skip to Main Content
Πελοπόννησος: Εκεί που άναψε η φλόγα

Πελοπόννησος: Εκεί που άναψε η φλόγα

 

Ταξίδι στους θρύλους και στην ιστορία της Επανάστασης του 1821

 

Από τα Καλάβρυτα, την Πάτρα, την Καλαμάτα και από εκεί σε όλη την Πελοπόννησο και την υπόλοιπη Ελλάδα. Εκεί που ξεκίνησε η νικηφόρα Επανάσταση των Ελλήνων για ελευθερία την Άνοιξη του 1821.

Καλάβρυτα:

Ανεβαίνουμε στο Μοναστήρι της Αγίας Λαύρας, στους πρόποδες του βουνού Βέλια. Μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο με πεύκα, πλατάνια και έλατα, συναντούμε την ιστορική εκκλησία με το άγαλμα του Παλαιών Πατρών Γερμανού, του Επισκόπου που ευλόγησε τα άρματα και την Επανάσταση. Μαζί με τους προκρίτους Καλαβρύτων, Ανδρέα Ζαΐμη και Αιγίου, Ανδρέα Λόντου καθώς και 600 αγωνιστών, ο Επίσκοπος ύψωσε το λάβαρο της Επανάστασης, λίγες ημέρες πριν τη γιορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.  Για κάποιους θρύλος, για άλλους πραγματική ιστορία.

Ο μόνος που θα μπορούσε να μας πει, αν μιλούσε είναι ο ιστορικός πλάτανος της Μονής, κάτω από τον οποίον, λέγεται ότι δόθηκε ο όρκος “Ελευθερία ή Θάνατος”.

Περιηγούμαστε στον πλακοστρωμένο περίβολο της μονής για να θαυμάσουμε το αγιορείτικου τύπου καθολικό του 17ου αιώνα, την πλούσια βιβλιοθήκη του με σπάνια βιβλία και ξεναγούμαστε στο μουσείο της όπου φυλάσσονται κειμήλια της Επανάστασης, μεταξύ των οποίων και το ξακουστό λάβαρο.

Πάτρα:

Ανηφορίζουμε προς το βυζαντινό κάστρο της πόλης, με τους καλοδιατηρημένους πύργους και προμαχώνες και την πανέμορφη θέα σε όλη την πόλη. Εκεί, παραμονές της Επανάστασης ταμπουρώθηκαν οι Τούρκοι που έμεναν στην Πάτρα για να αντεπιτεθούν στους Έλληνες. Κατηφορίζοντας βρίσκουμε μπροστά μας τη μικρή καταπράσινη πλατειούλα του Αγίου Γεωργίου, όπου σύμφωνα με τον ιστορικό Κόκκινο, στις 24 Μαρτίου 1821, ο Παλαιών Πατρών Γερμανός ύψωσε ξύλινο σταυρό, τέλεσε δοξολογία και τρισάγιο παρουσία προκρίτων, αγωνιστών, ντόπιων κατοίκων και ξένων και εδόθη ο όρκος της Επανάστασης.

 

Καλαμάτα:

Ξεκινώντας από την ηρωική Μάνη, στις 24 Μαρτίου 1821, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης με μία μακριά ράβδο αντί για όπλο, ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης με τους Μανιάτες αγωνιστές και ο Παπαφλέσσας ελευθέρωσαν την Καλαμάτα. Πλάι στο Νέδοντα ποταμό που διασχίζει την πόλη, τέλεσαν δοξολογία και κήρυξαν την Επανάσταση. Από αυτόν τον ποταμό έμελλε να ξεκινήσει και το μεγαλύτερο κύμα της Επανάστασης σε όλη την Πελοπόννησο και στις 25 Μαρτίου 1821 οι Έλληνες αγωνιστές, από μερικές εκατοντάδες, να έχουν φθάσει τις 5.000.

 

Πηγή

Back To Top