skip to Main Content
1

Στα «κάγκελα» οι κτηνοτρόφοι της Κεφαλονιάς – Τι απαντά το υπουργείο

Στα «κάγκελα» έχουν αποφασίσει να φτάσουν οι κτηνοτρόφοι της Κεφαλονιάς, και μάλιστα σε μια χρονική συγκυρία που, μαζί με τους αγρότες, αποφασίζουν και οργανώνουν δυναμικές κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα.

Αιτία της οργής τους δεν είναι άλλη από την διαδικασία κατανομής ανά κτηνοτρόφο των βοσκήσιμων γαιών και η καταβολή μισθώματος δικαιωμάτων δημόσιων βοσκήσιμων γαιών στην Κεφαλονιά, ένα νησί που λόγω του ιδιαίτερου ιδιοκτησιακού καθεστώτος, οι δημόσιες και δημοτικές εκτάσεις είναι ελάχιστες.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

 Κατόπιν της δημόσιας ανακοίνωσης του Δήμου Κεφαλονιάς στις 14 Ιουλίου 2017, αλλά και αυτής προ ολίγων ημερών, τέθηκε στους κτηνοτρόφους Κεφαλονιάς προθεσμία σχετικά με την ενυπόγραφη παραλαβή της Κατάστασης Κατανομής των βοσκήσιμων γαιών. Έτσι, κλήθηκαν όλοι οι κατ΄ επάγγελμα κτηνοτρόφοι της Κεφαλονιάς να υποβάλλουν αιτήσεις στις αρμόδιες Διευθύνσεις, με σκοπό την κατανομή ανά κτηνοτρόφο των βοσκήσιμων γαιών και με την προϋπόθεση της καταβολής μισθώματος δικαιωμάτων δημόσιων και δημοτικών βοσκήσιμων γαιών, όπως αναλογεί στον κάθε ένα κτηνοτρόφο.

Με δεδομένες όμως τις αστοχίες – όπως η ίδια η Π.Ε Ιονίων Νήσων παραδέχεται σε δημόσιο έγγραφό της – στην κατανομή βοσκοτόπων με την «τεχνητή λύση» και με ακόμη πιο δεδομένο το ιδιαίτερο ιδιοκτησιακό καθεστώς της Κεφαλονιάς, όπου εξαιτίας της εφαρμογής του δικαίου της Ιονίου Πολιτείας, η συντριπτική πλειοψηφία των βοσκήσιμων γαιών παραμένει ιδιωτική, οι κτηνοτρόφοι του νησιού μας ζήτησαν από τις αρμόδιες Διευθύνσεις τόσο της ΠΕ Κεφαλονιάς όσο και του Δήμου να τους ανακοινωθεί ο τοπικός προσδιορισμός και η έκταση των κοινοτικών βοσκήσιμων γαιών. Ζήτησαν δηλαδή να πληροφορηθούν κατά πόσο οι δημοτικές και δημόσιες εκτάσεις του νησιού συμπίπτουν με ιδιωτικές ή μισθωμένες ιδιοκτησίες που έχουν ως κτηνοτρόφοι στην διάθεσή τους, που ακριβώς δηλαδή είναι οι επικαλούμενες δημόσιες ή δημοτικές γαίες. Κι αυτό γιατί εξαιτίας της ιδιοκτησιακής ιδιαιτερότητας στο νησί μας, πολλές από τις φερόμενες στις δημόσιες ανακοινώσεις ως δημόσιες γαίες αποτελούν ιδιωτική ιδιοκτησία ενώ οι δημόσιες γαίες είναι ελάχιστες σε σχέση με τις ιδιωτικές και ουδέποτε έχουν προσδιορισθεί τοπικά τα όρια τους.

Όπως μάλιστα οι ίδιοι αναφέρουν μέσω των οργανώσεών τους, εξαιτίας ακριβώς της ισχύουσας «τεχνικής λύσης» σχετικά με την καταβολή των δικαιωμάτων τους, αναγκάζονται να καταβάλλουν στον Δήμο Κεφαλονιάς χρηματικά ποσά για τις φερόμενες κοινοτικές εκτάσεις και για το σύνολο των δικαιωμάτων τους, ακόμη δηλαδή και για στρεμματικές εκτάσεις που δεν είναι κοινοτικές, δημοτικές ή άλλες, όπως επίσης και για εκτάσεις οι οποίες αποτελούν οικογενειακή τους ιδιοκτησία εδώ και δεκαετίες ή τις έχουν μισθώσει ή ακόμη-ακόμη τους έχουν παραχωρηθεί νομίμως!

Οι Αντιδράσεις που έφτασαν στην Βουλή.

Για το πολύ σημαντικό αυτό θέμα, τόσο η τοπική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Κεφαλονιάς και Ιθάκης (ΕΑΣ) όσο και η Οργάνωση Αγροκτηνοτρόφων Κεφαλονιάς, απευθύνθηκαν, τόσο στις αρμόδιες Υπηρεσίες του Δήμου όσο και της Περιφέρειας, χωρίς όμως όπως ισχυρίζονται να λάβουν ουσιαστικές απαντήσεις παρά μόνο κάποιες γενικές αναφορές περί «αστοχιών της κείμενης διαδικασίας», ενώ μετά από έγγραφες ενέργειές τους, τόσο στο υπουργείο, όσο και στον ΟΠΕΚΕΠΕ, η μόνη απάντηση είναι αυτή του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο οποίος με εμπιστευτικό έγγραφό του προς τον πρόεδρο της Οργάνωσης Αγροκτηνοτρόφων Κεφαλονιάς Γεράσιμο Μινέτοανέφερε μεταξύ άλλων ότι «οποιαδήποτε επιλέξιμη έκταση δηλώνεται ως ιδιωτική, αυτή εξαιρείται της κατανομής δικαιωμάτων», κάτι φυσικά που εξόργισε ακόμη περισσότερο τους κτηνοτρόφους.

Έτσι, από την μια ο ΕΑΣ με ανακοίνωση του που είδε το φως της δημοσιότητας πριν από λίγες ημέρες δημοσιοποίησε το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι της Κεφαλονιάς και ζήτησε την άμεση παρέμβαση του αρμόδιου υπουργού και της βουλευτού Κεφαλονιάς, ενώ ο πρόεδρος της Οργάνωσης Αγροκτηνοτρόφων που απέστειλε έγγραφες αναφορές σε όλες τις αρμόδιες Υπηρεσίες, δήλωσε στα Κεφαλονίτικα Νέα πως δεν θα διστάσουν να φτάσουν έως την πόρτα του εισαγγελέα, ασχέτως με το ποιες θα είναι οι συνέπειες για τους υπεύθυνους.

Στο ζήτημα παρενέβη και ο βουλευτής Αχαΐας Νίκος Νικολόπουλος, ο οποίος πριν από ένα μήνα, απεύθυνε επίκαιρη ερώτηση στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για το ίδιο θέμα, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως «έχουν δοθεί μισθωτήρια βοσκοτόπων από το Δήμο Κεφαλονιάς περισσοτέρων στρεμμάτων και σε διαφορετικές τοποθεσίες από ότι αναφέρεται στο Κτηματολόγιο ως δημοτικές εκτάσεις. Διευκρινίζεται δε, ότι τα δημοτικά βοσκοτόπια που νοίκιαζε μέχρι πρότινος ο Δήμος ήταν μέσα σε ιδιωτικές εκτάσεις (αμπέλια, ελαιώνες, λογγοχώραφα, κλπ) χωρίς να υπάρχει σωστή απεικόνιση των ορίων».

Ο Δήμος Κεφαλονιάς.

Από την άλλη, ο δήμος Κεφαλονιάς, σε επίσημο έγγραφό του πριν από λίγους μήνες απαντά στους κτηνοτρόφους ότι τα στοιχεία για το σύνολο των καταστάσεων διαμορφώθηκαν όχι από δικές του υπηρεσίες αλλά από τον ίδιο τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ενώ σχετικά με τα δημοτικά βοσκοτόπια παραπέμπει στην υπ΄αριθμ. 282/14 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα την Κατάρτιση Σχεδίου Διαχείρισης-Κατανομής Δημοτικών Βοσκότοπων Δήμου Κεφαλονιάς, Σχέδια όμως που σύμφωνα με τους κτηνοτρόφους στηρίζονται σε δημοτικές εκτάσεις που προέκυψαν παλαιότερα χωρίς νόμιμους τίτλους σε αρκετές περιπτώσεις αλλά με απλές ένορκες βεβαιώσεις και οι οποίες είναι εσφαλμένες, ενώ συμπίπτουν και με ιδιωτικές τους περιουσίες για τις οποίες έχουν οι ίδιοι νόμιμους τίτλους.

Η απάντηση του Υπουργείου. – «Μπαλάκι» οι κτηνοτρόφοι.

Στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Αχαΐας απάντησε τελικά το αρμόδιο υπουργείο μόλις προ ολίγων ημερών, μια απάντηση όμως που έμπλεξε ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

Έτσι, σύμφωνα με την έγγραφη απάντησή του προς τον Νίκο Νικολόπουλο με ημερομηνία 15-1-2018, ούτε λίγο ούτε πολύ μεταφέρει τις ευθύνες στις τοπικές υπηρεσίες της Αντιπεριφέρειας και του Δήμου Κεφαλονιάς, αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι η επιβεβλημένη διαδικασία της κατανομής δικαιωμάτων, ειδικά για την Κεφαλονιά και την Ιθάκη θα πρέπει να αλλάξει και να προσαρμοστεί στα δεδομένα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των δυο νησιών, εξαίρεση που τελεί υπό την αρμοδιότητα του αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη Κεφαλονιάς και Ιθάκης.

Το σημαντικό πάντως είναι, όπως το ίδιο έγγραφο σαφώς αναφέρει, ότι αν και ο ΟΠΕΚΕΠΕ είναι ο αρμόδιος φορέας που ελέγχει την κατανομή των δικαιωμάτων και των εκτάσεων, ο τρόπος που αυτά δηλώνονται αφορά τις τοπικές αρμόδιες Υπηρεσίες και τους φορείς, ρίχνοντας ουσιαστικά το «μπαλάκι» στον Δήμο και την Αντιπεριφέρεια. Το ζήτημα είναι σοβαρό και θα το παρακολουθούμε στην εξέλιξή του.

Σύνταξη/επιμέλεια: Κεφαλονίτικα Νέα
Back To Top