
Το πρόβλημα φοιτητικής στέγης στην Κεφαλονιά και δύο προτάσεις αντιμετώπισής του.
Διάβασα σήμερα το πολύ εύστοχο άρθρο που επισυνάπτω παρακάτω σχετικά με το πρόβλημα στέγης που αντιμετωπίζουν και θα αντιμετωπίσουν εντονότερα οι φοιτητές στην Κεφαλονιά. Είναι ένα πρόβλημα υπαρκτό και έντονο. Πρέπει να σημειώσω ότι δεν είναι πρόβλημα μόνο της Κεφαλονιάς. Εμφανίζεται, ίσως και πιο έντονα, στους φοιτητές στην Κέρκυρα και τη Ζάκυνθο για τους ίδιους λόγους που αναφέρονται στο άρθρο. Αν θέλουμε πραγματικά να έχουμε μεγάλο αριθμό φοιτητών στην Κεφαλονιά, αλλά και στα υπόλοιπα νησιά, πρέπει να βρεθούν λύσεις άμεσα.
Βραχυπρόθεσμα θα πρέπει να υπάρξει ένας καλός συντονισμός ανάμεσα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων (Ιόνιο Πανεπιστήμιο από το επόμενο έτος), τις τοπικές αρχές, τους ιδιοκτήτες και τους φοιτητές. Θα πρέπει να υπάρχει καλύτερη επικοινωνία και πληροφόρηση για διαθεσιμότητες καταλυμάτων προς τους φοιτητές. Η εστία του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητος στην Λάσση είναι μια λύση αλλά δεν μπορεί να εξυπηρετήσει μεγάλο αριθμό φοιτητών.
Η μακροπρόθεσμη λύση αυτού του προβλήματος κατά τη γνώμη μου μπορεί να έρθει μόνο αν δούμε το πρόβλημα συνολικά, ενταγμένο μέσα στο γενικότερο πρόβλημα στέγης που αντιμετωπίζουν στην Κεφαλονιά και άλλες κοινωνικές ομάδες όπως οι εκπαιδευτικοί, οι ιατροί κ.α. Αυτοί είναι εργαζόμενοι που τους χρειάζεται το νησί μας και πρέπει να παραμείνουν εδώ. Εμείς όμως αφού τους χρειαζόμαστε θα πρέπει να τους εξασφαλίσουμε τις καλύτερες συνθήκες διαβίωσης.
Η πρότασή μου είναι να δούμε το θέμα συνολικά. Θα πρέπει πλέον σε όλα τα τουριστικά νησιά που αντιμετωπίζουν παρόμοιο πρόβλημα (γνωρίζουμε όλοι τι γίνεται σε νησιά όπως η Σαντορίνη και η Μύκονος) να δημιουργηθούν νέες υποδομές στέγασης μόνο για εκπαιδευτικούς, ιατρούς και φοιτητές. Ολόκληρα χωριά με 100-200 κατοικίες/διαμερίσματα που θα διατίθενται μόνο για εργαζόμενους και φοιτητές. Τα ενοίκια σε αυτές τις υποδομές θα πρέπει να είναι εξαιρετικά χαμηλά. Πως θα κρατήσουμε στην Κεφαλονιά έναν πρωτοδιόριστο γιατρό ή εκπαιδευτικό που αμείβεται ελάχιστα όταν τα ενοίκια είναι 400 και 500 Ευρώ; Πως θα κρατήσουμε έναν φοιτητή που μπορεί να επιβιώνει με 400 Ευρώ το μήνα με αυτά τα ενοίκια και με ελάχιστη διαθεσιμότητα;
Προφανώς δεν είναι εύκολο να δημιουργηθούν αυτές οι υποδομές. Το ιδανικό θα ήταν να δημιουργηθούν από το κράτος ή την Τοπική Αυτοδιοίκηση και μάλιστα να διατίθενται δωρεάν (ή με ένα συμβολικό ενοίκιο) στις προαναφερόμενες κοινωνικές ομάδες ως ένα επιπλέον κίνητρο για να επιλέξουν την Κεφαλονιά (τα νησιά γενικότερα). Σε έναν μακροχρόνιο σχεδιασμό της Περιφέρειας και στα πλαίσια της νησιωτικότητας, τέτοιες υποδομές θα μπορούσαν ίσως να ενταχθούν σε κάποιο μέτρο του ΕΣΠΑ ή κάποιο άλλο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα.
Το πρόβλημα δυστυχώς είναι υπαρκτό και θα γίνει εντονότερο στο άμεσο μέλλον. Τώρα είναι η ώρα που πρέπει να βρεθούν λύσεις, βραχυπρόθεσμές αλλά και μακροπρόθεσμες. Αν το σκεφτούμε καλά δεν είναι ένα πρόβλημα αυτών των κοινωνικών ομάδων μόνο αφού αφορά όλους μας με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.
Αγησίλαος Κονιδάρης