skip to Main Content
Τι είχες Γιάννη … τι είχα πάντα !!!

Τι είχες Γιάννη … τι είχα πάντα !!!

Προχθές το βράδυ επέστρεψα από την Αθήνα όπου είχα την ευκαιρία να ενημερωθώ για την πορεία της ένταξης του θολωτού τάφου στο τρέχον ΕΣΠΑ.

Νωρίτερα και πριν μια εβδομάδα μου δόθηκε επίσης η ευκαιρία να συναντήσω στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη κυρίου Σταύρου Τραυλού την Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων κυρία Ρόδη Κράτσα όπου μου επαναβεβαίωσαν και οι δύο τους την σταθερή τους απόφαση για την ένταξη του μνημείου στο τρέχον ΕΣΠΑ υπό την προϋπόθεση ότι το τεχνικό δελτίο που θα κατατεθεί αυτή  την φορά θα προβλέπει την κατασκευή της νέας θόλου σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση του ΚΑΣ.

Την 1η Ιανουαρίου 2021 στο site της Εφορείας αναρτήθηκε ότι εγκρίθηκαν 790.000 ευρώ για την «Αντιμετώπιση βλαβών που προκλήθηκαν σε μνημεία, μουσεία και υποδομές αρμοδιότητας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κεφαλληνίας και Ιθάκης (ΕΦΑΚΕΦΙ) από τον Κυκλώνα ΙΑΝΟ στο νησί της Κεφαλονιάς το 2020» ΑΔΑ: ΨΚΜΠ46ΜΤΛΡ-ΝΙΠ και «η τεκμηρίωση των προτεινόμενων δράσεων και οι άμεσες διευκρινίσεις στα όσα ζητήθηκαν από το Υπουργείο Ανάπτυξης από την Υπηρεσία υπήρξε συγκροτημένη και έγινε αποδεκτή».

Από ό,τι πληροφορούμαστε το σύνολο των Υποέργων και ο προϋπολογισμός του όλου Έργου έχει εγκριθεί και εντάσσεται στο Εθνικό ΠΔΕ με 11 Υποέργα το 2021 με τη μέθοδο της Αρχαιολογικής Αυτεπιστασίας.

Κατά το διάστημα της παραμονής μου στην Αθήνα πληροφορήθηκα ότι σε αυτά τα Υποέργα έχει ενταχθεί και η αποκατάσταση του θολωτού τάφου στα Τζαννάτα (και ενώ βρίσκεται στην τελική του φάση η κατάθεση του τεχνικού δελτίου για την ένταξη του έργου στο τρέχον ΕΣΠΑ από την αρμόδια υπηρεσία Αναστηλώσεων του Υπουργείου Πολιτισμού)  όπου η εδώ Εφορεία Αρχαιοτήτων  δια της πλαγίας οδού επαναφέρει  άκουσον άκουσον  για μια ακόμη φορά την επισκευή και την διατήρηση του υπάρχοντος και από πάσης απόψεως ακατάλληλου στεγάστρου με έναν προϋπολογισμό στα 100.000 ευρώ !!!!

Έχοντας υπόψη μου, από τη θητεία μου στα αυτοδιοικητικά, τους αυστηρούς όρους που ισχύουν για την ένταξη έργων στο ΕΣΠΑ όπου απαγορεύεται επί ποινή απένταξης του έργου εάν υπάρξει  κάποια άλλη έγκριση χρηματοδότησης για το ίδιο έργο από ένα άλλο πρόγραμμα, ενημέρωσα ως όφειλα άμεσα τον Βουλευτή του νομού και τον κύριο Αντιπεριφερειάρχη να το ερευνήσουν και να πράξουν ανάλογα.

Έχω κάθε λόγο να πιστεύω μετά τα όσα τραγελαφικά έχουν συμβεί κατά το πρόσφατο παρελθόν ότι και αυτή τους η ενέργεια ήταν  απολύτως αναμενόμενη. Δυστυχώς δεν θα είναι η τελευταία και σε καμία περίπτωση δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Πολύ απλά είναι μια ακόμη ενέργεια που έρχεται να προστεθεί στις όσες ενέργειες έχουν κάνει όλο αυτό το διάστημα προκειμένου να δυναμιτίσουν για μια ακόμη φορά την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ και σε τελική ανάλυση να μην υλοποιηθεί ποτέ η εγκεκριμένη μελέτη που αφορά το συγκεκριμένο μνημείο ούτως ώστε να μην αναδειχθεί η σπουδαιότητά του  και να μην γίνει ποτέ η συγκεκριμένη περιοχή προορισμός.

Απεναντίας έχω κάθε λόγο να πιστεύω οτι εντάσσοντας το συγκεκριμένο έργο στο πρόγραμμα του ΙΑΝΟΥ (για την έμμεση απένταξή του από το ΕΣΠΑ) το πλέον πιθανόν είναι οτι δεν θα έχουν προβλέψει απολύτως τίποτα στον σχετικό κατάλογο για την στερέωση και την ανάδειξη του απροστάτευτου και καταρρέοντος από τις βροχές και τις καιρικές συνθήκες ωοειδούς μεγάρου της Υστεροελλαδικής περιόδου στην θέση Ρίζα των ανασκαφών του τ. Εφόρου αρχαιοτήτων Δρ. Αντώνη Βασιλάκη, όπως τίποτα δεν θα έχουν προβλέψει για την προστασία και ανάδειξη του Αρχαϊκού νεκροταφείου των Πρόννων που οι αίγες σταλίζουν επι των τάφων των προγόνων μας, όπως επίσης το ίδιο θα συμβαίνει για τον θολωτό τάφο των Μαυράτων, το ίδιο επίσης για την πρόσβαση, την ανάδειξη και την προστασία του αφημένου στην τύχη του Σπηλαίου της Δράκαινας στο φαράγγι του Πόρου, για την προστασία των φθαρμένων ψηφιδωτών δαπέδων της Ρωμαϊκής έπαυλης της Σκάλας , για τα καταρρέοντα αρχαία τείχη των ακροπόλεων των Πρόννων (Παλιόκαστρο και Πόρου), την καταρρέουσα νεολιθική περιτείχιση των Αργινίων, όπως και για τις δεκάδες ερειπωμένες βυζαντινές εκκλησίες που βρίσκονται διάσπαρτες στην ευρύτερη περιοχή μας.

Περιμένω να πληροφορηθώ για τα 11 Υποέργα που θα εκτελεσθούν το 2021 και μακάρι να έχω πέσει έξω και τα έργα αυτά να τα έχουν συμπεριλάβει ονομαστικά και με την αντίστοιχη πρόβλεψη στον σχετικό τους κατάλογο. Εάν όμως δεν τα έχουν συμπεριλάβει το πρόβλημα δεν είναι δικό τους είναι πρωτίστως δικό μας και των θεσμικών μας εκπροσώπων  που αναμφιβόλως μας εκπροσωπούν όπως βασίμως θέλω να το πιστεύω.

Υ.Γ θα έλεγα πρόβλημα είναι και για όσους υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Πολιτισμού, γνωρίζουν την περιοχή και τα συγκεκριμένα μνημεία, αλλά τέτοιες ώρες …τέτοια λόγια ….

Μάκης Μεταξάς

τ. Νομάρχης Κεφαλληνίας και Ιθάκης και τ. Δήμαρχος Ελειού- Πρόννων.

(Δύο από τις ομιλούσες εικόνες (φωτογραφίες) που συνοδεύουν την παρόν κείμενο είναι από το ωοειδές μέγαρο της Υστεροελλαδικής περιόδου έτσι όπως μας το παρέδωσε ο Δρ. Αντώνης Βασιλάκης και έτσι όπως βρίσκεται σήμερα. Δυστυχώς υπάρχουν και άλλες πολύ χειρότερες )

Πηγή

Back To Top