skip to Main Content
1

ΝΔ για Κεφαλονιά: «Ετοιμαστείτε για εκλογές» – Επίσκεψη Κυριάκου και Ντόρας – Πιέσεις για υποψήφιους

Σε πλήρη εκλογική ετοιμότητα μπαίνουν τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας στην Κεφαλονιά και σε ολόκληρη την Ελλάδα, αφού στην Πειραιώς πιστεύουν ότι οι εκλογές θα γίνουν είτε το φθινόπωρο ή το αργότερο μέσα στο Μάιο.

Ήδη στη συνάντηση των προέδρων των ΝΟΔΕ από όλη την Ελλάδα που έγινε στην Αθήνα, δόθηκε εντολή να ετοιμαστούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες οι κατάλογοι με τους εκλογικούς αντιπροσώπους του κόμματος. Παρόμοια εντολή δόθηκε και στην Κεφαλονιά.

 

Πιέσεις και κόντρες

Στην Πειραιώς πάντως είναι προβληματισμένοι με τα τεκταινόμενα στην Κεφαλονιά, όπου οι κόντρες μεταξύ στελεχών λύνουν και δένουν και το θέμα έχει ήδη συζητηθεί περισσότερες από μία φορές. Επίσης, θεωρείται ότι συγκεκριμένα στελέχη έχουν ξεκινήσει από τώρα έναν άτυπο προεκλογικό αγώνα χωρίς να έχουν λάβει το χρίσμα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Σε κάθε περίπτωση και σε όλους τους τόνους έχει γίνει σαφές ότι όποιοι υποψήφιοι αυτοπροβληθούν ως υποψήφιοι βουλευτές, πριν την επίσημη ανακοίνωση, θα κοπούν από τις λίστες.

Προβληματισμός επίσης υπάρχει και με τους πολλαπλούς διοικητικούς και δικαστικούς ελέγχους που γίνονται στο νησί, τόσο στον Δήμο και στις επιχειρήσεις του, όσο και αλλού, και περιμένουν τα πρώτα αποτελέσματα για να δουν κατά πόσο θα αυτά μπορεί να επηρεάσουν τις τελικές επιλογές των υποψηφίων.

Να σημειωθεί πάντως ότι παρόμοια προβλήματα η Νέα Δημοκρατία (όπως και άλλα κόμματα) δεν έχει μόνο στην Κεφαλονιά. Σε πολλά νησιά του Ιονίου (Κέρκυρα, Ζάκυνθος κ.α.) αλλά και στην υπόλοιπη επαρχία υπάρχουν κόντρες μεταξύ στελεχών που διαγκωνίζονται για το χρίσμα, χτυπώντας συχνά «κάτω από τη μέση», τους υπόλοιπους πιθανούς υποψήφιους. Η πιθανότητα μάλιστα να διεξαχθούν ταυτόχρονα οι βουλευτικές μαζί με τις δημοτικές εκλογές, και μάλιστα, ειδικά για την Κεφαλονιά, σε έναν εκλογικό χάρτη που παραμένει ασαφής αφού δεν έχει ξεκαθαριστεί αν, και σε πόσους δήμους θα «σπάσει» το νησί, κάνει το πρόβλημα ακόμη πιο σύνθετο αφού υπάρχουν υποψήφιοι που καλοβλέπουν και την υποψηφιότητα του δημάρχου, αν τελικά κοπούν από τις βουλευτικές εκλογές. Άλλωστε η επαρχία έχει τα ηνία στις… «ανταρσίες» και η Κεφαλονιά συχνά σέρνει πρώτη το χορό.

 

Ισχυρές πιέσεις και προτάσεις από τη ΝΟΔΕ Κεφαλονιάς

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, στο κόμμα έχει δοθεί η άδεια στις τοπικές ΝΟΔΕ να προτείνουν υποψηφίους, ανάμεσα στις οποίες φυσικά και σ’ αυτή της Κεφαλονιάς, εξασφαλίζοντας μάλιστα την απαραίτητη εχεμύθεια. Στην Πειραιώς θέλουν να βάλουν στο παιχνίδι τις τοπικές οργανώσεις οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως αντίβαρο στις ισχυρές πιέσεις που έχουν ήδη προκύψει προς συγκεκριμένους υποψήφιους.

Οι σφαίρες επιρροής που έχουν δημιουργηθεί και που συχνά κινούνται εκτός Κεφαλονιάς, έχουν ασκήσει ήδη πιέσεις για συγκεκριμένα πρόσωπα, παρακάμπτοντας τους κομματικούς μηχανισμούς, κάνοντας το παζλ των υποψηφιοτήτων ακόμη πιο δύσκολο.

Πάντως, στην Πειραιώς δίνουν μεγάλη σημασία στη μονοεδρική της Κεφαλονιάς και θεωρούν ότι η κόπωση της κυβέρνησης κάνει τη διεκδίκηση της έδρας πολύ πιο εύκολη αν και τονίζουν προς κάθε κατεύθυνση ότι ο εκλογικός αγώνας, μόνο περίπατος δεν θα είναι αφού θεωρούν ότι το «κάζο» του 2012, αν το κόμμα δεν φανεί ενωμένο, μπορεί να επαναληφθεί.

 

Στην Κεφαλονιά Μητσοτάκης και Ντόρα

Τέλος, μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται να επισκεφτούν την Κεφαλονιά κορυφαία στελέχη της με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο ακόμη και για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος είναι πιθανό να επισκεφτεί το νησί τις επόμενες εβδομάδες. Πάντως μία τέτοια επίσκεψη έχει πιθανολογηθεί αρκετές φορές στο παρελθόν, χωρίς τελικά να προκύψει. Πολύ πιθανή θεωρείται και η επίσκεψη της Ντόρας Μπακογιάννη η οποία θα πρέπει να σημειώσουμε ότι διέψευσε, μέσω εκπροσώπου της, την είδηση ότι είναι ενοχλημένη από τα όσα συμβαίνουν στην Κεφαλονιά.

Σύνταξη/επιμέλεια: Κεφαλονίτικα Νέα
Φωτο: ΝΟΔΕ Κεφαλληνίας και Ιθάκης
Back To Top