skip to Main Content
1

ΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων παρακολουθεί με ιδιαίτερη ανησυχία τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το θέμα των πλειστηριασμών.

Θεωρούμε ανεπίτρεπτο στη σημερινή κρίσιμη οικονομική και κοινωνική συγκυρία να τεθούν σε πλειστηριασμό πρώτες κατοικίες που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και σε πολίτες που αποδεδειγμένα αδυνατούν να αποπληρώσουν τις οφειλές τους.

Λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης και της ανεργίας, πολλοί συμπολίτες μας έχουν περιέλθει σε αντικειμενική αδυναμία να ανταποκριθούν στις δανειακές τους υποχρεώσεις και στις υποχρεώσεις τους προς τα ασφαλιστικά ταμεία, το Δημόσιο ή τους Δήμους. Η αδυναμία αυτή εξελίσσεται σε μείζον κοινωνικό και πολιτικό πρόβλημα, το οποίο δεν αντιμετωπίζεται με κατασχέσεις ή απειλές κατασχέσεων. Αυτές οι πρακτικές, το μόνο αποτέλεσμα που έχουν είναι να κλονίζουν σοβαρά την κοινωνική συνοχή αλλά και το κοινό περί δικαιοσύνης αίσθημα.

Αντί για μέτρα προστασίας των πολιτών που αδυνατούν λόγω της κρίσης να ανταποκριθούν στις οφειλές τους, προωθείται μια πολιτική αυστηροποίησης του νομοθετικού πλαισίου και χρήσης μέτρων καταστολής και αυτεπάγγελτης δίωξης των αντιδράσεων που αναπτύσσονται.

Με το πρόσφατο «πολυνομοσχέδιο» θεσπίστηκε η υποχρεωτικότητα μετά τις 21/2/18 των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, όχι μόνο για οφειλές προς τις τράπεζες αλλά, για πρώτη φορά, και για οφειλές προς το Δημόσιο ή στα ασφαλιστικά ταμεία άνω των 500€. Κατοικίες, οικόπεδα, γραφεία, καταστήματα, αγροτεμάχια θα εκποιούνται πλέον με διαδικασίες εξπρές και μάλιστα στην εμπορική αξία τους, δηλαδή σε εξευτελιστικές τιμές.

Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί «αγγίζουν» ακόμη και την πρώτη κατοικία, για την οποία δεν υπάρχει ουσιαστική προστασία, αφού ο αναθεωρημένος νόμος Κατσέλη ελάχιστη προστασία προσφέρει και οι επαγγελματίες δεν μπορούν να υπαχθούν σ’ αυτόν.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων, στα πλαίσια της ομόφωνης απόφασής που έχει ήδη εδώ και έναν χρόνο λάβει (232-24/27-11-2016), καθώς και στα πλαίσια των αντίστοιχων αποφάσεων των πρόσφατων Συνεδρίων της ΕΝΠΕ και της ΚΕΔΕ, ζητά:

  • Την απόλυτη προστασία της πρώτης κατοικίας αξίας έως 200.000 €, με τη δημιουργία αυτοτελούς νομοθετικού πλαισίου για το θέμα, και την ορθολογική διαχείριση συνολικά του ζητήματος των δανείων καθώς και του πλαισίου των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.
  • Την πραγματική προστασία της λαϊκής κατοικίας και περιουσίας με την καθιέρωση, μεταξύ άλλων αναγκαίων μέτρων, του ακατάσχετου της πρώτης κατοικίας αξίας έως 200.0     €.
  • Τη συμπερίληψη των ελεύθερων επαγγελματιών, μικρομεσαίων επιχειρήσεων και αγροτών στη διαδικασία – θεσμική δυνατότητα εξωδικαστικής ρύθμισης.
  • Την διαγραφή των τόκων στα ποσά των τυχόν ανατοκισμών και ανακεφαλαιοποίησης καθώς και στα εναπομείναντα κεφάλαια κατ’ ανάλογο ποσοστό του κεφαλαίου του δανείου που έχει εξοφληθεί μέχρι την ημερομηνία αναφοράς – διαγραφής.

Τέλος, ζητάμε την κατάργηση του νόμου για αυτεπάγγελτη δίωξη ως ιδιώνυμου αδικήματος των παρεμβάσεων πολιτών και κινημάτων κατά τη διεξαγωγή πλειστηριασμών και καταδικάζουμε κάθε σχετικό κατασταλτικό μέτρο στα ειρηνοδικεία σε βάρος των κινημάτων κατά των πλειστηριασμών στις περιπτώσεις όπου δεν έχει ασκηθεί βία από αυτά.

 

Θεόδωρος Γαλιατσάτος

Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων.

Back To Top