skip to Main Content
ΚΚΕ Κεφαλονιάς: Στην πλήρη κατάρρευση οδηγούνται μέρα με την μέρα όλες οι υγειονομικές δομές του νομού μας

ΚΚΕ Κεφαλονιάς: Στην πλήρη κατάρρευση οδηγούνται μέρα με την μέρα όλες οι υγειονομικές δομές του νομού μας

ΚΚΕ Κεφαλονιάς: Στην πλήρη κατάρρευση οδηγούνται μέρα με την μέρα όλες οι υγειονομικές δομές του νομού μας

Στην πλήρη κατάρρευση οδηγούνται μέρα με την μέρα όλες οι υγειονομικές δομές του νομού μας, με πρώτη και καλύτερη το ΓΝΝ Αργοστολίου.

Η σημερινή κυβέρνηση της Ν.Δ. συνεχίζοντας την πολιτική της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης όλων των προηγούμενων (ΝΔ.-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ), αποδίδεται απαρέγκλιτα και με σκαιότητα, στο ξήλωμα κάθε ίχνους δημόσιας υπηρεσίας υγείας που έχει απομείνει στο νομό και που προσφέρεται με αυτοθυσία από τους εναπομείναντες γιατρούς, νοσηλευτές και επικουρικό προσωπικό.

Ενώ η υποστελέχωση σε μόνιμο Ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ακουμπά το 50% στο ΓΝΝ Αργοστολίου, προχθές κατέρρευσε λόγω υπερκόπωσης και εξαντλητικών ωραρίων υπερεργασίας η μοναδική αναισθησιολόγος που έχει μείνει μόνη της εδώ και κάποιους μήνες. Μια μέρα πριν, η διοίκηση του νοσοκομείου ανακοίνωσε την πρόσληψη Παθολόγου με « καθεστώς έκδοσης δελτίου απόδειξης παροχής υπηρεσιών» (Μπλοκάκι), χρονικής διάρκειας ενός έτους, για να αντικαταστήσει τον μοναδικό μόνιμο παθολόγο στο ΓΝΝ Αργοστολίου που τέθηκε σε αναστολή. Την ίδια μέρα (3/9/2021) προκήρυξε Πρόχειρο διαγωνισμό, για την ανάδειξη αναδόχου τεχνικής υποστήριξης του ιατρικού εξοπλισμού με κριτήριο …την πλέον συμφέρουσα προσφορά χρονικής διάρκειας δύο ετών(!). Επίσης μόλις λίγες μέρες πριν, πανελλαδικά δημοσιεύματα έκαναν λόγο για αδυναμία της μονάδας αιμοκάθαρσης του Γ.Ν.Ν Αργοστολίου, να εξυπηρετήσει και τους 30 αιμοκαθαιρόμενους του νησιού και πως ορισμένοι θα πρέπει να αναζητήσουν αλλού μονάδα λόγω αναστολής εργασίας, των ήδη ελάχιστων εργαζομένων στην μονάδα που καθημερινά, δούλευαν ξεπερνώντας τα όριά τους. Σε όλα τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν οι καθημερινές σχεδόν αεροδιακομιδές, όταν μπορούν να πραγματοποιηθούν και αυτές, καθώς και η προσπάθεια  επέκτασης των εργολαβιών που εκτός από την εστίαση και την καθαριότητα επεκτείνονται σιγά- σιγά και στις διοικητικές, και τεχνικές υπηρεσίες, γενικεύοντας την επιχειρηματική δράση και διαμορφώνοντας έτσι περισσότερο έδαφος για κερδοφόρες μπίζνες μέσα στο νοσοκομείο. Και…. ο κατάλογος δεν τελειώνει.

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση η κυβέρνηση, αντί να πάρει μέτρα ενίσχυσης του νοσοκομείου με μόνιμο προσωπικό, αξιοποιεί τις παραπάνω οδυνηρές συνέπειες και τα αδιέξοδα της πολιτικής της ως «ευκαιρία» για να προχωρήσει παραπέρα στα αντιδραστικά της σχέδια. Αντιμετωπίζει τα κενά από τις αναστολές εργασίας που επιβάλλει, ως «ποινή» για όποιον δεν έχει εμβολιαστεί. Παράλληλα, προωθεί κεντρικά συγχωνεύσεις κλινικών και τμημάτων, που «δεν χρειάζονται» και με κριτήριο τη χιλιομετρική απόσταση μεταξύ τους (!), προαναγγέλλοντας ουσιαστικά το κλείσιμο ή την παραπέρα υποβάθμιση του Μαντζαβινάτειου Νοσοκομείου στο Ληξούρι. Προωθεί μετακινήσεις προσωπικού από κλινική σε κλινική και από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, σε θέσεις άσχετες με την ειδικότητα του κάθε υγειονομικού, καθώς και προσλήψεις προσωπικού ορισμένου χρόνου στις θέσεις ανεμβολίαστων, που μπαίνουν σε αναστολή, μη γνωρίζοντας σε ποιες θέσεις θα επιστρέψουν, αφού σύμφωνα με την κυβέρνηση, «το ΕΣΥ δεν θα είναι το ίδιο».

Η Τ.Ε. Κεφαλονιάς – Ιθάκης του ΚΚΕ θεωρεί ότι όλα τα παραπάνω, δεν αποτελούν κάποια προσωρινή «παρέκκλιση» από την πολιτική εμπορευματοποίησης της δημόσιας Υγείας. Αντίθετα, είναι συστατικά στοιχεία της στρατηγικής που υλοποιούν όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις και τώρα επιταχύνεται, στο έδαφος και της αντιλαϊκής διαχείρισης της πανδημίας. Αποδεικνύεται στην πράξη πόσο υποκριτικές και επικίνδυνες ήταν οι απόψεις των προηγούμενων κυβερνήσεων, των διοικήσεων νοσοκομείων και της τοπικής διοίκησης , ότι οι λύσεις των μετακινήσεων προσωπικού  που άφησαν χωρίς γιατρούς τα Κ.Υγείας και την παθολογική κλινική του Μαντζαβινάτειου Νοσοκομείου, οι στρατιωτικοί και οι επισκέπτες  γιατροί και άλλες εμβαλωματικές λύσεις, όχι μονάχα  δεν έδωσαν λύση, αλλά προετοίμασαν το έδαφος για την πλήρη διάλυση της υγείας στο νομό.

Είναι πλέον σαφές ότι αυτή η πολιτική, υπηρετεί τα συμφέροντα και τα κέρδη του κεφαλαίου, αφήνοντας ανυπεράσπιστο τον λαό.  Γίνεται πλέον επίσης σαφές ότι οι υγειονομικοί, συνολικά οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα πρέπει να βάλουν αυτήν την στο στόχαστρο, διεκδικώντας πραγματική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, προσλήψεις στα νοσοκομεία, ουσιαστικά μέτρα της υγείας και της ζωής από την πανδημία, σύγχρονη, δημόσια και δωρεάν Υγεία – Φάρμακο για όλους, με βάση τις τεράστιες δυνατότητες της εποχής.

Αργοστόλι     6/9/2021                       Η Τ.Ε. Κεφαλονιάς – Ιθάκης του ΚΚΕ

Πηγή

Back To Top