skip to Main Content
Οικονόμου: Αύριο η τροπολογία για τους υγειονομικούς – Άμεσα στις θέσεις τους μετά την πρώτη δόση του εμβολίου

Οικονόμου: Αύριο η τροπολογία για τους υγειονομικούς – Άμεσα στις θέσεις τους μετά την πρώτη δόση του εμβολίου

Για την πορεία του κυβερνητικού έργου, την πανδημία, τους εμβολιασμούς αλλά και την οικονομία τοποθετήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Όπως είπε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών η πανδημία εξακολουθεί να σαρώνει τον πλανήτη και δεν προβλέπεται να υποχωρήσει το διάστημα των επομένων μηνών. «Η Κυβέρνηση έχει διπλό στόχο: Την προστασία της δημόσιας υγείας και την προοδευτική αποκατάσταση όλων των μορφών του δημόσιου βίου. Οι δύο στόχοι προφανώς είναι αλληλοεξαρτώμενοι. Χωρίς την ανάσχεση της πανδημίας η αποκατάσταση της ζωής στην πληρότητά της δεν είναι εφικτή» είπε.

Στην συνέχεια συμπλήρωσε πως η μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας έχει αντιληφθεί ότι ο στόχος να πάρουμε πίσω τις ζωές μας στην πληρότητά τους δεν επιτυγχάνεται στο κενό. «Για να το πετύχουμε πρέπει να αξιοποιήσουμε συλλογικά τη δυνατότητα που μας δίνει η επιστήμη. Μέρος της προσπάθειας αυτής είναι ο εμβολιασμός επαγγελματικών ομάδων, όπως οι υγειονομικοί, που δραστηριοποιούνται σε τομείς αυξημένης ευθύνης τόσο απέναντι στον εαυτό τους όσο και απέναντι στην κοινωνία, στον συνάνθρωπο, στην Πατρίδα μας» τόνισε.

Όπως είπε δε: «Τα μέτρα που έχουμε λάβει είναι αντίστοιχα και ανάλογα αυτών που έχουν ληφθεί στον υπόλοιπο πολιτισμένο κόσμο, σεβόμενοι πλήρως το εθνικό και διεθνές δίκαιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δεν θίγουμε, σε καμιά περίπτωση, το σκληρό πυρήνα, του ιδιωτικού βίου. Αλλά, όσον αφορά στο δημόσιο βίο, ο καθένας μας παίρνει αποφάσεις, λαμβάνοντας υπόψη και τις συνέπειές τους, οι οποίες ήταν εκ των προτέρων γνωστές. Από την εξέλιξη αυτή ήταν αναμενόμενο να προκύψουν ορισμένες αρρυθμίες και ήδη αναπτύσσονται δράσεις για την αντιμετώπισή τους. Ανάμεσα στα άλλα ψηφίστηκε τροπολογία για τη διευκόλυνση άμεσων προσλήψεων έκτακτου υγειονομικού προσωπικού, προκειμένου να καλυφθούν κενά που προκύπτουν από τις αναστολές καθηκόντων όσων επιμείνουν να μην εμβολιάζονται».

Τόνισε επίσης πως: «Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν υπάρχει τιμωρητική διάθεση απέναντι σε κανέναν. Τουναντίον. Για αυτό άλλωστε προωθείται -αύριο κιόλας- νέα τροπολογία με την οποία θα δίνεται η δυνατότητα σε όσους υγειονομικούς εμβολιάζονται να επιστρέφουν στην εργασία τους την επομένη της πρώτης δόσης και όχι 14 ημέρες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους. Στους δύσκολους καιρούς, οι λογικές και υπεύθυνες επιλογές είναι η ασφαλέστερη λύση. Και αυτές καλούμε όλους να ακολουθήσουν».

Για τα σχολεία και την έναρξη της σχολικής χρονιάς

Στην συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε για τα της νέας σχολικής χρονιάς σημειώνοντας πως η «εμπειρία της πανδημίας έδειξε σε όλους πόσο αναγκαία -μορφωτικά, κοινωνικά- είναι η δια ζώσης εκπαίδευση, σε όλες τις βαθμίδες. Τα μέτρα που εφαρμόζουμε ήδη και όσα έχουμε εξαγγείλει αποβλέπουν πρωτίστως στην αποκατάσταση της πλήρους λειτουργίας των σχολείων και των πανεπιστημίων. Σε ένα πλαίσιο κανόνων που θα συνδυάζει την υγειονομική ασφάλεια και την εκπαιδευτική αποτελεσματικότητα».

Η ανταπόκριση των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των φοιτητών στο κάλεσμα για εμβολιασμό βαίνει αυξανόμενη. Αλλά χρειάζεται να ενταθεί. Οι ίδιοι οι εμπλεκόμενοι στην εκπαίδευση έχουν κατανοήσει το μέγεθος του διακυβεύματος. Και πρέπει να συνεισφέρουν στην προσπάθεια αυτή. Οικογένειες των μαθητών, εκπαιδευτικοί και φυσικά τα παιδιά ηλικίας από 12 ετών και άνω έχουν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν με ασφάλεια για να προστατευτούν απέναντι στον ιό.

«Η Κυβέρνηση ετοίμασε με σύνεση και σοβαρότητα όλο το πλαίσιο για την επαναλειτουργία της δια ζώσης εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες. Επαναλαμβάνω όμως ότι η επιτυχία του εγχειρήματος θα κριθεί από το αν η εκπαιδευτική κοινότητα, οι φοιτητές, οι μαθητές και οι γονείς τους, ανταποκριθούν εν συνόλω στα μέτρα και στα πρωτόκολλα  των ειδικών. Με άμεσα διαθέσιμα ασφαλή εμβόλια και με μέτρα καθημερινής προστασίας μπορούμε να προσφέρουμε στη νεολαία μας το μέγιστο δώρο: Τη μόρφωση, τους φίλους τους, τη ζωή τους στην πληρότητά της. Στους δύσκολους καιρούς που ζούμε είμαστε υποχρεωμένοι να διαλέξουμε το σωστό», είπε ο κ. Οικονόμου.

«Για να κερδίσουμε το στοίχημα για μια ανοιχτή και διά ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία θα χρειαστεί υπομονή, συνεργασία και προθυμία. Η Κυβέρνηση θα βοηθήσει με όλες τις δυνάμεις της στην κατεύθυνση αυτή» τόνισε.

Το κυβερνητικό έργο

«Πέρα από τις στενές διαστάσεις της επικαιρότητας υπάρχει και το συνολικό έργο της Κυβέρνησης που βρίσκεται σε εξέλιξη. Υπάρχει μια ζώσα κοινωνία που ενδιαφέρεται για το ουσιαστικό και όχι τόσο για το εντυπωσιακό. Ως Κυβέρνηση καθημερινά κερδίζουμε μάχες, μικρές και μεγάλες, που αποβλέπουν στην ενδυνάμωση της κοινωνίας και την ευημερία των πολιτών. Η αρχή μας είναι ότι χωρίς σχέδιο τίποτα δεν αρχίζει και χωρίς δουλειά τίποτα δεν τελειώνει. Η Κυβέρνησή μας δεν ανήκει σε αυτές που εξαγγέλλουν απλώς, αλλά σε αυτές που πραγματώνουν όσα εξαγγέλλουν. Για αυτό θα σας παρουσιάζω, σε τακτική βάση, το κυβερνητικό έργο που συμβάλλει στην προκοπή της Πατρίδας και των ανθρώπων της.

  • Στο τομέα της Παιδείας εκτός από τις περίπου 8.100 θέσεις σε Δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης αρμοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας, που διατέθηκαν μέσω του παράλληλου μηχανογραφικού δελτίου, διατίθενται επιπλέον 20.000 θέσεις. Οι εγγραφές όσων πέτυχαν την εισαγωγή τους στα Δημόσια ΙΕΚ μέσω παράλληλου μηχανογραφικού ξεκίνησαν ήδη από τις 2 Σεπτεμβρίου και συνεχίζονται έως τις 10 του μηνός. Στόχος της Κυβέρνησης είναι να προσφέρει στις νέες και τους νέους μια σύγχρονη Επαγγελματική Κατάρτιση, σε πεδία που ανταποκρίνονται στα ενδιαφέροντά τους, που καλλιεργούν τις κλίσεις και τις δεξιότητές τους, που μπορούν τελικά να τους προσφέρουν προοπτικές σε επαγγέλματα με ζήτηση.
  • Εξετάστηκαν και ολοκληρώθηκαν εντός του Αυγούστου  2021  οι προεγκρίσεις των Τευχών Δημοπράτησης τριών σημαντικών σιδηροδρομικών έργων του ΕΣΠΑ 2014-2020 συνολικού προϋπολογισμού ύψους 374 εκατ. ευρώ από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Παράλληλα, προέβη στην προετοιμασία των Τευχών Δημοπράτησης ενός ακόμη έργου σε  συνεργασία με την ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε., δικαιούχο του συγκεκριμένου έργου, το οποίο προγραμματίζεται να ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη. Με τις παραπάνω ενέργειες κατέστη δυνατή η έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας των 4 σιδηροδρομικών έργων, με την αποστολή των δημοσιεύσεων των προκηρύξεών τους στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • Σημειώθηκε  μείωση των εκκρεμών συνταξιοδοτικών αιτημάτων για 9ο συνεχή μήνα και παρά την αύξηση των νέων αιτήσεων συνταξιοδότησης. Συγκεκριμένα, τον Ιούνιο ολοκληρώθηκαν 18.753 αιτήματα συνταξιοδότησης συγκριτικά με 12.170 τον Ιούνιο του 2020 και 9.536 τον αντίστοιχο μήνα του 2019.
  • Σημαντικό επίσης είναι το γεγονός ότι -σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat- τον Ιούλιο, η ανεργία στην χώρα μας μειώθηκε στο 14,6% τον έναντι 16,8% τον Ιούλιο του 2020.
  • Την ίδια στιγμή, νέα ψήφο εμπιστοσύνης στην πολιτική της Κυβέρνησης, την οικονομία και τις προοπτικές της χώρας έδωσαν οι αγορές κατά την πρόσφατη ταυτόχρονη έκδοση 5ετούς και 30ετούς ομολόγου. Η έκδοση του 5ετούς ομολόγου έγινε με σχεδόν μηδενικό επιτόκιο 0,020%, που αποτελεί νέο ιστορικό χαμηλό και αυτή του 30ετούς ομολόγου με επιτόκιο 1,675% χαμηλότερο από την έκδοση του Μαρτίου.

Σημειώνεται σχετικά ότι από τον Ιούλιο του 2019, που συγκροτήθηκε η Κυβέρνηση, μέχρι σήμερα, η Ελλάδα έχει αντλήσει συνολικά 30 δισ. ευρώ από τις αγορές, εκ των οποίων τα 23,5 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Μέσα σε 15 ημέρες από την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας για Κρατική Αρωγή στις πυρόπληκτες περιοχές (arogi.gov.gr), έχουν διατεθεί συνολικά 21,499 εκατ. ευρώ στους πρώτους 4.270 πολίτες, που υπέβαλαν τις αιτήσεις τους».

Πηγή

Back To Top