Συνέντευξη με τον Ιατρό κ Βαλλιανατο Διονύσιο Παρουσιάζοντας το Νέο του Βιβλίο
1) Κατ’ αρχήν κάνετε ένα πολύ ιδιαίτερο παραλληλισμό της Σφίγγας της αρχαίας Αιγύπτου με την Διαστροφή. Μας το εξηγείτε λίγο;
Μετά από μικρή έρευνα κύριε Βούτο, παρατήρησα ότι το σύμβολο της Σφίγγας δηλώνει όλα όσα είναι καταστρεπτικά για τον βίο του ανθρώπου δηλαδή:
– εξαπάτηση (κεφαλή παρθένου)
– ανεκπλήρωτες προσδοκίες (στήθος προτεταμένο, συνήθως πτηνού)
– μικρότητα (φτερά πτηνού) και
– δολιότητα (ουρά φιδιού).
Αναλύοντας βαθύτερα τα παραπάνω, πιστεύω ακράδαντα ότι οι αρχαίοι Αιγύπτιοι με το σύμβολο της Σφίγγας, ήθελαν να περιγράψουν την διαστροφή!
2) Α! τόσο κακό είναι
ΕΓΩ: Μπορώ να πω ολέθριο
3) Αυτή τη φορά, μ’ αυτό το βιβλίο που απευθύνεστε;
Απευθύνομαι στα αντικοινωνικά άτομα που πολύ συχνά παρουσιάζουν μία ποικιλομορφία στη συμπεριφορά τους, με έντονα δραματικά συναισθήματα και τείνουν να συμπεριφέρονται με τρόπο ασταθή, απρόβλεπτο, αλλοπρόσαλλο και απαιτητικό, αποζητώντας έτσι και διεκδικώντας συγχρόνως την προσοχή των άλλων. Αυτή η διαστροφική σχέση χαρακτηρίζεται πλέον ως… «μίσος της αγάπης» ή για άλλους η «αδιαφορία για την αγάπη».
4) Ποιος είναι ο στόχος αυτών των ατόμων;
Στην ίδια κοινωνία βλέπουμε επίσης και το «απόκρυφο μίσος» του εκάστοτε θύτη, επειδή δεν παίρνει από το θύμα του – τον πλησίον του, τον άνθρωπο δηλαδή της διπλανής πόρτας – όλα όσα θα ήθελε. Αυτό το μίσος, πάντα συνοδεύεται από μία επιθυμία πλήρους εξόντωσης και ολικής εκμηδένισης του άλλου, παρ’ ότι τα κίνητρα αυτού του μίσους, είναι ακατανόητα για τους περισσότερους από εμάς. Εδώ να διευκρινίσουμε! Δεν πρόκειται για αγάπη που μετατρέπεται σε μίσος, αλλά για ζήλια που μετατρέπεται σε μίσος, μέχρι την «άρνηση διαλόγου», που είναι ένας τρόπος για να πει κανείς – χωρίς να το εκφράσει με λόγια βέβαια – ότι ο άλλος δεν τον ενδιαφέρει ή ακόμη και ότι… δεν υπάρχει!
5) Βλέπω ότι έχει και αφιέρωση το βιβλίο σας
Ναι… το βιβλίο αυτό, το αφιερώνω σε όλους αυτούς που δεν έχουν καταλάβει ακόμη ότι «η καθημερινή πράξη προσέγγισης και επαφής ενός νέου εισερχόμενου προσώπου στον ιδιαίτερο χώρο μας, που μπορεί να είναι (σωματικός, συναισθηματικός, πνευματικός, διανοητικός, υπαρξιακός, περιουσιακός κλπ), δεν αφορά πλέον αυτό που του επιτρέπουμε, αλλά αυτό που μπορεί να πάρει, με το να μας εργαλειοποιήσει προς όφελος του».
6) Ακούμε καθημερινά τις λέξεις διαστροφή και διαστροφικός/ή γύρω μας. Μήπως μπορείτε να μας δώσετε μια πιο συγκεκριμένη άποψη του θέματος;
Η λέξη διαστροφή, προέρχεται από το «διά και στρέφω» και την συναντάμε σε άτομα που επινοούν και επιδιώκουν συμπεριφορά παραμορφωμένη από την κοινή λογική, μέχρι σημεία ψύχωσης.
Ο όρος αυτός επινοήθηκε για να καλύψει τα κενά των όρων νεύρωση και ψύχωση, οι οποίοι αποδεικνύονται ανεπαρκείς για να περιγράψουν το σύνολο των ψυχικών παθήσεων.
Η διαστροφή είναι μια δομή προσωπικότητας, η οποία καλύπτει μορφές παρέκκλισης και είναι η διαδικασία ή το αποτέλεσμα της παραποίησης ή της αλλοίωσης κάποιας φυσιολογικής λειτουργίας ή ενέργειας.
7) Τι κάνουν δηλαδή αυτά τα διαστροφικά άτομα;
Τα διαστροφικά άτομα συχνά αντλούν ευχαρίστηση από τον πόνο του άλλου. Είναι μια άρνηση του άλλου. Η προσωπική ζωή, η οικογένεια, ο χώρος εργασίας και η καθημερινότητα κάποιου, αποτελούν τους χώρους, τους τόπους και τα σημεία, όπου τα διαστροφικά άτομα ή τα άτομα με διαστροφικές τάσεις, ενεργούν και ασκούν πίεση πάνω στους άλλους, η οποία όμως έχει στόχο την εκμηδένιση του άλλου, έστω και συμβολικά, αλλά κυρίως ασυνείδητα.
Γενικά η διαστροφή είναι ένας τύπος ανθρώπινης συμπεριφοράς, που αποκλίνει από αυτό που θεωρείται ορθόδοξο ή φυσιολογικό για όλους εμάς τους υπόλοιπους.
8) Απ’ ότι φαίνεται έχουμε πάρα πολλούς δίπλα μας και κάθε μέρα μπορώ να πω. Τελικά πως σκέπτονται αυτοί οι άνθρωποι;
Ας δούμε λίγο τα πράγματα από την αρχή. Έχει αποδειχθεί η έλλειψη στοργής στα αρχικά στάδια της ζωής κάποιου δηλαδή στην παιδική ηλικία,, ευνοεί την ανάπτυξη μίας νοημοσύνης με διαστροφικά χαρακτηριστικά.
Στην διάρκεια της ζωής του, αυτός ο διαστροφικός πλέον άνθρωπος, πλημμυρισμένος από ιδεοληπτικές και καταστροφικές σκέψεις, πιστεύει ότι οι ανθρώπινες συμπεριφορές δίπλα του δεν είναι ειλικρινείς. Έτσι, λοιπόν, αναπτύσσεται μια αντικρουόμενη προσωπικότητα, όπου οι φαντασιώσεις αυτού του ατόμου είναι πάντα συνειδητές και οι σκέψεις του κύριο σκοπό τους έχουν να βλάψουν, να ταπεινώσουν και να ενοχλήσουν τους άλλους ανθρώπους.
9) Σχέσεις θύματος με θύτη;
Όταν το θύμα του διαστροφικού είναι υποτακτικό και ταπεινωμένο, αυτός βιώνει αισθήματα θριάμβου, κυριαρχίας και ανωτερότητας. Τελικά, αισθάνεται την ανάγκη να είναι πάντα νικητής και όχι θύμα. Η αύξηση της κακοήθειας αυτών των ατόμων, συνδέεται συνήθως με συναισθηματική απομόνωση, που τροφοδοτείται από κοινωνική ή συναισθηματική δυσαρέσκεια, μίσος, οικονομικά προβλήματα κ.λπ., και παρουσιάζουν χαρακτηριστικά επιθετικότητας και εγωισμού, με μικρή ή καθόλου επικοινωνία με το περιβάλλον.
10) Υπάρχει θεραπεία γι αυτά τα άτομα;
Για ένα διαστροφικό άτομο δεν υπάρχει γυρισμός και η πιθανότητα μιας θεραπείας δεν προβλέπεται. Μπορεί όμως να βοηθηθεί με κατάλληλη ψυχοθεραπεία και αν χρειαστεί – σε στάδιο νεύρωσης ή ψύχωσης – και με φάρμακα.
ΑΣ ΑΚΟΥΣΟΥΜΕ ΤΙ ΜΟΥ ΕΙΠΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΜΟΥ ΣΤΟ ΝΗΣΙ 93,9 Ο ΙΑΤΡΟΣ κ ΒΑΛΛΙΑΝΑΤΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ
ΑΣ ΑΚΟΥΣΟΥΜΕ ΤΙ ΜΟΥ ΕΙΠΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΜΟΥΣΤΟ ΝΗΣΙ 93,9 Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ κ ΠΑΝΟΥΣΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ