skip to Main Content
1

Τιμητικές διακρίσεις σε παραδοσιακές τοπικές εφημερίδες της Κεφαλονιάς-Ιθάκης

Στις 7 Ιουλίου  έλαβε χώρα στο Δημοτικό Θέατρο Αργοστολίου ‘Κέφαλος’, το 17ο Επιστημονικό Συμπόσιο του ΙΚΙ με θέμα : « Ελληνικός Νησιωτικός Χώρος: περιβαλλοντικές, οικονομικές, πολιτισμικές προκλήσεις» υπό την αιγίδα του και ενίσχυση Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, την υλικοτεχνική στήριξη της ΚΕΔΗΚΕ και την ενίσχυση της ΠΙΝ- ΠΕ Κεφαλονιάς και Ιθάκης.

 

Στο  Συμπόσιο συμμετείχαν με εισηγήσεις καθηγητές και μεταπτυχιακοί φοιτητές  από το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, πολεοδομίας και περιφερειακής ανάπτυξης (ΤΜΧΠΠΑ), το Πάντειο Πανεπιστήμιο (Τμήμα Οικονομικής και Περιφερειακής ανάπτυξης),  το ΕΜΠ καθώς και ειδικοί επιστήμονες και στελέχη της αυτοδιοίκησης

 

Στην εκδήλωση διανεμήθηκε σε όλους τους  συμμετέχοντες το ειδικό επετειακό λεύκωμα με τίτλο «Τα Συμπόσια της Κεφαλονιάς: Μια πρωτοβουλία -συμβολή στην παραγωγή και διάδοση της επιστημονικής γνώσης» που έχει εκδώσει το ΙΚΙ και στο οποίο περιγράφονται οι φορείς, τα  πρόσωπα κλπ. της πρωτοβουλίας αυτής.

 

Τιμητικές διακρίσεις

Στην απογευματινή συνεδρίαση, στο πλαίσιο  του εφετινού (2018) Ευρωπαϊκού έτους πολιτιστικής κληρονομιάς έγινε απονομή τιμητικών διπλωμάτων σε αντιπροσωπευτικές παραδοσιακές τοπικές εφημερίδες της Κεφαλονιάς και Ιθάκης για την πολύτιμη διαχρονική συμβολή τους στην ενημέρωση, την τοπική παράδοση και τον πολιτισμό. Τα έντυπα που τιμήθηκαν ήσαν τα ακόλουθα :

 

Τα Νέα της Ιθάκης (εκπρόσωπος Αικατερίνη Γρηγορίου)

Η Βοή της Πυλάρου (εκπρόσωπος Παναγής Καλλιακούδης)

Η φωνή των Καμιναράδων (εκπρόσωπος Θεόδωρος Κούτσης)

Η  Εύγερος (εκπρόσωπος Παρασκευή Πετεινάτου)

Φαρσινά Νέα (εκπρόσωπος Αγγελος Μπενετάτος)

Τα Φραγκάτα (εκπρόσωπος Νικόλαος Γαρμπής)

Εμείς οι νέοι του Πυργιού (εκπρόσωπος Χάρης Κοκκόσης)

 

 

 

Στο τέλος της ημέρας έλαβε χώρα στρογγυλό τραπέζι με θέμα Η νησιωτικότητα στον 21ο αιώνα: διακυβεύματα, δικτυώσεις, διαδράσεις, όπου έγινε εποικοδομητική συζήτηση και αντιπαράθεση απόψεων και επιχειρημάτων. Συμμετείχαν οι: Ηλίας Τουμασάτος, εκπαιδευτικός-Δρ ιστορίας Ιόνιου πανεπιστημίου, Απόστολος Λουλουδάκης μέλος ΔΣ ΚΕΔΕ, Γιώργος Βασιλόπουλος τ. Δήμαρχος Ιθάκης, Γραμματέας ΕΔΜΝ, ο Δημήτρης Σκουτέρης τ. αντιδήμαρχος Γλυφάδας, ο Ερνέστος Τζαννάτος καθηγητής παν. Πειραιά, Σπύρος Γαλιατσάτος αντιπεριφερειάρχης τουρισμού της ΠΙΝ, ο Βασίλης Τσελέντης καθηγητής παν. Πειραιά, ο Πασχάλης Συρίγος πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Μικρών Κυκλάδων,  με συντονιστή τον  Ηλία Μπεριάτο.

 

Παραβρέθηκαν, από τις τοπικές αρχές, η Βουλευτής του νομού κα Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, ο Αντιπεριφερειάρχης τουρισμού κ. Σπύρος Γαλιατσάτος,  ο αντιδήμαρχος τουρισμού κ. Ευάγγελος Κεκκάτος καθώς και ο Δήμαρχος Ζακύνθου κ. Παύλος Κολοκοτσάς οι οποίοι και απηύθυναν σχετικό χαιρετισμό.

Επίσης, μεταξύ άλλων, παραβρέθηκαν : ο πρώην βουλευτής Γ. Μεσσάρης, o κ. Γ. Θεοτοκάτος πρώην Δήμαρχος Ληξουρίου, ο κ. Π. Πετράτος πρόεδρος της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης, ο κ. Αλ. Παντελειός,  πρόεδρος της NE του ΤΕΕ-KI,  η κα Ε. Μοσχονά φιλόλογος- πρόεδρος Λυκείου Ελληνίδων, ο κ. Δ. Γαρμπής πρόεδρος Ο.Σ.Κ.   ο πρώην διευθυντής τεχνικών υπηρεσιών κ. Κ. Παπαζαφειράτος, ο κ. Νικόλαος Μαραγκάκης φιλόλογος-εκπαιδευτικός, ο κ. Γ. Κουρής τ. Διευθυντής του Ματζαβινάτειου Νοσοκομείου, ο κ. Γεράσιμος Σταματάτος πρόεδρος του συλλόγου φίλων της Ι.Μ.Υ.Θ. Άτρου, ο κ. Ι. Βανδώρος και η κα Ε. Κουλουμπαρίτση  πρόεδρος και αντιπρόεδρος αντιστοίχως του Συλλόγου «Αστερίς», η συγγραφέας κα Ανδρεάς Τραυλού- Μεσσάρη και πολλοί άλλοι συμπολίτες μας.

 

 

*******

Το ΙΚΙ εκφράζει τις ευχαριστίες του σε όλους όσους συνέβαλλαν στην επιτυχή  διεξαγωγή του 17ου Συμποσίου και ιδιαίτερα τους εισηγητές και στα μέλη της οργανωτικής επιτροπής και ειδικά  στον κ. Αθανάσιο Μοσχόπουλο μέλος του Δ.Σ. του ΙΚΙ .

Ευχαριστίες  επίσης οφείλονται  στην Κοινωφελή Επιχείρηση Δήμου Κεφαλονιάς (ΚΕΔΗΚΕ) και τον πρόεδρό της κ. Άγγελο Κωνσταντάκη για την  υλικοτεχνική στήριξη τους καθώς και στην ΠΙΝ-ΠΕ Κεφαλονιάς –Ιθάκης για την ενίσχυση του Συμποσίου.

Τέλος, το ΙΚΙ ευχαριστεί  όσους  δημοσιογράφους και ΜΜΕ κάλυψαν  την εκδήλωση καθώς και τον τεχνικό του Δημοτικού Θεάτρου για την  πολύτιμη βοήθεια τους στην     πραγματοποίηση των εργασιών του Συμποσίου.

 

Back To Top