skip to Main Content
Συνέντευξη τύπου ΚΙΝΑΛ στο Αργοστόλι – Ευθύνες σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση για την έλλειψη έργων πρόληψης

Συνέντευξη τύπου ΚΙΝΑΛ στο Αργοστόλι – Ευθύνες σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση για την έλλειψη έργων πρόληψης

Συνέντευξη τύπου ΚΙΝΑΛ στο Αργοστόλι – Ευθύνες σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση για την έλλειψη έργων πρόληψης

Ρεπορτάζ Ανδρέας Αρβανιτάκης

Κλιμάκιο του ΚΙΝΑΛ μετέβη στην Κεφαλονιά, όπου πραγματοποίησε περιοδεία στα μέρη που επλήγησαν από το καταστροφικό πέρασμα του”Ιανού”. Στη συνέχεια το μεσημέρι της Τρίτης 22 Σεπτεμβρίου παραχώρησαν συνέντευξη τύπου στα τοπικά ΜΜΕ.
Το κλιμάκιο αποτελούνταν από τον Γιώργο Καμίνη, βουλευτή Επικρατείας, τον Παναγιώτη Καρκατσούλη, τομεάρχη πολιτικής προστασίας και τον Τάσο Παπαθεοδωρόπουλο, αναπληρωτή γραμματέα της Ν.Ε. του ΚΙΝΑΛ Κεφαλονιάς.
Επέρριψαν ευθύνες σε Κυβέρνηση και Περιφέρεια για την έλλειψη έργων πρόληψης που θα μπορούσαν να είχαν περιορίσει την καταστροφή, ενώ τόνισαν πως πρέπει κακοτεχνίες σε μέρη όπως η Αγ. Ευφημία που είναι γνωστές να αντιμετωπιστούν άμεσα με μεγάλα και ριζικά έργα.

Γιώργος Καμίνης

Αρχικά, ο κ. Καμίνης πραγματοποίησε μια εισήγηση κατά την οποία αναφέρθηκε στην περιοδεία τους στις καταστροφές σε Κεφαλονιά και Ιθάκη, τις συναντήσεις τους με τους δημάρχους, τονίζοντας ότι έμειναν άναυδοι με το μέγεθος της καταστροφής, το οποίο βέβαια, αν και όχι σε τέτοια ένταση, παρατηρείται σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, όπου υπάρχουν μπαζωμένα ρέματα κλπ. Η θεομηνία ήταν ο καταλύτης που ανέδειξε τις συνέπειες των κακοτεχνιών αυτών.
Δραματικές συνέπειες, όπως είπε ο κ. Καμίνης, προκάλεσαν και τα μπάζα από την τοποθέτηση των ανεμογεννητριών, τα οποία τα είχαν παρατήσει με αποτέλεσμα πλέον αυτά να μεταφερθούν από την κακοκαιρία μέσα στον οικισμό με τις γνωστές συνέπειες.
Επιπλέον, τόνισε ότι θα έπρεπε να υπήρχε καλύτερη προετοιμασία και έγκαιρη παρέμβαση από κυβέρνηση και αντιπολίτευση, με δεδομένο το γεγονός ότι και οι κακοτεχνίες ήταν γνωστές και υπήρχαν προειδοποιήσεις για την επερχόμενη κακοκαιρία. Υπάρχει μία ολόκληρη δέσμη έργων στο νησί τα οποία πρέπει να γίνουν ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον παρόμοιες καταστροφές.
Οι άνθρωποι παλεύουν με κάθε τρόπο, ωστόσο μόνο με δυναμική και ριζική παρέμβαση της πολιτείας μπορεί να υπάρξει ορθή αποκατάσταση. Ειδικά στην Αγ. Ευφημία χρειάζονται πολλά και μεγάλα έργα.
Κλείνοντας, δήλωσε πως η Κεφαλονιά ζει από το 2014 ζει σε μια κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και η κυβέρνηση ή η περιφέρεια διαχρονικά δεν έχει δείξει την απαιτούμενη διάθεση για να προχωρήσει στην ολοκλήρωση των έργων που πρέπει να γίνουν.
Χαρακτήρισε λάθος, το σπάσιμο των δήμων, φέρνοντας ως παράδειγμα τον Δήμο Σάμης, ο οποίος αυτή τη στιγμή έχει ολοκληρωτική αδυναμία να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του. Το σπάσιμο έγινε με προχειρότητα, είναι ένα αυτοδιοικητικό «έγκλημα» του ΣΥΡΙΖΑ το σπάσιμο αυτό το οποίο έγινε με καθαρά μικροπολιτικές σκοπιμότητες.

Παναγιώτης Καρκατσούλης

Ο τομεάρχης της πολιτικής προστασίας τόνισε την ανάγκη ότι ως υπηρεσία οφείλει να είναι παρούσα διαχρονικά και όχι μόνο κατόπιν της καταστροφής με μερικές βόλτες με το ελικόπτερο, αναφερόμενος δηκτικά στην από αέρος αυτοψία του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά. Επεσήμανε πως υπάρχουν ευθύνες σε Κυβέρνηση και Περιφέρεια για την έλλειψη πρόληψης και λιγότερο στους δήμους. Το ΚΙΝΑΛ θα δώσει την δέουσα προσοχή στην πρόληψη, ώστε τέτοια περιστατικά να προλαμβάνονται προτού συμβούν.
Χαρακτήρισε άλλοθι για την απόσειση ευθυνών τα περί «πρωτοφανούς φυσικού φαινομένου», αυτών οι οποίοι δεν έπραξαν τα δέοντα για να προληφθεί η καταστροφή. Έφερε και εκείνος ως παράδειγμα την Αγ. Ευφημία, η οποία ήταν γνωστό ότι έχει πρόβλημα με τις πλημμύρες.

Επίκαιρη ερώτηση στη βουλή

Αναφερόμενος στην επίκαιρη ερώτηση που κατατέθηκε από το ΚΙΝΑΛ στη Βουλή ο κ. Καμίνης τόνισε πως έγινε για να γίνει σαφές ότι τα οικονομικά μέτρα είναι ανεπαρκή, θα τονιστεί η ανάγκη ταχύτατης εκπόνησης των μελετών που θα πρέπει να γίνουν, καθώς και να καταστεί σαφής τι προγραμματισμός υπάρχει όχι μόνο για την αποκατάσταση αλλά και για την πρόληψη τέτοιων καταστροφών.
Κλείνοντας τη συνέντευξη ο κ. Καμίνης είπε πως είναι ευκαιρία τώρα με το νομοσχέδιο για την τοπική αυτοδιοίκηση από τον αρμόδιο υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο να κάτσουν από κοινού με τις γνώσεις και τις εμπειρίες που έχει ο κάθε ένας, ώστε οι ατέλειες, τα προβλήματα, οι καθυστερήσεις στην λειτουργία των ΟΤΑ να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά.

Πηγή

Back To Top