skip to Main Content
Στόχος η παιδεία και όχι μόνο «αύρες» και ΜΑΤ στα Πανεπιστήμια

Στόχος η παιδεία και όχι μόνο «αύρες» και ΜΑΤ στα Πανεπιστήμια

Το ανέμελο χαμόγελο της Κεραμέως.

Βαγγέλης Σακκάτος*

Εν όψει της εισαγωγής των ειδικών φρουρών ως πανεπιστημιακής αστυνομίας στα Πανεπιστήμια, γίνεται η κατάλληλη ψυχολογική και πρακτική προετοιμασία με «αύρες» και ματ, προκειμένου να εφαρμοστεί και ο νέος νόμος-πλαίσιο της Κεραμέως και του υπουργού ΠτΠ (!) Τάκη Θεοδωρικάκου.

Ο φοιτητής, θύμα της απευθείας βολής κρότου-λάμψης στο κεφάλι του, δεύτερος σοβαρότατος τραυματισμός του μέσα σε δύο βδομάδες, που χτυπήθηκε, πιθανώς και με συμπληρωματική κλοτσιά στο πρόσωπο, ενώ κείτονταν αιμόφυρτος στο έδαφος, με σπασμένη την επάνω γνάθο του και τα δόντια του, βλάβη που μπορεί να του προκαλέσει προβλήματα για όλη του τη ζωή, διαβάλλεται και απαξιώνεται και από πάνω, ως επαγγελματίας τραυματίας. Τέτοια είναι τα κατορθώματα της αστυνομίας, των Πρετεντέρηδων και Μητσοτάκηδων, όπως και ενάντια σε άλλα κύματα της αστυνομικής βίας παλαιότερα.

Ομως η υπουργός μας επί της Παιδείας, σε πορτρέτο της στην τηλεόραση, εμφανίζεται να γελάει κατευχαριστημένη, θα έλεγα τρισευτυχισμένη, ιδίως ύστερα και από την ψήφιση μόνο από τη Ν.Δ. του νέου νόμου πλαισίου της, με τον οποίο επιδιώκει να καταργήσει τις φοιτητικές παρατάξεις, στρεφόμενη απευθείας και ενάντια στο ισχύον Σύνταγμα.

Με την εν λόγω θρησκόληπτη υπουργό έχω ασχοληθεί κατ’ επανάληψη σε σχόλιά μου στην «Εφ.Συν.», για πολλά θέματα που μου έδωσε αφορμή, όπως το ότι, όπως είπε, το 1940 στην Αλβανία επολεμήσαμε τον λαϊκισμό (!), την κατάργηση της Κοινωνιολογίας στα Γυμνάσια και στα Λύκεια, «για να μη γίνονται τα παιδιά αριστερά» κατά Γεωργιάδη και διά της άγνοιας και της αμάθειας να παραμένουνε εκ των πραγμάτων «δεξιά», την κατάργηση των καλλιτεχνικών μαθημάτων στα ίδια σχολεία – ο Γκέμπελς έλεγε πως όταν ακούει τη λέξη «πολιτισμός», τραβάει το πιστόλι του.

Η Πανεπιστημιακή Αστυνομία και η κατάργηση των φοιτητικών παρατάξεων, δηλαδή η πλήρης διάλυση της αυτονομίας και της αυτοδιοίκησης των Πανεπιστημίων, μαζί και με την είσοδο του ιδιωτικού τομέα και των επιχειρήσεων, στα ιδρύματα και στα προγράμματα σπουδών, θα είναι το επιστέγασμα των επιδιώξεών της, της ίδιας και της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Αλλά τα παραπάνω δεν θεωρούνται εύκολα στην πραγματοποίησή τους. Οι φοιτητές, οι καθηγητές και ο ελληνικός λαός δεν θα τα επιτρέψουν.

Σήμερα η ανθρωπότητα διέρχεται τον μεγαλύτερο κίνδυνο. Ολες οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις των αλληλοσυγκρουόμενων συνασπισμών, τραβάνε τον πόλεμο όσο πάει, ψάχνουνε για ανάλογες αιτίες και αφορμές στον Ειρηνικό και όπου αλλού και μιλάνε για χρήση πυρηνικών όπλων, σαν να πρόκειται για κάτι απλό και συνηθισμένο, ενώ έχουν έτοιμα και τα εναέρια στρατηγεία τους, από τα οποία θα διευθύνουνε την καταστροφή πάνω στη Γη!

Και ενώ η ανθρωπότητα βρίσκεται στη μεγαλύτερη και χειρότερη κρίση της ιστορίας της, η ελληνική αστική τάξη και η κυβέρνησή της, έχει καταστήσει την Ελλάδα, με όλες της τις τελευταίες ενέργειες του δεδομένου πρόθυμου στις ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ κ.λπ., στόχο πολλών σοβαρών κινδύνων για τη χώρα και τον λαό.

Μέσα σ’ αυτό το χάος, την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα των εργαζομένων και του λαού για το τι ξημερώνει αύριο, η κ. Κεραμέως προσφέρει το κατά δύναμη. Τον αποκλεισμό των νέων των λαϊκών στρωμάτων από την Παιδεία, τον σκοταδισμό και τον Μεσαίωνα.

Ο σημερινός πρωθυπουργός βάζει το δίλημμα στην αντιπολίτευση: «Βιβλιοθήκη ή βαριοπούλα». Αλλά ας δούμε για λίγο τι σχέση είχε ο ίδιος παλαιότερα με τις βιβλιοθήκες. Μη ξεχνώντας και τον τέως τσεκουροφόρο υπουργό του, ας θυμηθούμε ότι ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης (διάβαζε αντιμεταρρύθμισης), στην κυβέρνηση Σαμαρά τον Σεπτέμβριο του 2013 έθεσε σε διαθεσιμότητα 94 βιβλιοθηκονόμους πανεπιστημιακών βιβλιοθηκών, 50 από το ΕΚΠΑ, 23 από το ΑΠΘ, 8 από το ΕΜΠ, 4 από το Πανεπιστήμιο Πατρών, 5 από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και 4 από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, έτσι που αυτές υπολειτούργησαν ή κλείσανε.

Ο ΣΥΡΙΖΑ τους επανέφερε όλους, αλλά αυτός επανερχόμενος δριμύτερος ως πρωθυπουργός, επέμεινε στις αρχικές του ενέργειες ώς το τέλος. Βλέπε και «Εφ.Συν.» από 28-29/5/2022. Οσο για την κ. Κεραμέως, αυτή μάλλον σε μοναστήρι θα έπρεπε να μονάζει και όχι να εδρεύει στο υπουργείο Παιδείας.

 * συγγραφέας-δημοσιογράφος

Πηγή

Back To Top