skip to Main Content
Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας καταστροφής

Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας καταστροφής

Π. Αμούργης

ZOYME στιγμές, όπου πια έχουμε φτάσει στο σημείο να επαναλαμβάνουμε τα αυτονόητα. Βλέπουμε παραιτήσεις ανθρώπων που αντί να κρατηθούν σε μία μετριοπαθή στάση, αυτοηρωποιούνται φλερτάροντας με το παράνομο ορισμένων συμπεριφορών. Και για να μην υπάρχουν παρανοήσεις, το παράνομο δεν ταυτίζεται πάντοτε με το ανήθικο. Κάτι παράνομο μπορεί να είναι και ηθικό, όπως μία λαϊκή εξέγερση που από απόγνωση ξεπερνά τα όριά της. Αυτό, όμως, θα το κρίνει ο κόσμος και όχι ο ίδιος που αντέδρασε.

Σχετικά με το από 12.11.2020 συμβούλιο του Δήμου Σάμης οφείλω να επισημάνω ότι η παράταξή μας ταυτίστηκε με τη θέση του Δημάρχου ως προς το κομμάτι της επίβλεψης του έργου από ειδικό μηχανικό της Περιφέρειας με τις συνακόλουθες μελέτες που πρέπει να γίνουν. Όμως, δεν πρέπει το μπαλάκι να ρίχνεται αποκλειστικά στην Περιφέρεια. Ο Δήμος πρέπει να αναλάβει καθαρή πρωτοβουλία ιδίοις μέσοις και όχι επαναπαυόμενος σε υποσχέσεις άλλων, ακόμη κι αν αυτοί οι άλλοι είναι η ίδια Περιφέρεια. Πού είναι η Περιφέρεια τόσα χρόνια; Τώρα που κόντεψε να πνιγεί κόσμος ξύπνησε;

Αλλά πέρα από αυτό, η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ είχε προτείνει ήδη από τη συνεδρίαση της 15ης Νοεμβρίου 2019, μάλιστα 2019 (!), του δημοτικού συμβουλίου Σάμης τις λύσεις που τώρα ψηφίζονται αναντίρρητα. Όμως, είναι λογικό πολιτικά να μη δίνεται σημασία στην ελάσσονα μειοψηφία. Δυστυχώς ακόμη κι αν ακούγεται κάτι λογικό από τη μειοψηφία, ποδοπατιέται από τις φωνές της πλειοψηφίας. Στο παραπάνω συμβούλιο πέρα από την πρόταση επιστολής διαμαρτυρίας μας προς την εταιρεία αιολικών πάρκων, αναφέραμε και το εξής: «Ο Δήμος Σάμης οφείλει σε συνεργασία με την Περιφέρεια να προχωρήσει σε οποιεσδήποτε νόμιμες ενέργειες χρειαστεί, ώστε να ξεκινήσει άμεσα η λύση του μεγάλου αυτού προβλήματος του τόπου μας. Μπορεί να χρειαστούν νέες περιβαλλοντικές μελέτες, εκπονήσεις εργασιών από πραγματογνώμονες και γιατί όχι να ακολουθηθεί ακόμη και η νομική οδός για όσους φέρουν την πραγματική ευθύνη για την καταστροφή του τόπου μας, που κοντεύει πλέον να γίνει καθημερινό φαινόμενο από τη νεροποντή.» Ό,τι δηλαδή αποφασίζεται σήμερα, είχε προταθεί από τη ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ έναν ολόκληρο χρόνο πριν! Αν είχε ψηφιστεί η πρότασή μας, θα είχαν αποφευχθεί πολλά και δεν θα είχε λάβει χώρα στην Πύλαρο το μέγεθος των καταστροφών του Σεπτεμβρίου του 2020.

Σαν να μην έφτανε αυτό, στο ίδιο συμβούλιο του δήμου Σάμης (Νοέμβριος 2019), όπως και σε προηγούμενα συμβούλια, – από το προεδρείο του οποίου την 28.04.2020 και 03.05.2020 ζητήσαμε για άλλη μια φορά να καταγραφούν οι ανωτέρω θέσεις της ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ στα Πρακτικά της συνεδρίασης – πράγμα που δεν έγινε – θίξαμε έντονα την απαράδεκτη παράλειψη του δήμου Σάμης να πιέσει τον δήμο Αργοστολίου να ενεργήσει τα νόμιμα. Πιο συγκεκριμένα, ο νόμος του 2019 προέβλεπε τη σύνταξη και υπογραφή προγραμματικών συμβάσεων σχετικά με τη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων του νεοσυσταθέντος δήμου Σάμης από τον καθολικό διάδοχο του πρώην ενιαίου Δήμου Κεφαλλονιάς, ήτοι δήμο Αργοστολίου, εντός αυστηρά καθορισμένου χρονικού πλαισίου, που εντούτοις ποτέ δεν έλαβαν χώρα. Και σήμερα πού φτάσαμε; Να χρωστάει ακόμα ο Δήμος Αργοστολίου τα οφειλόμενα ποσά από την εκμετάλλευση των αξιοθέατών μας για το έτος 2019 στον Δήμο Σάμης.

Το θέμα, βέβαια, δεν είναι να γυρίζουμε και να λέμε ότι «εμείς τα λέγαμε» αλλά να αντιμετωπίσουμε μαζί και άμεσα, πέρα από βεντετισμούς, όλα τα φλέγοντα θέματα που πολιορκούν τον δήμο μας. Θα είμαστε εμείς οι ίδιοι υπόλογοι, αν δεν δράσουμε τώρα. Επαναστάτες με ή χωρίς αιτία έχουμε πολλούς, η επανάσταση όμως δεν είναι ατομικό άθλημα.

Για αυτό, θα ήταν καλό, την επόμενη φορά που θα παραβλεφθεί η αντιπολίτευση, αυτό να γίνεται αιτιολογημένα και με γνώμονα την προάσπιση των συμφερόντων και την προστασία των δημοτών, γιατί πολλές φορές οι πολλοί μπορούν να βρίσκουν καταφύγιο σε λογικές και πρακτικές λύσεις των λιγότερων.

* δικηγόρος παρ΄ Αρείω Πάγω,
επί κεφαλής δημοτικός σύμβουλος δήμου Σάμης
στην παράταξη ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ

Πηγή

Back To Top