skip to Main Content
Ψωμί καρότου

Ψωμί καρότου

Συστατικά

3 αβγά, μέτρια
250 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
150 γρ. ηλιέλαιο, + έξτρα για το άλειμμα της φόρμας
230 γρ. καρότα
180 γρ. αλεύρι γ.ο.χ., + έξτρα για το πασπάλισμα της φόρμας
3/4 κ.γ. σόδα μαγειρική
1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο
1/2 κ.γ. κουρκουμά
2 κ.σ. φύλλα θυμαριού
1 κ.σ. δεντρολίβανο, ψιλοκομμένο
230 γρ. αμύγδαλα, ψιλοκομμένα
1 κ.γ. αλάτι
πιπέρι

Για την επικάλυψη

150 γρ. τυρί κρέμα
1 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. παρμεζάνα, τριμμένη
1/2 κ.γ. σκόρδο, σε σκόνη
1 φρέσκο κρεμμυδάκι, κομμένο σε ροδέλες
1 πρέζα μπούκοβο
αλάτι

Για το σερβίρισμα

φύλλα κόλιανδρου

Μέθοδος Εκτέλεσης

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC στον αέρα.

Αλείφουμε με ηλιέλαιο μια μακρόστενη φόρμα 10×22 εκ. και την πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι. Την αφήνουμε στην άκρη μέχρι να τη χρειαστούμε.

Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ τα αβγά, τη ζάχαρη, και χτυπάμε με το σύρμα στη μεσαία ταχύτητα για 2-3 λεπτά μέχρι να αφρατέψουν.

Προσθέτουμε το ηλιέλαιο και χτυπάμε για λίγα δευτερόλεπτα μέχρι να ενσωματωθεί στο υπόλοιπο μείγμα.
Τρίβουμε τα καρότα στη χοντρή πλευρά του τρίφτη και τα βάζουμε σε ένα μπολ.

Προσθέτουμε το αλεύρι, τη μαγειρική σόδα, το μοσχοκάρυδο, τον κουρκουμά, το θυμάρι, το δεντρολίβανο, τα 180 γρ. αμύγδαλα, το αλάτι, πιπέρι, και με ένα κουτάλι ανακατεύουμε τα υλικά.

Αφαιρούμε τον κάδο από το μίξερ και προσθέτουμε το μείγμα των στερεών στο μείγμα των υγρών.

Ανακατεύουμε με μια μαρίζ μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά μεταξύ τους και να έχουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα.

Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα, πασπαλίζουμε με τα υπόλοιπα αμύγδαλα, και ψήνουμε για 1 ώρα μέχρι να σφίξει το ψωμί και να χρυσαφίσει.

Αφαιρούμε το ψωμί από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς πάνω σε μια σχάρα προτού το ξεφορμάρουμε.

Για την επικάλυψη

Ανακατεύουμε σε ένα μπολ όλα τα υλικά μέχρι να ομογενοποιηθούν και να γίνουν σαν κρέμα.
Κόβουμε το ψωμί σε φέτες, διακοσμούμε με την κρέμα σε ροζέτες ή αλείφουμε την κρέμα στην επιφάνεια του ψωμιού, και σερβίρουμε πασπαλίζοντας με φύλλα κόλιανδρου.

Πηγή:akispetretzikis.com

Πηγή

Back To Top