skip to Main Content
Συνέντευξη του καθηγητή Νίκου Φαραντούρη στο KONTRA CHANNEL για τον αγωγό East Med

Συνέντευξη του καθηγητή Νίκου Φαραντούρη στο KONTRA CHANNEL για τον αγωγό East Med

Συνέντευξη του καθηγητή Νίκου Φαραντούρη στο KONTRA CHANNEL για τον αγωγό East Med

Στο KONTRA CHANNEL και τη δημοσιογράφο Αναστασία Γιάμαλη μίλησε για τις τελευταίες εξελίξεις γύρω απ’ τον αγωγό East Med και το αιφνιδιαστικό non-paper των ΗΠΑ, ο Νικόλαος
Φαραντούρης Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, επί 10ετία Νομικός Σύμβουλος και Πρόεδρος της ΔΕΠΑ και της ένωσης ενεργειακών εταιρειών EUROGAS στην Ευρώπη και σήμερα Σύμβουλος του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Ο υποθαλάσσιος αγωγός East Med είναι ένα σχεδιαζόμενος αγωγός που φιλοδοξεί να μεταφέρει τα ευρήματα από τα κοιτάσματα φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου (μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ) στην Ευρώπη υποθαλάσσια δια μέσου της Ελλάδος. Μόλις προχθές οι ΗΠΑ ενημέρωσαν την Ελληνική Κυβέρνηση ότι δεν υποστηρίζουν το πρότζεκτ γιατί κατλα την γνώμη τους αποτελεί “πηγή έντασης στην Μεσογειο”, υιοθετώντας ουσιαστικά τις θέσεις της Τουρκίας».

«Είτε η Ελληνική Κυβέρνηση αιφνιδιάστηκε, είτε γνώριζε τις επιφυλάξεις και δεν διαχειρίστηκε το ζήτημα. Ό,τι απ’ τα δύο συμβαίνει, η εξέλιξη αυτή πρέπει να μας προβληματίσει σοβαρά για τη διορατικότητα και τα αντανακλαστικά μας», σημειώνει ο κ. Φαραντούρης.

«Το non-paper, με το οποίο αίρεται η στήριξη των ΗΠΑ στον East Med, έρχεται πριν ακόμη καλά-καλά στεγνώσει το μελάνι της πρόσφατης αναθεώρησης της Ελληνο-αμερικανικής αμυντικής Συμφωνίας, η οποία αντικαθιστά την ετήσια με επ’ αόριστον ανανέωση και προβλέπει την παραχώρηση εγκαταστάσεων στην Αλεξανδρούπολη στις αμερικανικές δυνάμεις, στην πρώτη γραμμή του θεάτρου εξελίξεων στη Μαύρη Θάλασσα. Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο, η Ελληνική Κυβέρνηση διατυμπάνιζε ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο «υψηλότερο επίπεδο».

Όπως σημειώνει ο κ. Φαραντούρης: «Η εγκατάλειψη του East Med για οποιουσδήποτε λόγους (περιβαλλοντικούς, οικονομικούς, τεχνικούς, γεωστρατηγικούς), θα έπρεπε τουλάχιστον να συνοδεύεται από συγκεκριμένα ανταλλάγματα. Σήμερα εμφανιζόμαστε να τρέχουμε πίσω απ΄ τις εξελίξεις. Έχω εδώ και αρκετούς μήνες εκφράσει σε δημόσιες τοποθετήσεις μου τον προβληματισμό μου για τον βαθμό προετοιμασίας και τη στρατηγική της χώρας μας στη διαχείριση κρίσιμων θεμάτων που αφορούν την ενεργειακή πολιτική και τις εξωτερικές σχέσεις. Διαπιστώνω μία αδυναμία διορατικότητας των δυσμενών εξελίξεων και ταυτόχρονα μία αδυναμία κεφαλαιοποίησης των ευνοϊκών συγκυριών».

Παρακολουθήστε ολόκληρη τη συνέντευξη στο KONTRA CHANNEL:

Πηγή

Back To Top