Χωρίς πλειστηριασμούς η 3η αξιολόγηση δεν πρόκειται να κλείσει. Αυτό είναι το μήνυμα που φέρεται να έστειλε στην Αθήνα αξιωματούχος των Βρυξελλών, βλέποντας την ελληνική κυβέρνηση να αδυνατεί να εγγυηθεί την ομαλή διεξαγωγή τους.

Παράλληλα στα συναρμόδια υπουργεία ετοιμάζονται πυρετωδώς για το νομοσχέδιο – σκούπα με τα προαπαιτούμενα προκειμένου να λάβει την έγκριση του Euroworking Group πρωτίστως και εν συνεχεία του Eurogroup στις 22 Ιανουαρίου που, εκτός απροόπτου θα ξεκλειδώσει την δόση και θα κλείσει οριστικά την 3η αξιολόγηση.

Οι πλειστηριασμοί

Όλα αυτά βέβαια υπό την προϋπόθεση ότι θα βρεθεί λύση στο θέμα των πλειστηριασμών που για την ώρα είναι κυριολεκτικά στο «αέρα. Το crash test θα γίνει την επόμενη Τετάρτη 10 Ιανουαρίου, όπου και αναμένεται να γίνουν οι πρώτοι για το 2018 πλειστηριασμοί στα Ειρηνοδικεία. Παράλληλα η κυβέρνηση τρέχει προκειμένου μέχρι τότε, δηλαδή στις 22 Ιανουαρίου ημέρα που συνεδριάζει το Eurogroup που θα δώσει την πολιτική έγκριση για την 3η αξιολόγηση, να έχει γίνει ένας σημαντικός αριθμός πλειστηριασμών τόσο ηλεκτρονικά (e-auctions) όσο και με φυσική παρουσία στα Ειρηνοδικεία όχι μόνο της Αθήνας αλλά και των άλλων πόλεων. Αυτό είναι το πρώτο σκέλος που αφορά τα χρέη προς τις τράπεζες.

Το δεύτερο σκέλος είναι ακόμη πιο δύσκολο παρότι δεν έχει λάβει ακόμη μεγάλη δημοσιότητα. Όπως φαίνεται στο κείμενο της τεχνικής συμφωνίας (staff level agreement) της κυβέρνησης με τους Θεσμούς οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί για την πρώτη κατοικία δεν θα γίνονται πια μόνο για τις οφειλές προς τις τράπεζες αλλά και για κάθε ληξιπρόθεσμη οφειλή προς το κράτος (εφορία και ασφαλιστικά ταμεία) για ποσά πάνω από τα 500 ευρώ.

Στο… σφυρί για χρέη 500 ευρώ!

Για να συμβεί αυτό η κυβέρνηση θα φέρει διάταξη με την οποία θα ευθυγραμμίζεται ο Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ) με τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας ο οποίος προβλέπει πλειστηριασμούς για διαφορές μεταξύ ιδιωτών από μόλις 500 ευρώ. Επομένως, για να κλείσει αυτό το προαπαιτούμενο θα πρέπει να επεκταθεί και στο δημόσιο αυτό που ισχύει για τις οφειλές προς τους ιδιώτες.

Και όχι μόνο να ψηφιστεί από τη Βουλή αλλά να εφαρμοστεί και στην πράξη, δηλαδή να γίνουν πλειστηριασμοί ακινήτων για χρέη προς την εφορία ή τα ταμεία. Με δεδομένες τις αντιδράσεις που καταγράφονται το θέμα προκαλεί «πονοκέφαλο» στην κυβέρνηση.

newsit.gr