skip to Main Content
1

Γεράσιμος Καλογηράτος. Ένας σπουδαίος καλλιτέχνης

Ο Γεράσιμος Καλογηράτος, γεννήθηκε το 1940 στο χωριό Πετρικάτα, στην περιοχή της Θηναίας Κεφαλληνίας. Μεγάλωσε και ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στην Πάτρα, όπου εγκαταστάθηκε η οικογένεια του. Εκεί από το 1957 πήρε και τα πρώτα μαθήματα σχεδίου κοντά στον ζωγράφο και αγιογράφο Γεώργιο Παπαδημητρίου.Συστηματικά σπούδασε γλυπτική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα, στην οποία γράφτηκε το ακαδημαϊκό έτος 1960-1961.

Συνέντευξη στην Κατερίνα Φωκά
Ο κ.Καλογηράτος εμφανίστηκε στην καλλιτεχνική σκηνή το 1965 σε ατομική έκθεσή του στην Πινακοθήκη Πατρών και μέχρι σήμερα έχει οργανώσει αρκετές ατομικές και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις, κυρίως στην Ελλάδα.

Μετά από πολλά χρόνια άσκησης της γλυπτικής ως ελεύθερος καλλιτέχνης, εγκαταστάθηκε γύρω στα 1980 στην Κεφαλονιά, όπου ζει και εργάζεται μέχρι σήμερα, ασχολούμενος με τη γλυπτική, τη χύτευση αλλά και με τη ζωγραφική.
Εμείς βρεθήκαμε με τον κ. Καλογηράτο στην υπαίθρια γλυπτοθήκη του, (και τελευταία μουσειακού χώρου), στα Μαζαρακάτα και μας μίλησε για το έργο του.

Πως ασχοληθήκατε με την γλυπτική; Ποιος σας ενέπνευσε ;
Πήρα τα πρώτα μαθήματα σχεδίου κοντά στον ζωγράφο και αγιογράφο Γεώργιο Παπαδημητρίου . Με έστειλε στην Αθήνα , στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Εκεί διαπίστωσα ότι η γλυπτική ταίριαζε περισσότερο στον χαρακτήρα μου . Έδωσα εξετάσεις στην Α.Σ.Κ.Τ. και πέρασα τρίτος .
Εμπνεύστηκα πολύ από τους δασκάλους μου, τον Θανάση Απάρτη και τον Χρήστο Καπράλο. Η διδασκαλία τους ήταν ευεργετική για εμένα.

Ποιό είναι το κύριο χαρακτηριστικό των έργων σας ;

Είμαι προσηλωμένος στην ανθρώπινη μορφή είτε ως πρωσοπογραφία είτε ως τύπο. Στην πρώτη περίπτωση μένω πιστός στη ρεαλιστική απεικόνιση με τρόπο που συνδυάζω τα ατομικά εξωτερικά χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου ατόμου με τη διερεύνηση του χαρακτήρα του. Στη δεύτερη περίπτωση η ανθρώπινη μορφή γίνεται μέσον για να εκφραστούν κατηγορίες ανθρώπων , καταστάσεις, συναισθήματα και αφηρημένες έννοιες. Η απόδοση είναι ελεύθερη και κυμαίνεται από τη ρεαλιστική απλοποίηση έως τον εξπρεσιονισμό και τις προεκτάσεις του υπερρεαλισμού.

Τι υλικά χρησιμοποιείτε ;
Κυρίως χαλκό, πέτρα και ξύλο.

Χρησιμοποιείτε προσχέδιο πριν φτιάξετε κάποιο γλυπτό ;


Πάντα έχω κάτι στον νου μου, που παίρνει σάρκα και οστά δουλεύοντας το.Πρώτα είναι η σύλληψη και η κατασκευή ( πρόπλασμα ) και κατόπιν το τελειωτικό στάδιο που μπαίνει η τεχνική .

Έχετε πάρει μέρος σε εκθέσεις ;
Η πρώτη ατομική μου έκθεση έγινε το 1965 στη Δημοτική Πινακοθήκη Πατρών και μέχρι σήμερα έχω οργανώσει αρκετές ατομικές και έχω συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις.

Εκτός από τη γλυπτική , ασχολείστε παράλληλα με τη ζωγραφική απο τα σπουδαστικά σας χρονιά . Μιλήστε μας για τη ζωγραφική σας
Ζωγραφίζω κυρίως τοπία πραγματικά η φανταστικά και ελεύθερες συνθέσεις πι οποίες πολύ συχνά είναι εμπνευσμένες από την ιστορία ή από σημαντικά κείμενα , όπως τα ομηρικά έπη . Οι πίνακες μου εκφράζουν μια πιο χαρούμενη διάθεση , σε σχέση με τα γλυπτά μου

Το 1987 φεύγετε από την Αθήνα για να εγκατασταθείτε μόνιμα στην Κεφαλονιά και να συνεχίσετε το έργο σας από εδώ . Πως πήρατε αυτή την απόφαση να αφήσετε το καλλιτεχνικό κέντρο και να εγκατασταθείτε στην επαρχία ;

Ήθελα να ζήσω μια πιο απλή , πιο φυσική ζωή με τη γυναίκα μου κοντά στη φύση , κοντά στον απλό καθημερινό άνθρωπο της επαρχίας και να εργαστώ με την ησυχία μου . Κατοικώ μόνιμα στα Μαζαρακατα , στην περιοχή της Λειβαθους , όπου εκεί διατηρώ το εργαστήριο και το χυτήριο μου. Τα έργα μου εκτίθενται σε τέσσερις ειδικά διαμορφωμένους χώρους . Πρόκειται για ένα μόνο γραφικό μουσείο , έργο ζωής .

Απομακρύνθηκα από την Αθήνα χωρίς αρχικά να διακόψω την επαφή μου με το καλλιτεχνικό γίγνεσθαι στη Ελλάδα , η διαμόρφωση άνετων χωρών για να αναπτύξω τη δραστηριότητα μου ( κατοικίας, εργαστηρίου , χυτηρίου , υπαίθριας γλυπτοθήκης και τελευταία μουσειακών χώρων ) μου εξασφάλισαν τις ιδανικές συνθήκες και την απομόνωση για να εργαστώ απερίσπαστος και να αναδείξω το έργο μου
Η δημιουργία ενός μουσείου σύγχρονης τέχνης σε μια επαρχία ανοίγει νέους ορίζοντες για την ψυχαγωγία και την εικαστική αγωγή των πολιτών κάθε ηλικίας και ιδιαίτερα των μαθητών . Μπορεί κάποιος να επισκεφτεί τον χώρο αυτό και πότε ;

Από τις αρχές Μαΐου ο μουσειακός χώρος θα είναι ανοικτός για το κοινό κάθε πρωί από τις 10 – 14.00 και το απόγευμα από τις 16.00- 21.00

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια ; Ετοιμάζετε κάποιο νέο έργο ;
Εδώ και αρκετό καιρό ασχολούμαι με την κατασκευή της προτομής του Μακαριστού , που είναι από ορείχαλκο . Η προτομή θα στηθεί στον εξωτερικό χώρο της Μητρόπολης. Παράλληλα ασχολούμαι με την οργάνωση του μουσειακού χώρου μου.

Να ευχαριστήσουμε τον κ. Γεράσιμο Καλογηράτο για την συνέντευξη, την περιήγηση στον εκθεσιακό χώρο και να σημειώσουμε ότι την έκθεση επισκέπτονται συχνά παιδιά της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης της Κεφαλονιάς.

Γλυπτά του Γεράσιμου Καλογηράτου βρίσκονται σε δημόσιους χώρους:

– Νίκη, στο Δήμο Βουλιαγμένης– Ειρήνη, μπροστά στο Αρχαιολογικό Μουσείο, Αργοστόλι, Κεφαλλονιά

– Μαρίνος Αντύπας, ανδριάντας, Πύλαρος, Κεφαλλονιά

– Μνημείο Εθνικής Αντίστασης, Χιονάτα, Κεφαλλονιά

– Μνημείο Εθνικής Αντίστασης, Αγία Θέκλη, Κεφαλλονιά

– Μαρίνος Αντύπας, προτομή, μπροστά στην Αγροτική Τράπεζα, Αργοστόλι, Κεφαλλονιά

– Κ. Κολιγιάννης, γραμματέας ΚΚΕ, προτομή, νεκροταφείο Ελλοπίας, Βοιωτία

– Λόρδος Βύρων, προτομή, Μεταξάτα, Κεφαλλονιά

– Σ. Βαλλιάνος, ευεργέτης, προτομή, προαύλιο Δημαρχείου Λειβαθούς, Κεφαλλονιά

kefaloniamas.gr
Back To Top