skip to Main Content
2

Στο Δημοτικό Συμβούλιο κάτοικοι του Αθέρα για να μην κατεδαφιστεί το αλιευτικό καταφύγιο (video)

“Είμαστε αποφασισμένοι για να μην γκρεμιστεί το αλιευτικό καταφύγιο στον Αθέρα”.

Στο αποψινό Δημοτικό Συμβούλιο που άρχισε μόλις πριν από λίγη ώρα βρέθηκαν κάτοικοι του Αθέρα, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για την κατεδάφιση του αλιευτικού καταφυγίου.
Το θέμα είχε προκαλέσει  την άμεση αντίδραση και την οργή κατοίκων της ευρύτερης περιοχής και όχι μόνο, όπως και των αλιέων και ιδιοκτητών μικρών σκαφών, οι οποίοι θεωρούν ότι η συγκεκριμένη απόφαση κατεδάφισης  καταστρέφει ένα ζωτικό για τους ίδιους και την περιοχή, έργο. Σε ανοικτή συνέλευση κατοίκων, μάλιστα, που έγινε πριν λίγες μέρες, κάτοικοι ανέφεραν πως έπρεπε ο δήμος να έχει προχωρήσει σε νομιμοποίηση του καταφυγίου.
Στην αποψινή συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, μόλις πριν λίγο, ο δήμαρχος Κεφαλονιάς κος Αλέξανδρος Παρίσης, ανέφερε στους παρευρισκόμενους, πολίτες και δημοτικούς συμβούλους, ότι ο ίδιος έχει οδηγηθεί στα Δικαστήρια για το θέμα αυτό ήδη 2 φορές για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος επειδή, όπως είπε, “δεν γκρέμισα το καταφύγιο“, ενώ ο αντιδήμαρχος κος Λυκούδης τόνισε πως από το 1992 και για πολλά χρόνια  δεν είχε γίνει τίποτα.
Παράλληλα, ο δήμος Κεφαλονιάς, όπως αναφέρθηκε μόλις πριν λίγα λεπτά, προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας ακριβώς γιατί η Κτηματική Υπηρεσία δεν είχε προωθήσει την μελέτη νομιμοποίησης στο υπουργείο Οικονομικών και “πήρε” πολύ σύντομη δικάσιμο για τον Γενάρη του 2019. 
Από την αντιπολίτευση, ο δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη του κου Μιχαλάτου, κος Διονύσης Αραβαντινός τόνισε πως για να κατασκευαστεί το αλιευτικό καταφύγιο δαπανήθηκαν εκατομμύρια δραχμές και τώρα θα δαπανηθούν χιλιάδες ευρώ για να γκρεμιστεί.
Από την “Ενωμένη Τετράπολη” ο δημοτικός σύμβουλος κος Σπύρος Σαμούρης έριξε ευθύνες στην δημοτική Αρχή υποστηρίζοντας πως “υπήρξαν καθυστερήσεις ” ενώ ο ανεξάρτητος πλέον σύμβουλος κος Φλωράτος, κάλεσε τους κατοίκους και τους αλιείς να είναι παρόντες για να μην γκρεμιστεί το καταφύγιο καθώς αυτός όπως χαρακτηριστικά ανέφερε είναι ο μόνος τρόπος“. 
 
Από την “Λαϊκή Συσπείρωση”  τώρα που αντέδρασε άμεσα όταν το θέμα βγήκε στην δημοσιότητα ο δημοτικός σύμβουλος κος Γιάννης Κουρούκλης έδωσε μια άλλη διάσταση του ζητήματος, τονίζοντας πως “εξυπηρετεί και τους ψαράδες από τη Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή, αλλά και τον τουρισμό γιατί βρίσκουν εκεί καταφύγιο σε περίπτωση κακοκαιρίας
Στην συζήτηση αυτή, σημαντική υπήρξε η παρέμβαση του κου Παναγή Σωτήρα,  του  εκπροσώπου των κατοίκων, ο οποίος και  είπε ότι “ο λιμενοβραχίονας παρά τα προβλήματα που έχει είναι απαραίτητος και αν η περιοχή στερηθεί το καταφύγιο αυτό θα είναι καταστροφικό για τους ντόπιους ψαράδες. Θα προκύψουν σοβαρά προβλήματα ασφάλειας όχι μόνο για εμάς αλλά για όλους τους ψαράδες του Ιονίου που το χρησιμοποιούν“.
Οι κάτοικοι, τώρα, της περιοχής, κατέθεσαν στο Δημοτικό Συμβούλιο ψήφισμα για να μην κατεδαφιστεί το αλιευτικό καταφύγιο. Η παράταξη της “Ισχυρής Κεφαλονιάς” το υπερψήφισε σε μια άλλη εκδοχή με κάποιες παραλλαγές. Πιο συγκεκριμένα, στην παραλλαγή της δημοτικής “πλειοψηφίας”  αφαιρέθηκε από το ψήφισμα η παράγραφος για τις ευθύνες όλων των δημοτικών αρχών, ενώ προστέθηκε παράγραφος που αναφέρει ότι θα πρέπει να αποσταλεί στη βουλευτή και εκείνη να ενεργήσει προς κάθε θεσμικό παράγοντα προκειμένου να λυθεί το θέμα.

Από την άλλη, το ψήφισμα των κατοίκων ψηφίστηκε αυτούσιο από τις υπόλοιπες δημοτικές παρατάξεις, την αντιπολίτευση δηλαδή, με σκοπό το αλιευτικό καταφύγιο στον Αθέρα να μείνει όρθιο για το καλό των κατοίκων, των αλιέων και για την περιοχή.

Παρακολουθείστε εδώ το video για το αλιευτικό καταφύγιο στον Αθέρα:
 
Σύνταξη-Επιμέλεια-Ρεπορτάζ
Back To Top