skip to Main Content
Σωτήρης Κουρής για Βεργώτεια: “Από το στίβο του γηπέδου με κοκκινόχωμα στις διεθνείς διοργανώσεις”

Σωτήρης Κουρής για Βεργώτεια: “Από το στίβο του γηπέδου με κοκκινόχωμα στις διεθνείς διοργανώσεις”

Σωτήρης Κουρής για Βεργώτεια: “Από το στίβο του γηπέδου με κοκκινόχωμα στις διεθνείς διοργανώσεις”

Διεθνείς Αγώνες Στίβου

Τα τελευταία χρόνια κατά μία παράξενη συγκυρία δεν είμαι στο Αργοστόλι μας όταν γίνονται οι Διεθνείς Αγώνες Στίβου «ΒΕΡΓΩΤΕΙΑ» .

Θέλω να συγχαρώ όλους όσους με ιδιαίτερη ζέση και αξιόλογη και επίπονη προσπάθεια διοργανώνουν αυτούς τους αγώνες και μάλιστα αξίζουν ιδιαίτερο έπαινο για την αναβάθμιση τους . Οι αδελφοί Μεταξά αξίζουν ιδιαίτερα συγχαρητήρια για την καθημερινή άοκνη προσπαθειά τους και οι οποίοι διαχειρίζονται την Γυμναστική Εταιρεία Κεφαλληνίας κατά τον καλύτερο τρόπο .

Επίσης θα ήθελα να θυμίσω την αξιόλογη προσπάθεια του Αγγελου Κωνσταντάκη που σαν Προεδρος της ΚΕΔΗΚΕ αγκάλιασε και ανέδειξε τα Βεργώτεια.

Είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος που ο κλασικός αθλητισμός στην Κεφαλονιά μας έχει φθάσει σε αυτά τα επίπεδα για δυο ουσιαστικούς λόγους .

Ο πρώτος λόγος είναι ότι ο κλασικός αθλητισμός στην παιδική μου ηλικία μου εδινε δύναμη σωματική και ψυχολογική για να προχωρήσω στην ζωή μου . Ένα μεγάλο κομμάτι της παιδικής μου ηλικίας το πέρασα μέσα στο στάδιο Αργοστολιου . Τι να πρωτοθυμηθώ , από τους αγαπητούς συμμαθητές μου που δίναμε τις μάχες μας , ο Θόδωρος Γαλιατσάτος και ο Βασίλης Λυκιαδόπουλος στο μήκος και στην σκυταλοδρομία. Ο Βενέδικτος Πετράτος στην σφαίρα . Ο Θοδωρος Πιαγκαλάκης στα 800μ μαζι με το Γιάννη τον Ψυχογιό από τίς Κεραμιές.

Ο Κοσμάς ο Βουτσινάς στα 110 μέτρα εμπόδια , ο Μάκης Βουτσινάς στα 200μ . Ο Γιώργος Τσιλιμιδός στο Τριπλούν, ο Νίκος Φρατζής στα 5000μ , ο θοδωρος Τζαννατος στα 100μ , ο Χριστόφορος Μουίκης στα 400μ. Και τόσα αλλα παιδια από το Οικονομικό γυμνάσιο και από τίς Κεραμειές . Και όλοι μαζί ακατανίκητοι στους αγώνες εντός και εκτός Κεφαλονιάς . Τι να πρωτοθυμηθώ , τους καλούς και αγαπητούς μας γυμναστές , τον Δημήτρη Καραγιώργο , τον αείμνηστο Σπύρο Πανταζόπουλο , τον Μπάμπη και την Στέλλα Ακκοκαλίδη . Ήταν μία εποχή που χωρίς υποδομές δίναμε τον καλύτερο μας εαυτό . Ο στίβος του γηπέδου με κοκκινόχωμα και σκληρός σαν πέτρα . Χωρίς ειδικά παπούτσια , η με παπούτσια που καμμιά φορά τα καρφιά έμπαιναν στα πόδια μας .

Εδώ πρέπει να σταθώ στον Νικόλα Μανωλατο , τον επιστάτη του σταδίου που έκανε γενναίες προσπάθειες για να διατηρήσει το στάδιο σε καλή κατάσταση . Σήμερα ο Αγγελος Νεοφυτος συνεχίζει αυτή την προσπάθεια .

Ο Δεύτερος λόγος είναι ότι εγώ , ο Γιώργος Τσιλιμιδός , ο Νίκος Αγγελόπουλος , ο Περικλής Κακουράτος , η Αμαλία Αλυσανδρατου , η Ελένη Λιναρδάτου , ο Γιώργος Βαρτελάτος , ο Σίμος Μαρκαντωνάτος , ο Στέλιος Ματαράγκας και άλλοι αγαπητοί φίλοι ιδρύσαμε την δεκαετία του ´80 την Γυναστικη Εταιρεία Κεφαλληνίας . Ήμουν επι 20 χρόνια περίπου Προεδρος και ο βασικός χρηματοδότης . Είχαμε αξιόλογους αθλητές και αθλήτριες και με πανελλήνιες επιτυχίες . Με τίς συνεχείς μας πιέσεις τότε πρός τον δήμαρχο εκείνης της εποχής , Μάκη Φόρτε , καταφέραμε ο Δήμος να αναβαθμίσει τον στίβο με ελαστικό τάπητα (ταρτάν). Επίσης οργανώσαμε επι δυο συνεχεις χρονιές τα ΒΕΡΓΩΤΕΙΑ στα οποία συμμετείχαν , σε συνεργασία με το παράρτημα του ΣΕΓΑΣ ΠΑΤΡΩΝ , πολλοί αθλητές από την Αχαΐα .

Θυμάμαι και τίς δυο χρονιές είχε έλθει ο Ανδρέας Βεργωτής ως εκπρόσωπος της οικογένειας . Δυστηχώς τότε δεν είχαμε την οικονομική δύναμη να συνεχίσουμε.

Η Γυμναστική Εταιρεία Κεφαλληνίας τόσο σε διασυλλογικό επίπεδο , οδό και σε πανελλήνιο με προπονητές τον Νίκο Αγγελοπουλο και τον Περικλή Κακουράτο ανέδειξε αξιόλογους αθλητές και καλλιέργησε τον κλασικό αθλητισμό .

Σύντομα θα σας παραθέσω μία ιστορική αναδρομή με τους αθλητές της Γυμναστικής εταιρείας Κεφαλληνίας .

Σωτήρης Κουρής 17/5/2022

Πηγή

Back To Top