Ξέσπασε μεγάλη …φουρτούνα στον Πλατύ Γιαλό!
Θύελλα έχει ξεσπάσει με το λουκέτο στον Πλατύ Γιαλό, αφού η διάσημη παραλία μας εξακολουθεί μέσα στο καλοκαίρι να είναι κλεισμένη.
- Ο υποψήφιος βουλευτής Νικόλας Φαραντούρης σε ανακοίνωσή του αναφέρει:
Κλειστός ο Πλατύς Γιαλός: Σε τί ενέργειες έχετε προβεί προς την ΕΤΑΔ και το εποπτεύον υπουργείο κ. Καππάτε;
Ενημερωνόμαστε από δελτία τύπου και επιστολές Δημοτικών Συμβούλων και του Δημάρχου Αργοστολίου ότι ο Πλατύς Γιαλός παραμένει κλειστός επειδή η Εταιρία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), η οποία με τον ν. 5036/2023 ανέλαβε τη διοίκηση και διαχείριση των κοινοχρήστων χώρων του Πλατύ Γιαλού, δεν έχει απαντήσει σε σχετικό αίτημα (απ’ τον Απρίλιο) του Δήμου για ανανέωση της σύμβασης παραχώρησης. Υπενθυμίζω ότι η ΕΤΑΔ είναι 100% θυγατρική της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (Υπερταμείο) και η διοίκησή της (όπως και η διοίκηση του Υπερταμείου) ορίζεται από την Κυβέρνηση.
Εφόσον λοιπόν το πρόβλημα της διαχείρησης του Πλατύ Γιαλού είναι γνωστό εδώ και μήνες, διερωτώμαι τί ενέργειες έκανε ο βουλευτής Κεφαλονιάς κ. Καππάτος, α) προς την ΕΤΑΔ, και β) προς την Κυβέρνηση και τους αρμόδιους υπουργούς που εποπτεύουν την ΕΤΑΔ, προκειμένου ο Πλατύς Γιαλός να έχει ήδη παραδοθεί προς χρήση στους Αργοστολίωτες και σ’ όλους τους Κεφαλονίτες αλλά και επισκέπτες του Νησιού μας; Ο ρόλος του βουλευτή είναι προφανώς και συντονιστικός των συναρμοδίων δημοσίων υπηρεσιών, φορέων, ΟΤΑ και της κεντρικής διοίκησης. Κι αν ο Δήμος Αργοστολίου δεν έχει την κατάλληλη πρόσβαση στη διοίκηση της ΕΤΑΔ, θεωρώ αδιανόητο ένα τέτοιο (σχετικά ΑΠΛΟ) θέμα να μην έχει ήδη επιλυθεί με την παρέμβαση του εκπροσώπου-βουλευτή των Νησιών μας.
Νικόλας Φαραντούρης
Καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιώς
Υποψήφιος βουλευτής
Κεφαλονιάς & Ιθάκης
- Από την πλευρά του ο υποψήφιος δήμαρχος Αλέξανδρος Παρίσης εξέδωσε ανακοίνωση η οποία αναφέρει:
O Θεόφιλος Μιχαλάτος κοροϊδεύει ψιλό γαζί τους Αργοστολιώτες για τον Πλατύ Γιαλό και για όλες τις παραλίες του Δήμου μας!
Έγγραφο – Ντοκουμέντο παρουσίασε ο Δήμαρχος Θεόφιλος Μιχαλάτος μέσα από τα ΜΜΕ του για τον Πλατύ Γιαλό.
Σύμφωνα με αυτό έχει αιτηθεί την παραχώρηση χρήσης του Πλατύ Γιαλού από την Ελληνική Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου από…. 3 Απριλίου!!!
Δηλαδή ο κ. Μιχαλάτος θυμήθηκε να ζητήσει τον Πλατύ Γιαλό αφού ήδη είχε ξεκινήσει η τουριστική σαιζόν.
Ο κ. Μιχαλάτος ασχολήθηκε με μία από τις καλύτερες παραλίες του Δήμου μας 3 Απριλίου και δεν ντρέπεται που το λέει!
Η κοροϊδία δεν έχει όριο και οι Αργοστολιώτες, καθώς και οι τουρίστες που επισκέπτονται καθημερινά τον Πλατύ Γιαλό βλέπουν την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί.
Φυσικά αυτό συμβαίνει και σε κάθε παραλία του Δήμου μας και οι επισκέπτες του νησιού μας μένουν άναυδοι βλέποντας τις παραλίες κλειστές και στα μαύρα τους τα χάλια.
5 Ιουνίου και η Κεφαλονιά όχι μόνο παραπαίει τουριστικά, αλλά και οι παραλίες που είναι το βασικό μας προϊόν είναι κλειστές!
Τα συμπεράσματα δικά σας…
Αλέξανδρος Παρίσης
Ισχυρή Κεφαλονιά
- Για το πρόβλημα του Πλατύ Γιαλού ο δήμαρχος Θεόφιλος Μιχαλάτος απάντησε τα εξής:
Αργοστόλι, 04-06-2023
Σας αποστέλλουμε συνημμένα επιστολή του Δημάρχου Αργοστολίου προς την ΕΤΑΔ σχετικά με τη λειτουργία της παραλίας του Πλατύ Γιαλού, προς αποκατάσταση της αλήθειας σχετικά με την αδράνεια του Δήμου.
Επισημαίνουμε ότι εκτός από την επιστολή, ο Δήμαρχος έχει επικοινωνήσει με τον Διευθύνων Σύμβουλο της
ΕΤΑΔ και έχει ασκήσει πολλαπλές πιέσεις προκειμένου να συνεχιστεί η παραχώρηση στο Δήμο.
Από το Γραφείο Δημάρχου
Αργοστόλι, 03-04-2023
ΠΡΟΣ: Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε. Υπόψη:
-Προέδρου και Διευθύνοντα Συμβούλου ΕΤΑΔ
-Μέλη ΔΣ ΕΤΑΔ
Βουλής 7 Τ.Κ. 10562 ΑΘΗΝΑ
ΘΕΜΑ: Σχετικά με παραχώρηση αιγιαλού και λουτρικών εγκαταστάσεων στην Ακτή «Πλατύς Γιαλός» Δήμου Αργοστολίου.
Με το άρθρο 48 του Ν. 4484/ 2017 προβλέφθηκε μεταξύ άλλων ότι η ΕΤΑΔ ασκεί τη διοίκηση, διαχείριση και εκμετάλλευση της περιουσίας και των επιχειρηματικών μονάδων του ΕΟΤ, εξαιρουμένων των κοινόχρηστων εκτός συναλλαγής τμημάτων ζωνών αιγιαλού και παραλίας των ακινήτων που χαρακτηρίζονται ως «Τουριστικά Δημόσια Κτήματα». Πλην όμως, με το άρθρο 71 του πρόσφατου Νόμου με αριθ. 5036/2023 προβλέφθηκε μεταξύ άλλων ότι από τη δημοσίευση αυτού η διοίκηση και διαχείριση των κοινόχρηστων εκτός συναλλαγής τμημάτων ζωνών αιγιαλού και παραλίας των ακινήτων, που έχουν χαρακτηρισθεί ως «Τουριστικά Δημόσια Κτήματα», τα οποία με την παρ. 1 του άρθρου 68 του Ν. 4484/2017 είχαν περιέλθει στη διοίκηση και διαχείριση της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας, επιστρέφει στην ΕΤΑΔ.
Με το ΦΕΚ Α/33/1966 η Παραλία «Πλατύς Γιαλός» Αργοστολίου έχει χαρακτηρισθεί ως Τουριστικό Δημόσιο Κτήμα, το οποίο πλέον από τη δημοσίευση του ως άνω Νόμου έχει περιέλθει στη διοίκηση και διαχείριση σας.
Επισημαίνεται ότι το έτος 1985 ο ΕΟΤ είχε παραχωρήσει το ακίνητο αυτό στο Δήμο Αργοστολίου άνευ ανταλλάγματος για χρονικό διάστημα 30 ετών.
Από τότε μέχρι και σήμερα ο Δήμος μας αξιοποίησε και ανέδειξε την παραλία, καθιστώντας την μία από τις πιο δημοφιλείς παραλίες του νησιού τόσο για τους επισκέπτες όσο και για τους μόνιμους κατοίκους καθώς, πέραν του φυσικού της κάλλους, ο τρόπος λειτουργίας της είχε πάντα ως γνώμονα την παροχή υψηλών υπηρεσιών με χαμηλό κόστος.
Ο Δήμος μας επιθυμεί να διατηρήσει τη χρήση και λειτουργία της εν λόγω παραλίας και των εντός αυτής λουτρικών εγκαταστάσεων, διατηρώντας τον μέχρι σήμερα σκοπό της ως «δημοτικής παραλίας». Επισημαίνεται δε ότι το όμορο του αιγιαλού ακίνητο επιφανείας 3.566 τ.μ. ανήκει κατά κυριότητα στο Δήμο Αργοστολίου. Εντός αυτού βρίσκονται οι τουαλέτες που εξυπηρετούν την παραλία, χρησιμοποιείται ως χώρος στάθμευσης για τους λουόμενους ενώ συγχρόνως αποτελεί και τη μοναδική πρόσβαση προς το Τουριστικό Δημόσιο Κτήμα.
Για τους λόγους αυτούς παρακαλούμε για την αποδοχή της πρότασης μας περί παραχώρησης της χρήσης του ως άνω Τουριστικού Δημόσιου Κτήματος για χρονική διάρκεια 30 ετών ήτοι όσο και η αρχική παραχώρηση που είχε λάβει χώρα από τον ΕΟΤ.
Ευελπιστούμε στην άμεση και θετική ανταπόκριση σας.
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ
Θεόφιλος Μιχαλάτος
- Επίσης, σε νεότερη ανακοίνωσή του ο δήμαρχος Θεόφιλος Μιχαλάτος αναφέρει:
Σκόπιμη προσπάθεια παραπληροφόρησης για τον Πλατύ Γιαλό
Επιχειρείται μια σκόπιμη προσπάθεια παραπληροφόρησης των δημοτών για τις ευθύνες του Δήμου για τη λειτουργία του Πλατύ Γιαλού. Αναφέρεται ότι η παραλία είχε δοθεί για πέντε χρόνια και έληξε η παραχώρησή της τον Αύγουστο του 2021.
Ο κ. Παρίσης δε, μιλάει για καθυστέρηση και για εγκληματική αδιαφορία.
Η αλήθεια όμως είναι διαφορετική.
Με το άρθρο 48 του Ν 4484/2017 η διαχείριση του Πλατύ Γιαλού είχε περάσει στην Κτηματική Υπηρεσία και αυτοδίκαια είχε τη λειτουργία της ο Δήμος.
Δεν είχε γίνει ποτέ σύμβαση παραχώρησης ΕΤΑΔ-Δήμου. Ξαφνικά στις 28 Μαρτίου 2023, με τον Ν 5036/2023, η ΕΤΑΔ ανέλαβε τη διαχείριση και τη λειτουργία του Πλατύ Γιαλού.
Άμεσα ο Δήμος απέστειλε επιστολή προς την ΕΤΑΔ, με ημερομηνία 03-04-2023, ζητώντας την παραχώρηση της παραλίας.
Κλείνοντας, σας ενημερώνουμε ότι θα υπερασπιστούμε μέχρι τέλους τη διατήρηση του Πλατύ Γιαλού ως «Δημοτική Παραλία» με προσιτές τιμές σε όλους τους λουόμενους.
Θεόφιλος Μιχαλάτος
Δήμαρχος Αργοστολίου