skip to Main Content
Ταξί: Αυξάνονται σημαντικά τα κόμιστρα των ταξί – Ποιες είναι οι νέες τιμές

Ταξί: Αυξάνονται σημαντικά τα κόμιστρα των ταξί – Ποιες είναι οι νέες τιμές

Σημαντικές αυξήσεις στο κόμιστρο των ταξί σε όλη την Ελλάδα θα προβλέπει το νέο τιμολόγιο, το οποίο αποφασίστηκε σήμερα Πέμπτη κατά τη διάρκεια συνάντησης εκπροσώπων του Συνδικάτου Αυτοκινητιστιών Ταξί Αττικής (ΣΑΤΑ) με στελέχη του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Υπό την απειλή του χειρόφρενου από την ερχόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση ενόψει και των επερχόμενων εκλογών, επέλεξε να μην τραβήξει στα άκρα το σχοινί με μία ιδιαίτερα πολυπληθή επαγγελματική κατηγορία και υπέκυψε σε ένα πάγιο αίτημα του κλάδου, το οποίο δεν ήταν τίποτα άλλο από την αναπροσαρμογή του κομίστρου, το οποίο παρέμενε σταθερό εδώ και 13 χρόνια.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης υπήρξε μία καταρχήν συμφωνία ως προς το ύψος των αυξήσεων, με τις επίσημες ανακοινώσεις να αναμένονται τις προσεχείς ημέρες.

Από τα στελέχη του υπουργείου, πάντως, μεταφέρθηκε στους εκπροσώπους των αυτοκινητιστών ότι για τις αυξήσεις προηγήθηκε θετική απόφαση από το Μέγαρο Μαξίμου.

Με βάση την αναπροσαρμογή του κομίστρου, η πτώση της σημαίας θα αυξηθεί στο 1,80 από 1,19 ευρώ, ενώ η αποζημίωση για την ελάχιστη διαδρομή θα φτάσει τα 4 ευρώ από 3,16 σήμερα.

Αναλυτικά οι συμφωνηθείσες αυξήσεις

 •  Εκκίνηση πτώση σημαίας: 1,80 ευρωπαικούς
 •  Τιμολόγιο 1 εντός περιμετρικής ζώνης (τιμή ανά χλμ): 0,90 ευρώ
 •  Τιμολόγιο 2 εκτός περιμετρικής ζώνης (τιμή ανά χλμ):1,25 ευρώ.
 •  Χρονοχρέωση ανά ώρα μέγιστη διάρκεια αναμονής 20 λεπτά: 15 ευρώ
 •  Ραδιοταξί ραντεβού προμίσθωση άμεση σε προσυμφωνημένη ώρα εκκίνησης: Από 0,00 έως 5,65
 •  Από και προς Αεροδρόμιο: 4 ευρωπαικούς
 •  Από λιμάνια, σιδηροδρομικούς σταθμούς και υπεραστικούς σταθμούς λεωφορείων: 1,07
 •  Νυχτερινό από 0.00 έως 5.00 π.μ: 1,25
 •  Για κάθε αποσκευή άνω των 10 κιλών: 0,40 ευρώ
 •  Ελάχιστη αποζημίωση: 40 ευρώ.
 •  Αεροδρόμιο – Κέντρο Αθηνών (όρια δακτυλίου) και το αντίστροφο 05.00 – 0.00 τιμολόγιο 1: 40 ευρώ
 •  Αεροδρόμιο – Κέντρο Αθηνών (όρια δακτυλίου) και το αντίστροφο 00.00΄ – 05.00΄ τιμολόγιο 2: 55 ευρώ
 •  Αεροδρόμιο – Κέντρο Θεσσαλονίκης και το αντίστροφο από 0.5.00 έως 00.00΄ τιμολόγιο 1: 24 ευρώ.
 •  Αεροδρόμιο – Κέντρο Θεσσαλονίκης και το αντίστροφο από 00.00 έως 05.00΄ τιμολόγιο 2: 32 ευρώ.
 •  Αεροδρόμιο – Κέντρο Καβάλας: 40 ευρώ

«Η αύξηση είναι μόνο η αρχή» επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η διοίκηση του ΣΑΤΑ προσθέτοντας πως «σε λίγο χρονικό διάστημα έγιναν όσα δεν έγιναν τα τελευταία δύο χρόνια. Με τις δικές μας πιέσεις και τα δικά μας επιχειρήματα, όχι μόνο άνοιξαν οι κλειστές πόρτες (κατέρρευσε και αυτό το αφήγημα) αλλά υλοποιούνται αιτήματα του κλάδου όπως αυτό της αναπροσαρμογής του τιμολογίου».

Το παρασκήνιο των αυξήσεων

Ακριβώς ένα μήνα πριν το Συνδικάτο των Αυτοκινητιστών ταξί είχε ζητήσει μηνιαία επιδότηση ύψους 300 ευρώ και επαγγελματικό καύσιμο σε χαμηλότερη τιμή προκειμένου τα ταξί να μπορέσουν να συνεχίσουν να κινούνται.

Το ΣΑΤΑ είχε εκφράσει τα αιτήματά του υποβάλλοντας το υπουργείο Μεταφορών στο δίλημμα είτε της ικανοποίησής τους είτε της αύξησης του κομίστρου, για την οποία πάντως οι αυτοκινητιστές προειδοποιούσαν ότι, εφόσον επιλεγεί ως λύση, στο τέλος θα την πληρώσουν οι επιβάτες.

«Το πιο εύκολο για μας θα ήταν να απαιτήσουμε αναπροσαρμογή κομίστρου που θα μετακυλήσει την αύξηση στο κόστος λειτουργίας μας στους χρήστες των ταξί. Όμως θα ήταν πέρα για πέρα άδικο. Η πρότασή μας για την αντιμετώπιση της ενεργειακής – οικονομικής κρίσης δεν μπορεί να είναι αντικοινωνική. Εσείς ως κυβέρνηση πρέπει να δώσετε τη λύση και όχι η ελληνική κοινωνία» υπογραμμίζουν στο υπόμνημά τους οι αυτοκινητιστές» σημείωναν χαρακτηριστικά στο υπόμνημά τους.

Στις αρχές της εβδομάδας το Συνδικάτο με νέα ανακοίνωσή του, όπως έγραψε το «ethnos.gr» έδινε στο υπουργείο τελεσίγραφο λίγων ημερών ζητώντας να ανακοινώσει τις αποφάσεις του έως την Παρασκευή και προειδοποιώντας πως σε αντίθετη περίπτωση, οι αυτοκινητιστές θα ξεκινούσαν κινητοποιήσεις από την ερχόμενη εβδομάδα.

Τελικώς η κυβέρνηση επέλεξε να ικανοποιήσει τα αιτήματα των αυτοκινητιστών με την αύξηση των κομίστρων αντί της μείωσης του ΦΠΑ και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης. Οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται εντός των προσεχών ημερών.

Τα νέα κόμιστρα των ταξί

Νέα κόμιστρα ταξί (πηγή ΣΑΤΑ)
Νέα κόμιστρα ταξί (πηγή ΣΑΤΑ)

Αλλάζουν τα πράγματα και για την ΒΕΑΤ

Στο μεταξύ σε μία κίνηση που αλλάζει ριζικά τη φιλοσοφία με την οποία εισήλθε στην αγορά, προχωρεί η ΒΕΑΤ από σήμερα 16 Ιουνίου χρεώνοντας για πρώτη φορά ύστερα από έντεκα χρόνια κόστος προμίσθωσης σε όλες τις κλήσεις ταξί μέσω του ΒΕΑΤ ύψους 1,92 έως 2 ευρώ.

«Αυτή η αλλαγή θα ενισχύσει το εισόδημα των οδηγών μας και θα μας επιτρέψει να εξυπηρετήσουμε περισσότερους πελάτες» σημείωνε σε ανακοίνωσή της η εταιρία.

Διευκρίνιζε επίσης ότι το κόστος προμίσθωσης εισπράττει ο οδηγός δικαιολογώντας την απόφασή της με την ανάγκη καλύτερης εξυπηρέτησης του επιβατικού κοινού: «Τελευταία έχεις παρατηρήσει καθυστερήσεις στην εύρεση ταξί, από όλες τις εφαρμογές. Πιστεύουμε ότι αυτή η μικρή επιβάρυνση του πελάτη θα βοηθήσει σημαντικά την εξυπηρέτησή σου, αφού θα βρίσκεις πιο εύκολα ταξί μέσα στην πόλη. Ταυτόχρονα θα συνεισφέρει εν μέρει στην εξισορρόπηση της τεράστιας αύξησης των τιμών των καυσίμων και άλλων λειτουργικών εξόδων που καλείται να αντιμετωπίσει ο οδηγός. Είναι ένα μέτρο με το οποίο η εταιρεία αναβαθμίζει την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρει υποστηρίζοντας συνολικά τον κλάδο του ταξί στην Ελλάδα» τόνιζε.

Πηγή: ethnos.gr

Πηγή

Back To Top