skip to Main Content
Παναγής Καππάτος – Το «Αντώνης Τρίτσης» είναι μοναδική ευκαιρία για την ανάπτυξη της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης

Παναγής Καππάτος – Το «Αντώνης Τρίτσης» είναι μοναδική ευκαιρία για την ανάπτυξη της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης

Θα ήθελα να ευχαριστήσω και τους τέσσερις δήμους της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης για τη μεγάλη προσπάθεια να ενταχθούν όσα περισσότερα έργα γίνεται στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του Υπουργείου Εσωτερικών, συνολικού ύψους για τα νησιά μας 52.000.000 ευρώ, αν απορροφηθούν όλοι οι διαθέσιμοι πόροι. Όπου έχουμε καθυστερήσεις γίνεται προσπάθεια να ξεπεραστούν τα προβλήματα.
Με αφορμή δημοσιεύματα και δηλώσεις στην Κεφαλονιά για το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», θα ήθελα να ξεκαθαρίσω τα παρακάτω, για ισχυρισμούς που αναπαράγονται από άγνοια ή στείρα αντιπολίτευση:

Πρώτος Ισχυρισμός: «Το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης είναι υπερβολικά μεγάλο. Πρέπει να ενταχθούν λιγότερα έργα στην Κεφαλονιά»

Πραγματικότητα: Η μειοψηφική αυτή άποψη που αναπαράγεται στην Κεφαλονιά, είναι μοναδική στην Ελλάδα. Η ΚΕΔΕ και οι δήμοι όλης της χώρας, όχι μόνο των νησιών μας, ζητούν αύξηση και όχι μείωση του προϋπολογισμού του προγράμματος.

Δεύτερος Ισχυρισμός: «Οι δήμοι θα πληρώσουν τα έργα μέσω δανείων»

Πραγματικότητα: Η χρηματοδότηση γίνεται μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και ακολουθείται η πάγια διαδικασία όπως για κάθε χρηματοδοτικό πρόγραμμα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Το δημόσιο μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) θα αποπληρώσει το κόστος των έργων του προγράμματος. Στο άρθρο 4 της σχετικής ΚΥΑ περιγράφεται η διαδικασία – Σύνδεσμος: https://bit.ly/3FaVqX9

Τρίτος Ισχυρισμός: «Ο δήμοι κινδυνεύουν από την αφερεγγυότητα του κράτους αν το ΠΔΕ δεν εκτελεστεί και δεν αποπληρωθούν από το κράτος τα έργα για το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης. Για αυτό το λόγο στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη πρέπει να εντάξουμε λιγότερα έργα από αυτά που δικαιούμαστε»

Πραγματικότητα: Υπήρχε και υπάρχει σύστημα δημοσιονομικού και ποιοτικού ελέγχου κάθε έργου και εκδίδονται πράξεις δημοσιονομικής προσαρμογής για κάθε πλημμέλεια και αστοχία των έργων. Δηλαδή περιορισμός ή επιστροφή των πιστώσεων. Αυτό συνέβαινε πάντα, με τη διαφορά ότι βρισκόμαστε πλέον υπό την εγγύηση του Υπουργείου, κάτι που ζητούσαν ως πρόσθετη εγγύηση οι δήμοι.

Επιπλέον, το 2020 και το 2021 το ΠΔΕ εκτελέστηκε στο 100%, σε μια περίοδο παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης, όταν όλος ο οικονομικός σχεδιασμός του κράτους άλλαξε λόγω της πανδημίας. H Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει αποδείξει ότι μπορεί να τα καταφέρει στην εκτέλεση του ΠΔΕ και μάλιστα με την οικονομία να αναπτύσσεται το 2022.

Θέλω να διαβεβαιώσω τους πολίτες ότι η Κυβέρνηση λειτουργεί υπεύθυνα. Είναι σπουδαίο ότι στο σύνολό της η αυτοδιοίκηση αγκαλιάζει το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Είναι κρίμα ότι μόνο στην Κεφαλονιά αναπαράγεται αυτή η μυωπική αντίληψη για «λιγότερα έργα».

Είμαι αποφασισμένος να υπερασπίσω την προσπάθεια της Κυβέρνησης να εκτελεστούν όσα περισσότερα έργα γίνεται, σύμφωνα με τη βούληση και τις προτάσεις των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, ανεξάρτητα της πολιτικής τους τοποθέτησης. Αυτό οφείλω στους πολίτες της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης και στην πατρίδα μου.
Το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» μπορεί να χρηματοδοτήσει σημαντικές παρεμβάσεις για την καθημερινότητα των πολιτών που αλλάζουν προς το καλύτερο τα νησιά μας. Όπως έχει δηλώσει ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης αθροίζουν πάνω από 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ για την τοπική αυτοδιοίκηση, ενώ οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι (ΚΑΠ) θα αυξηθούν κατά 15% από το 2023.

Η Ελλάδα Αλλάζει. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την παρουσίαση του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» στις 18.6.2020, διατύπωσε μια άποψη που ατενίζει το μέλλον και όχι το παρελθόν: «Αλλάζει η αντίληψη και η πρακτική της διακυβέρνησης, εμπιστευόμαστε την τοπική αυτοδιοίκηση α’ και β’ βαθμού όπως είχα υποσχεθεί προεκλογικά. Η τοπική αυτοδιοίκηση δεν είναι όμηρος και παρακολούθημα αλλά φίλος του κεντρικού κράτους. Αδιαφορώ παντελώς για την κομματική προέλευση του δημοτικού άρχοντα, με ενδιαφέρει το μεράκι του και η αγάπη για τον τόπο του».

Παναγής Καππάτος

Πηγή

Back To Top