skip to Main Content
An

ΠΡΟΤΑΣΗ-ΕΚΠΛΗΞΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ: ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑΣ ΤΑ “ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ” ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΩΝ ΤΟΥ!

Με μία πρόταση-έκπληξη ξεκίνησε η σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Ο δημοτικός σύμβουλος της μειοψηφίας Ηλίας Παρίσης έθεσε στο σώμα ως συζήτηση να αγοράσει ο Δήμος Κεφαλλονιάς τα λεγόμενα “κόκκινα δάνεια” των δημοτών συστήνοντας μία “ειδική επιτροπή” για το σκοπό αυτό όπως ήδη έχουν κάνει κάποιοι Δήμοι σε όλη τη χώρα όπως για παράδειγμα ο Δήμος Ζαχάρως. Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μ. Αλυσανδράτος είπε ότι δεν τίθεται θέμα κατεπείγοντος και θα έρθει σε επόμενη συνεδρίαση του σώματος αφού ληφθεί και η γνώμη της Νομικής Υπηρεσίας του Δήμου διότι πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό θέμα. Με τον Πρόεδρο συντάχθηκε και ο Δήμσαρχος Α. Παρίσης και πρόσθεσε ότι αφού παρθεί η απόφαση της Νομικής Υπηρεσίας θα έρθει προς συζήτηση έστω και σε έκτακτη συνεδρίαση

Διαβάστε αναλυτικά τι προτείνει ο Ηλίας Παρίσης

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ
ΦΙΛΟΙ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΚΗΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ (ΦΙ.Κ.Ο.)
Αίτηση συζήτησης Εκτός Ημερήσιας Διάταξης
Κατά την 23 η Συνεδρίαση της 20 Δεκ 2017

ΠΡΟΣ: Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου
Κύριο Γεράσιμο Αλυσανδράτο
ΚΟΙΝ: Δήμαρχο Δήμου Κεφαλονιάς
Κύριο Αλέξανδρο Παρίση
Κ.κ. Επικεφαλής των Δημοτικών Παρατάξεων
Θεόφιλο Μιχαλάτο, Βασίλειο Ρουχωτά,
Γεράσιμο Δημητράτο, Νικόλαο Γκισγκίνη
Κ.κ.Δημοτικούς Συμβούλους όλων Παρατάξεων
Ληξούρι, 19 Δεκ 2017 

ΘΕΜΑ: «Κόκκινα δάνεια» δημοτών Κεφαλονιάς

Η οικονομική κρίση και οι πολλαπλές δεσμεύσεις της χώρας τις οποίες υπέγραψαν και εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις της τελευταίας 10ετίας μέσω των μνημονίων, έχουν οδηγήσει στην εξαθλίωση τα μικρά νοικοκυριά και επιδιώκουν να διαλύσουν και την μεσαία τάξη μέσω των «κόκκινων δανείων».
Περίπου το 96% των δανειοληπτών ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΟΛΙΟΙ. Απλά βρέθηκαν εκτός δυνατότητας να εξυπηρετούν τα δάνειά τους λόγω κρίσης και υπερφορολόγησης.
Το λέει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έρευνα που έγινε για τη σύνταξη της Οδηγίας της για την Δεύτερη Ευκαιρία .
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του capital.gr, που σας επισυνάπτω, από το σύνολο των €110 δισ. κόκκινων δανείων οι Τράπεζες έχουν ήδη πάρει με τις ανακεφαλαιοποιήσεις και με την ενίσχυση του ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, κοντά στο 90%.
Γι’ αυτό πλέον, δεν τις νοιάζει να πουλήσουν τα κόκκινα δάνεια, με 3 σεντς στο ευρώ και να βγάλουν «κάποιοι» 60 σεντς.
Με άλλα λόγια οι τράπεζες θα πουλήσουν €110 δισ. απαιτήσεις για €3-€6 δισ. και μάλιστα τα μισά τουλάχιστον τα δανείζει η ίδια η πωλήτρια τράπεζα στους αγοραστές.
Αυτό σημαίνει ότι οι αγοραστές μπορούν να εισπράξουν €50-60 δισ. για απαιτήσεις αγορασμένες για €1,5-€3 δις
Υπό αυτό το πρίσμα, η επαναφορά του αιτήματος για ίση μεταχείριση δανειοληπτών, εγγυητών και funds, επανέρχεται στο τραπέζι, ιδιαίτερα δε μετά την αποκάλυψη ότι ουδέποτε υπήρξε προαπαιτούμενο από τους δανειστές ο αποκλεισμός των πρώτων από την διαδικασία.
Πράγματι, με επιστολή του ο ίδιος ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ.Κ. Γιούνκερ είχε ξεκαθαρίσει ότι ο αποκλεισμός των οφειλετών από την διαδικασία εξαγοράς δεν ήταν απόφαση των δανειστών, φωτογραφίζοντας ουσιαστικά την ελληνική κυβέρνηση.
Στο επισυναπτόμενο δημοσίευμα προτείνεται να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο επ΄ωφελεία των δανειοληπτών και γενικώτερα της Χώρας, με την δημιουργία μίας BAND BANK, όπως αυτές που έφτιαξαν η Ιρλανδία και η Ισπανία εξαρχής της κρίσης, και τώρα φτιάχνουν η Ιταλία και η Κύπρος.
Σκοπός της παρούσας εισήγησης, είναι να καταθέσω πρόταση ίδρυσης από τον Δήμο μίας Εταιρίας Ειδικού Σκοπού για να αποτραπεί η πώληση των «κόκκινων δανείων» που αφορούν τους δημότες της Κεφαλονιάς σε ξένα funds, όπως αυτής που εξήγγειλε πρώτος ο Δήμος Ζαχάρως και ακολούθησαν ήδη οι Δήμοι Βόλου και Ηρακλείου, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των Δημαρχων τους.
Κατά τον κ. Χρονόπουλο, με τετραετή θητεία ως Δήμαρχο, που ήταν και ο αρχικός εμπνευστής και εισηγητής του θέματος στον Δήμο Ζαχάρως, οι τράπεζες ήδη έχουν πουλήσει σε ξένα funds κόκκινα δάνεια στο 8% και στο 13% της κανονικής τους αξίας.
Η βασική ιδέα του εγχειρήματος είναι ο Δήμος να αγοράζει τα δάνεια των καταχρεωμένων πολιτών, στην τιμή που τα προσφέρουν οι τράπεζες και να αναλαμβάνει την ευθύνη της αποπληρωμής τους.
Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται ότι οι δημότες δεν θα χάνουν τα σπίτια τους, όταν μάλιστα είναι πολίτες που αποδεδειγμένα ήταν συνεπείς στις πληρωμές τους, αλλά κατέρρευσαν λόγω της οικονομικής κρίσης.
Μία τέτοια πρωτοβουλία θα αποτελέσει ασπίδα για την πρώτη κατοικία των δημοτών μας, η οποία πλέον βρίσκεται εκτεθειμένη στις ορέξεις των ξένων funds, μετά τις ραγδαίες εξελίξεις και τις αποφάσεις της Κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, για τα «κόκκινα δάνεια», παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις και υποσχέσεις προς τους δανειολήπτες.
Καλείται το Δημοτικό Συμβούλιο της Κεφαλλονιάς, να αποφασίσει, αν επιθυμεί να:

Δηλώσει την αντίθεσή του σε οποιαδήποτε κατάσχεση πρώτης κατοικίας.

Υποστηρίξει ενεργά τους δημότες μας, που αποδεδειγμένα ήταν συνεπείς στις πληρωμές τους, αλλά κατέρρευσαν λόγω της οικονομικής κρίσης.
Ιδρύσει Εταιρία Ειδικού Σκοπού, με στόχο να αγοράζει τα «κόκκινα δάνεια» των καταχρεωμένων πολιτών, στην τιμή που τα προσφέρουν οι τράπεζες στα ξένα funds και να αναλαμβάνει την ευθύνη της αποπληρωμής τους.
Παρέξει τους συμπολίτες μας την δυνατότητα και ευκαιρία να τα αγοράσουν- ξοφλήσουν εντός συγκεκριμένου και συμπεφωνημένου χρονοδιαγράμματος, στην χαμηλή τιμή αγοράς τους με μία λελογισμένη αύξηση.
Μεριμνήσει μαζί με τους άλλους ενδιαφερόμενους Δήμους και την ΚΕΔΕ, ώστε να γίνουν άμεσα, αν απαιτούνται, οι απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις, που θα παρέχουν την δυνατότητα ίδρυσης Εταιριών Ειδικού Σκοπού με το αντικείμενο του θέματος.
Για τους Φίλους Κεφαλληνιακής Ομόνοιας (ΦΙ.Κ.Ο.)
Ηλίας Παρίσης
Επικεφαλής της Παράταξης & Δημοτικός Σύμβουλος

Συνημ: Άρθρο «€45 δισ. ληστεία μετά πλειστηριασμού, φορολογουμένων και δανειοληπτών.» 
[ΠΗΓΗ: Capital.gr/10 Νοε 2017/ Άποψη από τον Άγη Βερούτη]

Back To Top