
Τ.Ε.Ι.: Πρόταση για διάσπαση του ΤΗΜΟ και συγχώνευση με το Ψηφιακών Μέσων – Όλα τα σενάρια συγχώνευσης
Ύστερα από το (αναμενόμενο) ναυάγιο των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στους καθηγητές του τμήματος και αυτούς του Ιονίου Πανεπιστημίου, όλοι περιμένουν πλέον τον Κώστα Γαβρόγλου, ως, έστω και μυστακοφόρο… Μέγα Αλέξανδρο (που είναι και της μόδας), να κόψει τον… «Γόρδιο Δεσμό», δίνοντας οριστική λύση στο πρόβλημα.
Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, τα σενάρια που παίζουν αυτή τη στιγμή είναι 4, χωρίς να αποκλείεται ο υπουργός να βγάλει κάποιον… λαγό απ’ το καπέλο του στην τελική συνάντηση.

Σενάριο 1 (και πιο πιθανό): Η συγχώνευση με το Τμήμα Ψηφιακών Μέσων
Το πιθανότερο σενάριο αυτή τη στιγμή, και αυτό που προσφέρουν οι καθηγητές του Τμήματος ως παραχώρηση για να βρεθεί μία λύση, είναι αυτό της διάσπασης του τμήματος και της συγχώνευσης με το Τμήμα Ψηφιακών Μέσων.
Συγκεκριμένα, ένα κομμάτι, αυτό της κατασκευής μουσικών οργάνων, θα μετατραπεί σε διετές πρόγραμμα σπουδών. Ένα δεύτερο κομμάτι, αυτό της Τεχνολογίας Ήχου, οι καθηγητές ζητούν να συγχωνευτεί με το Τμήμα Ψηφιακών Μέσων και στη συνέχεια όλο αυτό να συγχωνευτεί με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο προτείνοντας δύο εναλλακτικές λύσεις.
α) Την δημιουργία μιας νέας μονοτμηματικής σχολής του Ιονίου Πανεπιστημίου στην Κεφαλονιά (σενάριο ιδανικό αλλά πιο δύσκολο) και
β) Την ενσωμάτωση του ενοποιημένου τμήματος (Ψηφιακών Μέσων μαζί με Τεχνολογίας Ήχου) σε ήδη υπάρχουσα σχολή του Ιονίου Πανεπιστημίου.
Σε κάθε περίπτωση η εξειδίκευση (κατεύθυνση) προς τον τομέα του Ήχου θα γίνεται στα 1 ή 2 τελευταία έτη σπουδών.
Αυτά τα σενάρια συζητούνται έντονα αυτή τη στιγμή, τουλάχιστον από τους καθηγητές του ΤΗΜΟ, όμως για να μπορέσουν να υλοποιηθούν χρειάζεται πολύς δρόμος.
Πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να υπάρξει συζήτηση και συμφωνία με τους καθηγητές των Ψηφιακών Μέσων και στη συνέχεια το ενοποιημένο τμήμα να… «κουμπώσει» σε κάποια σχολή με την ανοχή των Κερκυραίων. Οι τελευταίοι μόνο καλά δείγματα δεν έχουν δώσει ως προς την συνεννόηση αφού τορπίλισαν τις διαπραγματεύσεις από την πρώτη στιγμή, ενώ και στο γραφείο του υπουργού κράτησαν σκληρή γραμμή.
Γαβρόγλου: «Δεν θέλω να με πάρουν με τις πέτρες οι Ληξουριώτες»
Είναι χαρακτηριστικό ότι σε συνάντηση που έγινε στο γραφείο του υπουργού, οι Κερκυραίοι είχαν στυλώσει τα πόδια και δεν δέχονταν καμία από τις προτάσεις που τους είχαν γίνει. Τότε μπήκε μέσα ο Γαβρόγλου και ζήτησε να αλλάξουν στάση.
«Κοιτάξτε», είπε «σας ακούω με προσοχή αλλά θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας τι θα πει Ληξούρι. Και ειδικά τι θα πει Ληξούρι μετά τον Καλλικράτη και μετά τους σεισμούς. Δεν θέλω να με πάρουν με τις πέτρες οι Ληξουριώτες»!
Ο υπουργός, που έχει και το προηγούμενο της διαχείρισης του θέματος «Ιακωβάτειος» (ωραία τα κατάφεραν κι εκεί…), βλέπει το υπουργείο του να εμπλέκεται διαρκώς, με αρνητικό τρόπο, στα συμφέροντα του Ληξουρίου. Από την άλλη πλευρά, αναγνωρίζει τα μεγάλα προβλήματα που προέκυψαν, ειδικά μετά τους σεισμούς. Γι’ αυτό το λόγο βλέπει το Ληξούρι ως ειδική περίπτωση και θέλει να δώσει λύση. Το θέμα είναι, μέχρι πού είναι διατεθειμένος να φτάσει…
Μέσα σε όλα αυτά, και παρά την συνεχιζόμενη άρνηση των Κερκυραίων, οι καθηγητές προτείνουν ακόμη τη χρήση νέων τεχνολογιών στα μαθήματα (τηλεδιάσκεψη, εξ αποστάσεως εκπαίδευση κ.α.) για να μπορέσει να υλοποιηθεί η πρότασή τους και επικαλούνται το προηγούμενο του Πανεπιστημίου του Αιγαίου.
Σενάριο 2: «Όπως έχει…»
Το δεύτερο σενάριο που εξετάζεται είναι τα πράγματα να παραμείνουν όπως έχουν. Το ΤΕΙ να μην συγχωνευτεί και όλα να πάνε… στις μετεκλογικές καλένδες.
Αυτό είναι κάτι που προς το παρόν, ούτε να το ακούσουν δεν θέλουν ορισμένοι καθηγητές των τμημάτων του Αργοστολίου, που βλέπουν με καλό μάτι την συγχώνευση που έχει προταθεί για τα τμήματά τους. Βέβαια δεν είμαστε σίγουροι αν γνωρίζουν το τι έχουν να περάσουν μέχρι να γίνουν καθηγητές του Ιονίου Πανεπιστημίου… Λογικά τις ξέρουν.
Θα πρέπει να σημειώσουμε εδώ ότι ο ίδιος ο υπουργός, στην ομιλία του στην Κέρκυρα, είχε δεσμευτεί ότι ακόμα κι αν ναυαγήσουν οι συνομιλίες, «το ΤΕΙ θα μείνει όπως έχει». Παρ’ όλα αυτά, μετά από όλα όσα έχουν γίνει, και παρά το γεγονός ότι κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το συνολικό ναυάγιο της συγχώνευσης, αυτό το σενάριο δεν είναι πλέον πολύ πιθανό.
Σενάριο 3: Η συγχώνευση με το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας
Το τρίτο σενάριο είναι μεταφορά του Τμήματος στο ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας. Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζεται η (σχεδόν) απροβλημάτιστη συγχώνευση των τμημάτων του Αργοστολίου και η δυνατότητα του Τμήματος να συνεχίσει, σχεδόν, όπως είναι τώρα.
Παρ’ όλα αυτά, ο υπουργός δεν θέλει να προχωρήσει σε μια τέτοια λύση, έχοντας κατ’ επανάληψη δηλώσει ότι δεν πρέπει να μπερδευτούν τα τμήματα των ΤΕΙ διαφορετικών περιφερειών μεταξύ τους.
Σενάριο 4: Το διετές πρόγραμμα σπουδών
Το τελευταίο σενάριο που ακούγεται τις τελευταίες μέρες είναι αυτό της μετατροπής του τμήματος σε διετούς φοίτησης. Αυτό είναι κάτι που οι καθηγητές δεν ήθελαν ούτε να ακούσουν πριν λίγους μήνες, όμως κάποιοι αρχίζουν ήδη να το βλέπουν ως λύση ανάγκης. Κάτι τέτοιο πάντως, θα εξέθετε ανεπανόρθωτα τον υπουργό, αφού θα τον έβγαζε ψεύτη.
Πέρα απ’ αυτό όμως, και μόνο η υποβάθμιση ενός μοναδικού τμήματος στο είδος του, με μεγάλη συνεισφορά, τόσο στην έρευνα, όσο και στα πολιτιστικά πράγματα του νησιού θα ήταν άλλη μια μεγάλη πολιτιστική ήττα για το πολύπαθο Ληξούρι.