skip to Main Content

Στενή συνεργασία Περιφερειάρχη και Φορέων της Ζακύνθου για την αντιμετώπιση της έκτακτης κρίσης στον τουρισμό

Το πλήγμα που δέχεται ο τουρισμός στο κλείσιμο της φετινής σεζόν λόγω της ανόδου του αριθμού των κρουσμάτων του Covid 19 και ιδιαίτερα για το πλήγμα των τελευταίων αποφάσεων Βρετανών και Ολλανδών για επιβολή σε καραντίνα των τουριστών που επιστρέφουν από ελληνικά νησιά μεταξύ των οποίων και η Ζάκυνθος απασχόλησε την σύσκεψη εργασίας που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη μέσω της υπηρεσίας e: Presence.gov.gr, ύστερα από πρωτοβουλία της Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Ρόδης Κράτσα – Τσαγκαροπούλου, και του Αντιπεριφερειάρχη Ζακύνθου Γιώργου Στασινόπουλου.

Στην σύσκεψη συμμετείχαν οι Αντιπεριφερειάρχες Κοινωνικής Συνοχής, Δημόσιας Υγείας και Απασχόλησης Κώστας Ζορμπάς, ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας Αλέξανδρος Αλεξάκης,

Οι εκπρόσωποι των φορέων εξέφρασαν την ανησυχία τους για την οικονομική συνέπεια αυτής της αρνητικής τουριστικής εξέλιξης της Ζακύνθου, και ζήτησαν την συνεργασία με την Πολιτεία, την Περιφέρεια και τον Δήμο για την αντιμετώπιση της κρίσης με ψυχραιμία και συντονισμένες ενέργειες, καθώς και την ανάγκη ενίσχυσης της προβολής της Ζακύνθου και αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος της.

Η Περιφερειάρχης έστειλε το μήνυμα πως θα πρέπει να δοθεί τόσο στους Βρετανούς, όσο και στους Ολλανδούς η αίσθηση πως η Ζάκυνθος παραμένει “ανοικτή”  και με συναίσθηση των υποχρεώσεών της, ότι ειναι ένας ξεχωριστός προορισμός, όπως και όλα τα Ιόνια Νησιά και πως βρίσκεται υπεράνω αυτού του “ατυχήματος” δεδομένου ότι έχει όλα εκείνα τα εχέγγυα και υποδομές που την καθιστούν έτοιμη να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του ασφαλούς προορισμού.

Ενημέρωσε και για τις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων από την εμφάνιση της πανδημίας του covid-19 μέχρι σήμερα, ιδιαίτερα στην καμπάνια ενημέρωσης που έγινε έγκαιρα, στην εκπαίδευση επιχειρήσεων και εργαζόμενων σε αυτές πάνω στα υγειονομικά πρωτόκολλα και τον χειρισμό τυχόν περιστατικών, και για τους ελέγχους που πραγματοποίησαν οι υπηρεσίες της Περιφέρειας.

Ζήτησε εντατικοποίηση των ελέγχων από όλους τους αρμόδιους φορείς, αλλά και την πιστή εφαρμογή από επαγγελματίες, εργαζόμενους και πολίτες.

Χαρακτήρισε ως έκτακτο το γεγονός που πλήττει τη Ζάκυνθο και κατα προέκταση την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων ζητώντας να υπάρξουν συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπισή του και την συνεργασία με τους φορείς ως μια  ¨ομάδα κρούσης”, όλοι μαζί.

Η Περιφερειάρχης ενημέρωσε πως στους άμεσους στόχους της Περιφερειακής Αρχής είναι:

  1. Θα συνεχίσουμε την στήριξη των επιχειρήσεων που επλήγησαν. Από την πρώτη στιγμή έγινε σαφής η ετοιμότητα συνεργασίας μας με τους αρμόδιους φορείς προς αυτή την κατεύθυνση, κάτι που αποδεικνύεται από την σύμφωνη γνώμη μας για εκχώρηση της δυνατότητας χρήσης πόρων του ΕΣΠΑ Ιονίων Νήσων εκ των οποίων 24.000.000 ευρώ από ευρωπαϊκά κεφάλαια και 6.000.000 ευρώ από τον εθνικό προϋπολογισμό για να στηριχθούν επιχειρήσεις και εργαζόμενοι στην αρχή του lockdown. Επαναλαμβάνουμε σε πείσμα όσων διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα ότι από την απόφαση μας δεν επλήγη η ένταξη στο ΕΣΠΑ και η ολοκλήρωση κανενός έργου οποιασδήποτε μορφής”, διευκρίνισε η Περιφερειάρχης.
  1. Είμαστε σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Υπουργείου Ανάπτυξης για να εξασφαλίσουμε την έγκριση για την άμεση ενίσχυση επιχειρήσεων του ευρύτερου τουριστικού κλάδου για τις ανάγκες κεφαλαίου κίνησης, από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας.
  1. Θα ενισχύσουμε τις τουριστικές επιχειρήσεις (ξενοδοχεία, καταλύματα) μέσω του προγράμματος για την ενεργειακή αναβάθμιση των υποδομών τους κάτι που θα συμβάλει και την αύξηση της έλξης καλύτερης ποιότητας τουριστών αλλά και εξοικονόμησης ενέργειας.
  1. Είμαστε σε συνεργασία με το Υπουργείο τουρισμού και τον ΕΟΤ για την συγκρότηση ιδιαίτερου προγράμματος προβολής των Ιονίων Νήσων που πληρώνουν ακριβα την κρίση covid-19 και ιδιαίτερα ενίσχυση της Ζακύνθου, ως συνέπεια της πρόσφατης κρίσης.

 

Πηγή

Back To Top