skip to Main Content
2

Τέλος στη διάσπαση του Δήμου Κεφαλονιάς βάζει ο υπουργός;

Τέλος στα σενάρια διάσπασης του Δήμου Κεφαλονιάς φαίνεται πως βάζει ο νέος υπουργός Εσωτερικών.

Από τον προηγούμενο Φεβρουάριο είχαμε γράψει ότι, παρά τα όσα υποστήριζε η τοπική Νομαρχιακή του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τα όσα επιβεβαίωνε με δηλώσεις του κάθε τόσο ο Πάνος Σκουρλέτης και ο Κώστας Πουλάκης, ο Δήμος Κεφαλονιάς δύσκολα θα σπάσει.

Αυτό δείχνει να επιβεβαιώνεται αφού ο νέος υπουργός Αλέξης Χαρίτσης στη χθεσινή συνάντηση με το Δ.Σ. της ΕΝΠΕ απάντησε σε ερώτηση του Θεόδωρου Γαλιατσάτου ότι το θέμα της διάσπασης των δήμων, τουλάχιστον της Κεφαλονιάς και της Κέρκυρας, «δεν βρίσκεται στις άμεσες προτεραιότητές του.Υπάρχουν άλλα σημαντικότερα θέματα που πρέπει να κοιτάξουμε έως τις εκλογές», είπε.

Όσοι γνωρίζουν από τα θέματα της αυτοδιοίκησης, ξέρουν ότι μια τέτοια εξέλιξη ήταν αναμενόμενη, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις, και παρά τις πιέσεις που είχαν ασκήσει, τόσο η βουλευτής Αφροδίτη Θεοπεφτάτου (η οποία ενημερώθηκε εχθές από τον περιφερειάρχη για τη νέα εξέλιξη), όσο και ο Γιάννης Μπαλάφας.

Τα γραφειοκρατικά προβλήματα που έπρεπε να λυθούν ήταν πολλά και έμοιαζε από την αρχή πολύ δύσκολο αυτό να γίνει μέχρι τις εκλογές. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έγιναν προσπάθειες, αφού οι κάτοικοι, ειδικά της Παλικής θεωρούν ότι ένας τόσο μεγάλος Δήμος δημιουργεί περισσότερα προβλήματα στην περιοχή τους. Τα σενάρια για την διάσπαση μιλούσαν για δύο ή τρεις δήμους, με την διάσπαση του Δήμου Κεφαλονιάς σε Βόρεια (Παλική, Πύλαρος, Έρισος και πιθανώς Σάμη) και Νότια (Αργοστόλι, Λειβαθώς, Ελλειός Πρόνοι) να ήταν τα πιθανότερα. Όμως κάτι τέτοιο φαίνεται ότι οδηγείται προσωρινά σε ναυάγιο.

Αν και προς το παρόν δεν είναι γνωστό αν ο κ. Χαρίτσης εξέφρασε εχθές μία προσωπική του άποψη ή  τη νέα θέση συνολικά της κυβέρνησης (αυτό μένει να ξεκαθαριστεί), από τη στιγμή όμως που ο ίδιος ο αρμόδιος υπουργός στέλνει στις… καλένδες τη διάσπαση των δήμων, μοιάζει όλο και πιο σίγουρο ότι στις επόμενες δημοτικές εκλογές οι Κεφαλονίτες θα ψηφίσουν για έναν δήμο και έναν δήμαρχο.

Τέλος, παραμένει άγνωστο εάν το ίδιο ισχύει και για τον δήμο Λέσβου, κάτι που θα μάθουμε σήμερα, αφού υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση για σήμερα του υπουργού με τον δήμαρχο της Λέσβου.

Πηγή: Λ.Α./ Κεφαλονίτικα Νέα

Back To Top