skip to Main Content
1

Πολύς κόσμος στην εκδήλωση «Πλαστικός Ωκεανός» – Πού καταλήγουν τα προϊόντα ανακύκλωσης της Κεφαλονιάς

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε εχθές το βράδυ η συνάντηση διαλόγου για τους περιβαλλοντικούς κινδύνους από τα πλαστικά που διοργάνωσαν το Κίνημα Ενσυνείδητης Κατανάλωσης, η Πολιτιστική Εστία Κεφαλονιάς και η Plastic Free Greece.

Ο ζεστός χώρος του Bee’s Knees γέμισε από κόσμο που ήρθε να ενημερωθεί και να συζητήσει για το πρόβλημα των πλαστικών και της εφιαλτικής επίδρασής τους στο περιβάλλον.

Τον κεντρικό σχεδιασμό αυτών των εκδηλώσεων κάνει ο Γιάννης Βαρούχας, επιστημονικός συνεργάτης της βουλευτή Αφροδίτης Θεοπεφτάτου και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτός ήταν μάλιστα που έκανε την εισαγωγή και συντόνισε την εκδήλωση, ενώ μίλησε και ο Κώστας Πρέντζας.

Το πιο ενδιαφέρον κομμάτι πάντως της χθεσινής εκδήλωσης (όπως και όλων των εκδηλώσεων που έχουμε δει από την Πολιτιστική Εστία Κεφαλονιάς) ήταν αυτό της συζήτησης που ακολούθησε.

Το θέμα ήταν σημαντικό, ο χώρος βοηθούσε με αποτέλεσμα να ξεκινήσει μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με πολλές τοποθετήσεις.

Λίγο πριν, είχαν προβληθεί δύο ντοκιμαντέρ. Το πρώτο για τον ωκεανό των πλαστικών που κατακλύζει τον ανθρώπινο πολιτισμό (σ’ αυτό μάλιστα είδαμε και την παλιά μας γνώριμη Pam Longobardi να μιλάει για την προσπάθειά της να μετατρέψει την Κεφαλονιά σε Plastic Free Island). Το δεύτερο για τα ταπεινά… πλαστικά καλαμάκια και το πώς μπορεί να περιοριστεί δραστικά η χρήση τους.

Βαρούχας: Το 100% των δειγμάτων στο Ανατολικό Αιγαίο ήταν μολυσμένο

Ο Γιάννης Βαρούχας αναφέρθηκε στη διαρκή μόλυνση και των ελληνικών θαλασσών με όλο και μεγαλύτερες ποσότητες πλαστικών.

«Έχουμε όλοι ακούσει για τις πετρελαιοκηλίδες», είπε, «αλλά υπάρχουν και οι… σκουπιδοκηλίδες. Μπορεί να ακούγεται περίεργος ο όρος αλλά με αυτή τη λέξη περιγράφεται μία τεράστια έκταση στην επιφάνεια του Βόρειου Ειρηνικού Ωκεανού, η οποία έχει μέγεθος ίσο με 10 φορές το μέγεθος της Νεβάδα, και αποτελείται αποκλειστικά από σκουπίδια».

Όμως και στην Ελλάδα τα πράγματα δεν είναι καλά. Τόνοι πλαστικών μολύνουν και τις ελληνικές θάλασσες λειτουργώντας ως βόμβα για την υγεία όλων εμάς, αλλά και των επόμενων γενεών. Και μάλιστα, τα πλαστικά αυτά, με το χρόνο, διασπώνται, μεταφέροντας επικίνδυνες χημικές ουσίες σε ολόκληρη την τροφική αλυσίδα. Χαρακτηριστικό ήταν το παράδειγμα που ανέφερε σχετικά με μία νεκρή χελώνα που εντοπίστηκε στο Ανατολικό Αιγαίο. Στη νεκροψία που ακολούθησε βρέθηκαν μέσα στο στομάχι της 84 κομμάτια πλαστικού! Από πλαστικές σακούλες και πολυεστερικές συσκευασίες μέχρι μπαλόνια…

«Για να καταλάβουμε το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζει η χώρα μας», είπε, «σε περισσότερο από 500 δείγματα ψαριών που έλαβε συγκεκριμένο Ινστιτούτο, βρέθηκε να είναι μολυσμένο με πλαστικές ίνες το 100% του δείγματος!  Με λίγα λόγια μαζί με τα ψάρια που καταναλώνουμε, τρώμε και πλαστικό».

«Το κακό όμως είναι», πρόσθεσε, «ότι τα κομμάτια του πλαστικού που περιφέρονται στη θάλασσα, απορροφούν τοξικές χημικές ουσίες που επίσης βρίσκονται στη θάλασσα, εξ αιτίας του ανθρώπινου παράγοντα. Έτσι, εκτός από τα χημικά που περιέχονται στα πλαστικά που περιέχονται στα πλαστικά από την ίδια τους την κατασκευή, ανιχνεύονται ουσίες και παράγωγα του PCP, του DTT, η χρήση των οποίων έχει απαγορευτεί εδώ και πολλές δεκαετίες, λόγω της αποδεδειγμένης επικινδυνότητας για τη δημόσια υγεία».

Πρέντζας: Πού πάνε τα πλαστικά που ανακυκλώνουμε στην Κεφαλονιά;

Στην ομιλία του ο Κώστας Πρέντζας αναφέρθηκε στην ατομική ευθύνη που έχει ο καθένας από εμάς αλλά και στις υστερήσεις που παρουσιάζει ο κρατικός μηχανισμός στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ένα από τα σημεία της ομιλίας του που συζητήθηκε ήταν όταν αναφέρθηκε στην έλλειψη ενημέρωσης σχετικά με τις διαδικασίες ανακύκλωσης.
Κανείς, όπως είπε, δεν γνωρίζει τι γίνονται τα πλαστικά που ανακυκλώνουμε στους κάδους του Δήμου Κεφαλονιάς. Ο Δήμος, είπε ο κ. Πρέντζας, δεν έχει δώσει συγκεκριμένα στοιχεία για τα ποσοστά των πλαστικών που αξιοποιούνται, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ένα μεγάλο ποσοστό από αυτά πάει χαμένο. Από το κοινό μάλιστα ακούστηκε ότι το ποσοστό αξιοποίησης των ανακυκλωμένων πλαστικών είναι 13% αλλά και ότι τα πλαστικά από τους κάδους καταλήγουν τελικά στους ίδιους χώρους με τα υπόλοιπα σκουπίδια.

Εδώ επίσης θα πρέπει να σημειώσουμε ότι στο παρελθόν έχουν καταγγελθεί περιπτώσεις, ειδικά σε περιοχές  εκτός Αργοστολίου, όπου απορριμματοφόρα συνέλεγαν μαζί με τα κανονικά σκουπίδια και τα πλαστικά από τους ειδικούς κάδους χωρίς προφανώς να γίνεται καμία διαλογή.

Τι απαντά ο Κοκκόσης

Επικοινωνήσαμε με τον πλέον αρμόδιο για την ανακύκωση στον Δήμο, τον πρόεδρο της ΕΔΑΚΙ, Διονύση Κοκκόση και του ζητήσαμε να μας σχολιάσει το περιεχόμενο της συζήτησης (η ΕΔΑΚΙ είναι υπεύθυνη για την διαχείριση των σκουπιδιών και για την ανακύκλωση).
Εκείνος σημείωσε ότι το ποσοστό αξιοποίησης είναι όντως γύρω στο 12-13%, όμως αυτός είναι περίπου ο μέσος όρος στην Ελλάδα. «Δυστυχώς εκεί περίπου κυμαίνεται το ποσοστό σε όλη την Ελλάδα, ίσως και λίγο χαμηλότερα από εμάς». Το πρόβλημα ξεκινάει από το ότι η συλλογή των σκουπιδιών δεν γίνεται στην πηγή, δηλαδή στο σπίτι, όπως γίνεται στο εξωτερικό».
Πάντως διευκρίνισε ότι το ποσοστό του 13% υπολογίζεται με βάση τον συνολικό όγκο των σκουπιδιών και όχι μόνο αυτών που συλλέγονται στους ειδικούς κάδους ανακύκλωσης. Από τους μπλε κάδους το ποσοστό το οποίο τελικά ανακυκλώνεται, σύμφωνα πάντα με τον κ. Κοκκόση, φτάνει το 80% περίπου. Τα πλαστικά απορρίμματα μεταφέρονται με ειδικά φορτηγά στην Πάτρα όπου και γίνεται η τελική διαλογή.

Η συζήτηση

Πάντως, όπως προαναφέραμε, το πιο σημαντικό, ίσως, κομμάτι της χθεσινής εκδήλωσης ήταν η συζήτηση με το κοινό. Όχι γιατί δεν ήταν σημαντικά αυτά που προβλήθηκαν ή ειπώθηκαν από τους διοργανωτές προηγουμένως, αλλά γιατί η συμμετοχή του κόσμου ανέδειξε νέα θέματα, όπως η ανακύκλωση στους χώρους εργασίας. Χαρακτηριστική ήταν παρέμβαση του Βασίλη Λιοσσάτου, ο οποίος αποφάσισε να ανακυκλώνει εδώ και κάποιους μήνες τα σκουπίδια της επιχείρισής του (έχει συνεργείο αυτοκινήτων) και είδε, όπως είπε, εντυπωσιασμένος το πόσο μικρή ήταν τελικά η ποσότητα που κατέληγε στους απλούς κάδους απορριμμάτων.

Την εκδήλωση έκλεισε, με μουσικό τρόπο, η Μαρία Δήμα.

Δείτε εκτεταμένα στιγμιότυπα από τη συζήτηση που ακολούθησε, καθώς και αποσπάσματα από τις τοποθετήσεις του Γιάννη Βαρούχα και του Κώστα Πρέντζα.

Οδηγίες: Δείτε όλα τα video κάνοντας κλικ στο κέντρο της video playlist που ακολουθεί. Εναλλακτικά μπορείτε να επιλέξτε το video που θέλετε να δείτε από το μενού που βρίσκεται στο πάνω αριστερό μέρος της οθόνης το οποίο μοιάζει με τρεις γραμμές και ένα βελάκι: (δες εικόνα)

Προσοχή! Υπάρχει μία μόνο οθόνη video αλλά αυτή περιέχει όλα τα video που μπορείτε να επιλέξετε από το μενού. 
Τέλος, στο κάτω δεξί μέρος της ίδιας οθόνης μπορείτε να κάνετε κλικ στο τετραγωνάκι για να δείτε τα video σε πλήρη οθόνη.

Σύνταξη/επιμέλεια: Κεφαλονίτικα Νέα
Back To Top