Το Κάστρο του Αγίου Γεωργίου «ζωντανεύει» – Η ιστορία της Κεφαλονιάς έγινε τραγούδι και εικόνα
Το Κάστρο του Αγίου Γεωργίου «ζωντανεύει» – Η ιστορία της Κεφαλονιάς έγινε τραγούδι και εικόνα
Παρουσιάστηκε το μουσικό οπτικοακουστικό έργο «Του Άη Γεωργιού το Κάστρο» -Μια εθελοντική πρωτότυπη ιδιαίτερη δημιουργία που μετατρέπει την ιστορία και τη μνήμη της Κεφαλονιάς σε μουσική, εικόνα και αφήγηση
Σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκε η Συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του μουσικού οπτικοακουστικού έργου «Του Άη Γεωργιού το Κάστρο», μιας πρωτότυπης καλλιτεχνικής δημιουργίας που επιχειρεί να αφηγηθεί ένα κομμάτι της ιστορίας και της πολιτιστικής μνήμης της Κεφαλονιάς μέσα από τη σύμπραξη λόγου, μουσικής, ερμηνείας και εικόνας.
Στη Συνέντευξη Τύπου μίλησαν ο Αντιπεριφερειάρχης Κεφαλληνίας και Ιθάκης Ευστάθιος-Σωτήριος Κουρής, η Βάνια Σαμόλη, ο Λαμπρογιάννης Πεφάνης, η Ειρήνη Καράγιαννη, ο Μάκης Σκλαβουνάκης και ο Θεοφάνης Γκουντινάκης, παρουσιάζοντας ο καθένας από τη δική του πλευρά τη γέννηση της ιδέας, τη δημιουργική διαδικασία και τη σημασία της συλλογικής προσπάθειας.

Κοινός άξονας των τοποθετήσεων υπήρξε η ανάγκη να αναζητηθούν σύγχρονοι τρόποι επικοινωνίας της τοπικής ιστορίας αλλά και ενδιαφερόντων στοιχείων της λαϊκής αφήγησης, ώστε η πολιτιστική κληρονομιά να μη μένει εγκλωβισμένη στις σελίδες των βιβλίων αλλά να μπορεί πρωτότυπα και εναλλακτικά να συναντήσει το σημερινό κοινό και κυρίως, τις νεότερες γενιές. Άλλωστε το βιντεοκλίπ «Του Άη Γεωργίου το Κάστρο» δημιουργήθηκε ακριβώς με αυτή τη φιλοσοφία. Έμφαση δόθηκε δε, στον τρόπο με τον οποίο τα ιστορικά στοιχεία μεταπλάστηκαν σε στίχο και μουσική και στη συνέχεια, σε εικόνα.
Ο Αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε στη σημασία πρωτοβουλιών που αναδεικνύουν την ιστορική και πολιτιστική ταυτότητα της Κεφαλονιάς με σύγχρονα μέσα, επισημαίνοντας την ιδιαίτερη αξία που αποκτούν όταν γεννιούνται μέσα από την ίδια την τοπική κοινωνία και τους ανθρώπους της και στο ότι η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων στέκεται πάντα αρωγός σε δράσεις που αναδεικνύουν το πολιτιστικό μας προϊόν.
Η Βάνια Σαμόλη, έχοντας την ευθύνη των στίχων, της οργάνωσης παραγωγής, του σεναρίου και της σκηνοθετικής επιμέλειας, αναφέρθηκε στην αφετηρία της ιδέας και στην επιθυμία να δημιουργηθεί μια ολοκληρωμένη αφήγηση που θα μπορούσε να συνδέσει την ιστορία του Κάστρου με τη σύγχρονη καλλιτεχνική έκφραση. Τόνισε επίσης ότι είναι η αρχή μιας σειράς αναλόγων προσπαθειών σε ανάλογη λογική.

Η Ειρήνη Καράγιαννη μίλησε για την ερμηνευτική διάσταση του τραγουδιού και για την πρόκληση να αποδοθεί φωνητικά η μελωδία, το συναίσθημα και η μνήμη, ενισχύοντας το πολιτισμικό μας προφίλ. Ενώ παράλληλα επισήμανε και την εκπαιδευτική αξία του εγχειρήματος.
Ο Λαμπρογιάννης Πεφάνης, δημιουργός της μουσικής και υπεύθυνος της μουσικής επιμέλειας, αναφέρθηκε στη μουσική προσέγγιση του έργου και στην προσπάθεια η σύνθεση να υπηρετήσει το ιστορικό και μυθοπλαστικό περιεχόμενο της αφήγησης. Ανέλυσε επίσης, το πως διάφορα ιστορικά γεγονότα που αφορούν στο νησί της Κεφαλονιάς, λαϊκοί θρύλοι και αστικοί μύθοι μπορούν να αποτελέσουν έμπνευση για νέα μουσική δημιουργία αλλά και με ποιόν τρόπο το μουσικό ύφος ανταποκρίνεται στον αφηγηματικό χαρακτήρα του τραγουδιού.

Ο Μάκης Σκλαβουνάκης αναφέρθηκε στη μουσική συμμετοχή και στη δημιουργική συνεργασία των συντελεστών αλλά και στην ποιότητα του αποτελέσματος ενώ ο Θεοφάνης Γκουντινάκης εστίασε στην οπτική προσέγγιση της παραγωγής, τα σύγχρονα τεχνικά μέσα που χρησιμοποιήθηκαν και δει ότι σε εξαιρετικά σύντομο διάστημα -καθώς όλοι συνεισέφεραν εθελοντικά στον περιορισμένο ελεύθερο χρόνο τους-, ολοκληρώθηκε ένα σημαντικό καλλιτεχνικό προϊόν, με στόχο η ίδια η Κεφαλονιά, το Κάστρο και το τοπίο της να αποτελέσουν οργανικό μέρος της αφήγησης.


Ξεχωριστή θέση στη Συνέντευξη Τύπου κατείχε η εθελοντική φύση ολόκληρου του εγχειρήματος. Όλοι οι συντελεστές προσέφεραν αφιλοκερδώς τον χρόνο, την εργασία, τη γνώση, τον εξοπλισμό και το καλλιτεχνικό τους ταλέντο, με μοναδικό κίνητρο την αγάπη για τον τόπο και την επιθυμία να συμβάλουν στην ανάδειξη της πολιτιστικής του κληρονομιάς.
Οι συντελεστές του έργου
Στίχοι: Βάνια Σαμόλη
Μουσική & Μουσική Επιμέλεια: Λαμπρογιάννης Πεφάνης
Τραγούδι: Ειρήνη Καράγιαννη
Βιολί: Λαμπρογιάννης Πεφάνης
Κιθάρα: Μάκης Σκλαβουνάκης
Οργάνωση Παραγωγής – Σενάριο – Σκηνοθετική Επιμέλεια: Βάνια Σαμόλη
Βιντεοληψία – Drone – Οπτικοτεχνική Υποστήριξη: Θεοφάνης Γκουντινάκης
Ηχοληψία – Μίξη Ήχου: Κωνσταντίνος Κιόσης
Επιμέλεια Βίντεο: Λαμπρογιάννης Πεφάνης – Βάνια Σαμόλη
Μοντάζ: Έλλη Μαυραγάνη (www.kefalonitis.com)
Ρόλοι: Κώστας Κούρος, Βάνια Σαμόλη
Βοηθοί Παραγωγής: Χαραλαμπία Μεταξά, Νίκη Πολυμεροπούλου
Μακιγιάζ: Αθανασία Λουκέρη
Διάθεση Ανακλαστήρα: Μαρίνος Σκλαβουνάκης
Ειδικές Ευχαριστίες
Θερμές ευχαριστίες εκφράζονται στον Ανδρέα Δεμπόνο (www.kefalonitis.com), στον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Σισσίων, Πατέρα Γεράσιμο Χαραλαμπάτο, καθώς και στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Κεφαλληνίας και Ιθάκης για την πολύτιμη συμβολή τους.
Το «Του Αγίου Γεωργίου το Κάστρο» δεν αποτελεί απλώς ένα τραγούδι ούτε ένα ακόμη μουσικό βίντεο. Αποτελεί μια προσπάθεια σύγχρονης πολιτιστικής αφήγησης, όπου η ιστορική γνώση συναντά την καλλιτεχνική δημιουργία και η μνήμη συναντά τα εκφραστικά μέσα της εποχής μας.
Γιατί τα μνημεία δεν είναι μόνο πέτρες που άντεξαν στον χρόνο. Είναι οι ιστορίες των ανθρώπων που πέρασαν από αυτά, οι μνήμες που κουβαλούν και οι αφηγήσεις που οφείλουμε να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές.
«Να γίνει η ιστορία τραγούδι, η μνήμη εικόνα και το Κάστρο μια ζωντανή αφήγηση της Κεφαλονιάς προς τον κόσμο.»
ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΕΠΕΤΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ…




