skip to Main Content
Το κλείσιμο του δρόμου προς την παραλία στο Κορώνι στο ΔΣ Αργοστολίου

Το κλείσιμο του δρόμου προς την παραλία στο Κορώνι στο ΔΣ Αργοστολίου

Το κλείσιμο του δρόμου προς την παραλία στο Κορώνι στο ΔΣ Αργοστολίου

Στο Δημοτικό συμβούλιο Αργοστολίου έφερε το ζήτημα του δρόμου προς την παραλία στο Κορώνι, ο οποίος έχει κλείσει από ιδιώτη, με επερώτησή του ο επικεφαλής της παράταξης “Κεφαλονιά Νησί για όλους” Αλέξανδρος Παντελειός.
Η συζήτηση ήταν ζωηρή και με εντάσεις αναφορικά με το πώς θα χειριστεί ο Δήμος το θέμα.

Κατά την συνεδρίαση του ΔΣ την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου έδωσαν δυναμικό παρών κάτοικοι της περιοχής του Βαλεριάνο πέριξ της παραλίας, τα συμφέροντα των οποίων θίγονται άμεσα από το κλείσιμο του δρόμου. Ο δήμαρχος Θεόφιλος Μιχαλάτος επέλεξε να δεχτεί την είσοδο των κατοίκων και ας ήταν κεκλεισμένων των θυρών η συνεδρίαση, ένεκα της σοβαρότητας του θέματος.

Οι κάτοικοι επεσήμαναν πως τόσο οι ίδιοι όσο και η πολιτεία, έχουν πραγματοποιήσει στην περιοχή επενδύσεις άνω των 220.000€. Οι επενδύσεις αυτές στόχευαν ασφαλώς το τουριστικό προϊόν και η παρακείμενη, εξαιρετικού κάλλους παραλία Κορώνι, αποτελεί πόλο έλξης για τους τουρίστες. Το κλείσιμό του, λοιπόν, έχει δημιουργήσει τρομερό πρόβλημα.

Θεόφιλος Μιχαλάτος


Ο δήμαρχος Αργοστολίου τόνισε ότι πράγματι το κλείσιμο του δρόμου αποτελεί σοβαρότατο πρόβλημα. Ωστόσο, η μέχρι πρότινος πρόσβαση ήταν ένας αγροτικός δρόμος που περνούσε μέσα από χωράφι του οποίου ο ιδιοκτήτης είχε προ ετών κερδίσει δικαστικά το δικαίωμα κλεισίματος του εν λόγω μονοπατιού.
Ο ίδιος ως δημοτική αρχή τόνισε πως έχει ξεκινήσει ενέργειες προκειμένου να κινηθούν οι απαραίτητες νόμιμες διεργασίες ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα.

Αλέξανδρος Παρίσης


Ο τέως δήμαρχος Κεφαλονιάς παραδέχτηκε ότι στο εν λόγω θέμα έχει υπάρξει καθυστέρηση από πλευράς Δήμου τόσο επί των ημερών του, όσο και επί των ημερών της νέας διοίκησης.
Επισήμανε πως ο ίδιος ως δήμαρχος είχε μιλήσει με τον ιδιοκτήτη του αγροτεμαχίου, από το οποίο περνούσε ο δρόμος προς την παραλία και είχαν καταλήξει σε μια πιθανή λύση ήτοι το να μεταφερθεί ο δρόμος στην άκρη του οικοπέδου ώστε να μην “κόβεται στην μέση” η ιδιοκτησία.
Σε αυτό ο κ. Μιχαλάτος άντετεινε πώς αυτό δεν γίνεται καθότι στην άκρη του οικοπέδου υπάρχουν ρεματιές και γκρεμοί.

Γιάννης Κουρούκλης
Το άμεσο άνοιγμα του δρόμου από τον Δήμο με πολιτική απόφαση πρότεινε ο επικεφαλής της λαϊκής συσπείρωσης Κεφαλονιάς. Παράλληλα, να αξιοποιηθούν όλα τα νομικά “όπλα” του Δήμου κατά

Σωτήρης Κουρής
Ο αντιπεριφερειάρχης Σωτήρης Κουρής, ο οποίος έλαβε τον λόγο τόνισε πως χρειάζεται πολιτική βούληση, ο δρόμος να ανοίξει και να κινηθούν παράλληλα όλες οι σχετικές διαδικασίες άμεσα. Αυτό που προέχει είναι το συμφέρον των πολιτών και μόνο.

Νίκος Ανουσάκης
Ωρολογιακή βόμβα χαρακτήρισε το ζήτημα του δρόμου στην τοποθέτησή του ο δημοτικός σύμβουλος της “Ισχυρής Κεφαλονιάς” Νίκος Ανουσάκης. Αναφέρθηκε στο ιστορικό του θέματος από την τελεσίδικη απόφαση υπέρ του ιδιώτη το 1999 μέχρι την εκτέλεση της απόφασης αυτής και το κλείσιμο του δρόμου.
Τόνισε πως είναι ανάγκη να βρεθεί λύση με σοβαρότητα και στο πλαίσιο του νόμου.
Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ της εξάντλησης της εναλλακτικής λύσης ήτοι την μεταφορά του Δρυμού στην άκρη του οικοπέδου. Αν αυτή δεν τελεσφορήσει τότε να προχωρήσει ο Δήμος στη νομική αντιδικία και να χρησιμοποιήσει όλα τα υπάρχοντα επιχειρήματα. Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται υπευθυνότητα, σίγουρα βήματα και σοβαρές συνεννοήσεις με την ιδιοκτησία, ώστε να δοθεί λύση και να ανοίξει ο δρόμος.

Γιάννης Λυκούδης
Με το γνωστό ψύχραιμο τόνο του ο δημοτικός σύμβουλος και δικηγόρος, τόνισε πως όλοι συμφωνούν ότι πρέπει να ανοίξει ο δρόμος. Απαιτείται όμως σοβαρότητα και σταθερά βήματα. Η “φαρέτρα” του Δήμου και των πολιτών διαθέτει πλήθος επιχειρημάτων. Σε κάθε περίπτωση η δικαίωση δεν είναι κάτι δεδομένο όταν μιλάμε για μια δικαστική διαδικασία.

Νίκος Κουρκουμέλης
Καυτή πατάτα που τους παραδόθηκε χαρακτήρισε το ζήτημα ο αντιδήμαρχος τουρισμού Νίκος Κουρκουμέλης. Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ της άποψης Ανουσάκη περί εξάντλησης της διαπραγματευτικής οδού και εν συνεχεία της νομικής.

Εκτός ελέγχου η κατάσταση


Ξαφνικά το κλίμα δυναμιτίστηκε όταν ξέσπασε αντιδικία ανάμεσα στο νυν πρόεδρο της κοινότητας του Βαλεριάνο κ. Πετράτου και του Δημοτικού συμβούλου Νίκου Ανουσάκη αναφορικά με τις ευθύνες των χειρισμών που οδήγησαν στην εφαρμογή της δικαστικής απόφασης και του συνακόλουθου κλεισίματος του δρόμου.
Μερίδα των παρευρισκομένων άρχισε να φωνάζει και να χειρονομεί προς τον κ. Ανουσάκη. Αποτέλεσμα ήταν να διακοπεί για λίγα λεπτά η συνεδρίαση

Στη δευτερολογία του ο κ. Ανουσάκης τόνισε πως κανείς δεν θα τον εμποδίσει να εκφράζει την άποψη του και επέμεινε ότι οι χειρισμοί του νυν προέδρου κ. Πετράτου οδήγησε στο κλείσιμο του δρόμου.

Η απόφαση
Για την έκδοση απόφασης κατατέθηκαν διαφορετικές απόψεις. Από την μία ο δήμαρχος πρότεινε τη στήριξη στο ψήφισμα των κατοίκων του Βαλεριάνο για άμεσο άνοιγμα του δρόμου.
Από την άλλη ο Αλέξανδρος Παντελειός κατέθεσε δική του πρόταση με την οποία αφενός τάσσεται υπέρ του άμεσου ανοίγματος του δρόμου. Παράλληλα, ο διοικητικά να εξαντληθεί η δυνατότητα διαπραγμάτευσης με την πλευρά του φερόμενου ως ιδιοκτήτη και να ανατεθεί σε δικηγορικό γραφείο εξειδικευμένο η διαχείριση της υπόθεσης.
Εν τέλει υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία η πρόταση του Δημάρχου περί της υιοθεσίας του ψηφίσματος των κατοίκων χωρίς να μπει σε περαιτέρω λεπτομέρειες.

Πηγή

Back To Top