skip to Main Content
Σημαντική μέρα για τα νησιά μας…….

Σημαντική μέρα για τα νησιά μας…….

Ιδρύεται Μονάδα Δασικών Επιχειρήσεων (Ε.ΜΟ.Δ.Ε) με έδρα την Κεφαλονιά

Ψηφίστηκε σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με τίτλο «Αναδιάρθρωση Πολιτικής Προστασίας – Εθνικός Μηχανισμός Εναέριας Διάσωσης και Αεροδιακομιδών και άλλες επείγουσες διατάξεις».

Λαμβάνοντας υπόψιν τις ιδιαιτερότητες του Νομού μας, συστήνεται νέα Ειδική Μονάδα Δασικών Επιχειρήσεων με έδρα την Κεφαλονιά. Μια ιδιαίτερη κατηγορία προσωπικού, απολύτως απαραίτητη και αναγκαία για τα νησιά μας. Οι «Πυροσβέστες Δασικών Επιχειρήσεων» που θα στελεχώσουν τη νέα μονάδα θα έχουν ως αποστολή μεταξύ άλλων αρμοδιοτήτων -έπειτα από κατάλληλη εκπαίδευση- τη συνδρομή στην εκτέλεση έργων δασοπροστασίας, την πρόληψη καθώς και την αντιμετώπιση συμβάντων εκδήλωσης πυρκαγιών, φυσικών καταστροφών, που δυστυχώς πλήττουν τα νησιά μας κηρύσσοντας την Περιφερειακή Ενότητα και τους Δήμους της συχνά σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Συνεπώς, όπως ανέφερα πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που επενδύει στην πρόληψη. Επικαιροποιεί και διαμορφώνει με ένα πιο σύγχρονο, πιο ευέλικτο και πιο αποτελεσματικό τρόπο την πολιτική προστασία ολόκληρης της χώρας, απαντώντας στις προκλήσεις της κλιματικής κρίσης με τον καλύτερο τρόπο.

Με το νέο νομοσχέδιο γίνονται σημαντικά βήματα για το πώς πρέπει να αντιμετωπίζουμε τις καταστροφές, που δυστυχώς σύμφωνα με τις μελέτες των επιστημόνων θα προκύπτουν ραγδαία και άκρως επικίνδυνα φαινόμενα κλιματικής κρίσης τα επόμενα χρόνια. Όπως σημείωσα απαιτείται ο συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ώστε να απλοποιηθούν οι διαδικασίες βοηθώντας με αυτό τον τρόπο και τους υπηρεσιακούς παράγοντες να κάνουν την δουλειά τους.

Κλείνοντας, επισήμανα ότι στόχος είναι οι Δήμοι και οι Περιφέρειες να μπορούν να ανταποκρίνονται άμεσα στις απαιτήσεις της πολιτικής προστασίας. Για αυτό το λόγο διευρύνεται η δυνατότητα του κεντρικού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας να παρεμβαίνει πιο άμεσα και αποτελεσματικά με προσωπικό, πόρους και μέσα, κατά παρέκκλιση χρονοβόρων διαδικασιών με στόχο την αμεσότερη δυνατή αποκατάσταση της κανονικότητας.

Παρακολουθείστε το απόσπασμα της ομιλίας μου στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://shorturl.at/dlyOT

Παναγής Καππάτος

Βουλευτής Κεφαλονιάς και Ιθάκης

 

 

Πηγή

Back To Top