skip to Main Content
1

To “Ριφόρτσο” πάει Ιταλία, Ελβετία και Γαλλία.

Ενημέρωση για την επίσκεψη μας σε μέρη με ιστορικό ενδιαφέρον για την Κεφαλονιά στην εκδρομή του Ριφόρτσο σε Ιταλία, Ελβετία και Γααλλία.

9ήμερη εκδρομή του Ριφόρτσο σε Μιλάνο – Λωζάνη – Γενεύη – Λυών – Κάννες – Νίκαια – Μονακό – Βενετία , από 5 έως 13 Απριλίου 2019 με διαμονή σε ξενοδοχεία 4” με πρωινό . Τιμή κατ’ άτομο 535 ευρώ.

Πέρα από τα τουριστικά αξιοθέατα που θα δούμε σε κάθε πόλη, θα επισκεφθούμε μέρη με ιστορικό ενδιαφέρον για την Κεφαλονιά.

Στην Λωζάνη 

Υπάρχει η εκκλησία του Αγίου Γερασίμου.

Ο Γεράσιμος Βεργωτής στις αρχές του 20ου αιώνα αγόρασε στη Λωζάνη της Ελβετίας οικόπεδο με σκοπό να αναγείρει την Ορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Γερασίμου. Δεν κατάφερε όμως να υλοποιήσει ο ίδιος το έργο του γιατί κατά την διάρκεια της κατασκευής του πέθανε. Η σύζυγος και τα παιδιά του ανήγειραν τον Ιερό Ναό του Αγίου Γερασίμου στη μνήμη του.

Ο ιερός ναός που ήταν ο πρώτος ορθόδοξος ναός στην Ελβετία, αποπερατώθηκε το 1925 και βρίσκεται στην λεωφόρο Florimont 2 στην Λωζάνη. Η Ἑλληνική Ὀρθόδοξος Ἐνορία του Ἁγίου Γερασίμου Λωζάνης περιλαμβάνει τά Καντόνια Vaud, Valais καί Neuchâtel.

Κάθε χρόνο ο ναός πανηγυρίζει με λαμπρότητα και ιεροπρέπεια τη μνήμη του Αγίου Γερασίμου Κεφαλληνίας χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτη Ελβετίας κ. Ιερεμία. Το 2015 πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για τα 90 χρόνια λειτουργικής ζωής και διακονίας, έκφραση μνήμης και ευχαριστιών υπέρ των κτητόρων και ευεργετών του ναού.

Νεσατέλ 

Λίγα χιλιόμετρα από την Λωζάνη βρίσκεται το χωριό Νεσατέλ , η γενέτειρα του Charles de Bosset ..Η μακρύτερη λιθόκτιστη Γέφυρα στον κόσμο που διαπερνά θάλασσα βρίσκεται στο Αργοστόλι και είναι έργο του Ελβετού μηχανικού και αξιωματικού του Αγγλικού στρατού και διοικητή της Κεφαλληνίας Κάρολου-Φίλιππου De Bosset το 1813..

Στο Νεσατέλ υπάρχει και μουσείο με αρχαιολογικά ευρήματα.

Στις Κάννες 

Τιμούν την ηρωίδα Κεφαλονίτικης καταγωγής Ελένη Βαλλιάνου

Η Ελένη Βαλλιάνου (Hélène Vagliano) γεννήθηκε το 1909 στο Παρίσι. Ήταν κόρη του Κεφαλλονίτη πλοιοκτήτη Μαρίνου Βαλλιάνου και της Δανάης Βαλλιάνου. 

Μαζί με άλλους 23 Γάλλους αντιστασιακούς, η Ελένη Βαλλιάνου εκτελέστηκε από τους Γερμανούς, στις 15 Αυγούστου του 1944, λίγες μέρες μόνο πριν από την απελευθέρωση της πόλης των Καννών από τους Συμμάχους. 

Οι εφημερίδες της εποχής χαρακτήρισαν την Ελένη Βαλλιάνου ως νέα Ζαν ντ’ Αρκ. Η Γαλλική κυβέρνηση της απένειμε μετά θάνατον το Παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής και τον Πολεμικό Σταυρό του Φοίνικα. Μετά το θάνατο της, ο Στρατηγός Ντε Γκώλ έγραψε στη μητέρα της :

«Μακάρι η Γαλλία να μην ξεχάσει ποτέ τη θυσία αυτών, που, σαν την Ελένη Βαλλιάνου, θυσίασαν ηρωικά τη ζωή τους για την απελευθέρωση της». Ο τάφος της Ελένης Βαλλιάνου βρίσκεται στις Κάννες, μέσα στη ρώσικη εκκλησία. ‘Ένας δρόμος και ένα σχολείο φέρουν το όνομά της. 

Στην Βενετία 

Υπάρχει ο ορθόδοξος ναός του Αγίου Γεωργίου και στο νησάκι Μουράνο στην εκκλησία της Παναγίας βρίσκεται το ιερο σκήνωμα του Άγιου Δονάτου που μεταφέρθηκε από την Κεφαλονιά στην Βενετία.

Από δύο επιστολές του Πάπα Γρηγορίου του Διαλόγου (590-619) μαθαίνουμε ότι το λείψανο του Άγιου Δονάτου ήδη ετιμάτο και ότι μεταφέρθηκε το 604 στο φρούριο της Κασσιώπης, στην Κέρκυρα, στον Ναό του Αγίου Ιωάννη. Αργότερα, το μετέφεραν στην Κεφαλονιά.

Το 1125 ο Ενετός Δόγης Domenico μετέφερε το ιερο σκήνωμα στην Ιταλία, οποίο και παρέμεινε στην Βενετία στο νησί Μουράνο στο ναό της Παναγίας, όπου και τοποθετήθηκε σε περίλαμπρο βάθρο. Το ιερό λείψανο του Αγίου Δονάτου τιμήθηκε ιδιαίτερα από τους Ιταλούς πιστούς. Με τον εντοπισμό του Λειψάνου στην Ιταλία δημιουργήθηκε μια επιτροπή επιστροφής του λειψάνου στην Παραμυθιά και μετά από μεγάλο αγώνα τμήμα του ιερού λειψάνου επέστρεψε στην Παραμυθιά. 

Στην Βενετία υπάχει επίσης το Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Κεφαλονιά.

Στην Λωζάνη, στις Κάννες και στην Βενετία ενδέχεται να υπάρξουν συναντήσεις με τις εκεί Ελληνικές κοινότητες που προαιρετικά μπορούν να συμμετέχουν οι εκδρομείς.

Μετά την πολύ επιτυχημένη εκδρομή στα Ελληνόφωνα χωριά της κάτω Ιταλίας και στην Σικελία που πραγματοποιήθηκε τον Απρίλη του 2018, ο Πολιτιστικός Λαογραφικός & Ιστορικός Σύλλογος Κεφαλληνίας και Ιθάκης «Το Ριφόρτσο» διοργανώνει άλλη μια όμορφη εκδρομή με ιστορικό ενδιαφέρον με αναχώρηση από το Αργοστόλι.

Διανυκτερεύσεις στο Μιλάνο, στην Λωζάνη, στην Λυών, στην Νίκαια , 2 στην Βενετία και στο 2 πλοίο.

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας, συμμετοχή έως 10/02/2019.

Επικοινωνήστε με το MENEGATOS TRAVEL (το γραφείο με το οποίο θα πάμε εκδρομή) στα τηλ. 26710 26610, 6932 826580 , 6972 385299 για περισσότερες πληροφορίες.

Κλείσετε έγκαιρα θέση γιατί στην προηγούμενη εκδρομή μας κάποιοι που το αποφάσισαν τελευταία στιγμή δεν μπόρεσαν να έρθουν.

Back To Top