skip to Main Content
Πεντανόστιμη Κεφαλλονίτικη Ριγανάδα

Πεντανόστιμη Κεφαλλονίτικη Ριγανάδα

Μπορεί ο καιρός ακόμη να μη μας έχει βάλει για τα καλά στο λαμπερό ελληνικό καλοκαίρι όμως ήδη η “σκέψη” όλων μας είναι στα μοναδικά ελληνικά νησιά, στις καταγάλανες θάλασσες και στις θύμισες από περασμένες διακοπές μας, μέχρι τότε όμως φέρνω το ελληνικό καλοκαίρι στοπιάτο μου με την λιτή ριγανάδα από την Κεφαλονιά.

Στην Κεφαλονιά δεν έχω πάει όμως όποιος έχει βρεθεί εκεί μου εξιστορεί, πάντα με θαυμασμό, τις ομορφιές και τις νοστιμιές της! Κι ενώ η Κεφαλονιά είναι ξακουστή σε όλο τον κόσμο για τις παραλίες της, καθώς φαίνεται ο επισκέπτης θα μαγευτεί ακόμη περισσότερο από τα απομεινάρια της ενετικής περιόδου με τα οικόσημα και τα αρχοντικά, το απαράμιλλο φυσικό τοπίο στη Λίμνη Μελισσάνη, τη γαστρονομία και τις τοπικές γεύσεις αλλά και τα φεστιβάλ, όπως το Αυγουστιάτικο Saristra Festival.

Kαι πριν περάσω στην ενότητα της γαστρονομίας, αν σκοπεύεις να επισκεφθείς την Κεφαλονιά μπορείς να διαβάσεις μερικά ενδιαφέροντα tips για το αγαπημένο νησί του Ιονίου εδώ, στο Discover Greece.

Η Κεφαλονίτικη γαστρονομία χαρακτηρίζεται από την ιστορία της και τα τοπικά προϊόντα, αυτοί οι δύο παράγοντες σε συνδυασμό με την εύφορη κεφαλονίτικη γη “χάρισαν” απλόχερα στο νησί τη δική του ξεχωριστή γαστρονομική ταυτότητα.

Τα τοπικά της προϊόντα ουκ ολίγα τον πρωταγωνιστικό ρόλο κρατά η Ρομπόλα, το κρασί που παρασκευάζεται αποκλειστικά στο νησί, όπως επίσης τα τυριά της -βλέπε τοκεφαλοτύρι και τη φέτα ή μάλλον για την ακρίβεια το βαρελίσιο τυρί Κεφαλονιάς-, το μέλι, τα γλυκίσματά της και το ελαιόλαδο είναι μερικά από τα ξακουστά προϊόντα που συνθέτουν τη γαστρονομία της.

Από εκεί και πέρα έρχονται οι ρετσέτες για να δώσουν “ζωή” σε όλα αυτά, να τα μαγειρέψουν και να σερβίρουν διάσημα πιάτα σα τις τοπικές κεφαλονίτικες πίτες, μπακαλιαρόπιτα, αγκιναρόπιτα και φυσικά η μοναδική κρεατόπιτα με το μυριστικό σάμψυχο, οι πολπέτες, το λαγωτό, το μπουργέτο με τα υπέροχα ντόπια ψάρια,τα τσιγαρίδια με άγρια χόρτα.

Και τα γλυκά του νησιού είναι ανεπανάληπτα δες τη μουστόπιτα, το κομφέτο και τις μάντολες.

Η ριγανάδα είναι το δεκατιανό, το ορεκτικό, το καλωσόρισμα στο τραπέζι, τη ντομάτα που κάποτε έφεραν οι Ενετοί στο νησί τους τη “στόλισαν” με τα κεφαλονίτικα καλούδια και ιδού η καλύτερη ρετσέτα για ν’ απολαύσουμε όλη την ουσία του, αφού άλλωστε η ντομάτα είναι ολόκληρο το καλοκαίρι!

Αυτό ήταν το πρώτο βίντεο με αγγλικούς υπότιτλους, πρόκειται για ένα νέο project που είχα κατά νου καιρό το “It’s All Greek to Us” και θα “μοιράζεται” greek recipes, ελληνικές, τοπικές και παραδοσιακές συνταγές από όλη την Ελλάδα.

Χρόνος Προετοιμασίας: 5 λεπτά
Χρόνος Αναμονής: 15 λεπτά
Ποσότητα: 4-5 άτομα

Υλικά
– 2 μεγάλες ώριμες ντομάτες
– 5 φέτες μπαγιάτικο χωριάτικο ψωμί
– 30 ml. παρθένο ελαιόλαδο
– 10 ml. ξύδι από κόκκινο κρασί
– 50 γρ. Βαρελίσιο τυρί Κεφαλονιάς ή τυρί φέτα
– 5-6 μαύρες ελιές
– Χοντρό θαλασσινό αλάτι
– Φρέσκια ρίγανη
– Αποξηραμένη ρίγανη
– Αποξηραμένη μαντζουράνα

Εκτέλεση Συνταγής

Τρίβουμε τις ντομάτες στη χοντρή πλευρά του τρίφτη. Ραντίζουμε τις φέτες του ψωμιού με λίγες σταγόνες ξύδι και επάνω τους προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα. Αφήνουμε 15 λεπτά στην άκρη να “τραβήξει” το ψωμί το χύμο από τις ντομάτες και να μαλακώσει.

Κατόπιν προσθέτουμε αλάτι, αποξηραμένα μυρωδικά και ραντίζουμε με ελαιόλαδο. Τέλος προσθέτουμε τη φέτα θρυμματισμένη, τις ελιές, τη φρέσκια ρίγανη και σερβίρουμε τη ριγανάδα!

Σημειώσεις για τη συνταγή
– Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και άλλα μυρωδικά όπως θυμάρι ή θρούμπι
– Μπορούμε αν θέλουμε να φρυγανίσουμε το ψωμί

Πηγή: funkycook.gr

Πηγή

Back To Top