skip to Main Content
Greece 2380692 960 720 287301467

Υπουργείο Τουρισμού: Τι ισχύει για τις αποζημιώσεις των πελατών της Thomas Cook Γερμανίας, Ολλανδίας και Βελγίου

Ενημέρωση για τους πελάτες της Thomas Cook Γερμανίας, Ολλανδίας και Βελγίου στην Ελλάδα και τι ισχύει για τις αποζημιώσεις των συνεργαζόμενων ξενοδοχείων και λοιπών τουριστικών επιχειρήσεων έστειλε χθες ο Υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης στο ΞΕΕ, ΠΟΞ και ΣΕΤΕ.

Διαβάστε τι λέει…

ΘΕΜΑ: «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΕΛΑΤΕΣ ΤΗΣ THOMAS COOK GmbH, ΤΗΣ THOMAS COOK NEDERLAND ΚΑΙ ΤΗΣ THOMAS COOK BELGIUM ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ»

Α. THOMAS COOK ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ

Σας ενημερώνουμε ότι σήμερα, 25 Σεπτεμβρίου 2019, η Thomas Cook GmbH Γερμανίας κατέθεσε αίτηση πτώχευσης. Σύμφωνα με επίσημη δήλωση του Γερμανικού Συνδέσμου Ταξιδίων (DRV), το κόστος παραμονής στην Ελλάδα και επιστροφής στις πατρίδες των πελατών της θα καλυφθεί από την ασφαλιστική εταιρεία Zurich, που καλύπτει τους πελάτες των γερμανικών εταιρειών που πτώχευσαν.

Πιο συγκεκριμένα:

 • Η ασφαλιστική εταιρεία Zurich καλύπτει τις δαπάνες για όλους τους προμηθευτές (εκτός των πτήσεων) για τους πελάτες που βρίσκονται στον προορισμό τους με άφιξη μέχρι τις 23.09.19 (Ξενοδοχεία & Μεταφορές).
 • Η ασφαλιστική εταιρεία Zurich καλύπτει τα έξοδα ΜΟΝΟ για τη Γερμανία.
 • Η ασφαλιστική εταιρεία Zurich καλύπτει τα έξοδα ΜΟΝΟ για πακέτα διακοπών (ΟΧΙ για μεμονωμένες κρατήσεις ξενοδοχείων ή πτήσεων ή δωματίων – bed bank).
 • Η ασφαλιστική εταιρεία Zurich καλύπτει τα έξοδα ΜΟΝΟ για πελάτες με παραμονή στον προορισμό τους μέχρι τις 04.10.2019.
 • Μετά τις 04.10.2019 η κάλυψη παρέχεται μόνο εάν δεν κατέστη δυνατή η εύρεση πτήσης αναχώρησης μέχρι αυτή την ημερομηνία.
 • Εάν οι προμηθευτές χρησιμοποιούν πακέτο ασφάλισης της Zurich, δεν μπορούν να υποβληθούν άλλες οικονομικές απαιτήσεις στην Thomas Cook.

ΠΤΗΣΕΙΣ:

Η πτώχευση του Ομίλου Thomas Cook Group PIC στο Λονδίνο επηρέασε επίσης τις επιχειρηματικές δραστηριότητες των γερμανικών ταξιδιωτικών πρακτορείων Thomas Cook, Neckermann, Oeger Tours, Air Marin και Bucher Reisen. Όπως όλες οι υπόλοιπες αεροπορικές εταιρείες, η Condor έχει ενημερωθεί από τα ανωτέρω ταξιδιωτικά πρακτορεία ότι οι ταξιδιώτες που έχουν κάνει σε αυτά κράτηση των πακέτων διακοπών τους, ενδεχομένως να μην μπορούν να μεταφερθούν μέχρι και τις 26 Σεπτεμβρίου 2019. Αυτό ισχύει για την εξερχόμενη (outbound) πτήση. οι πελάτες πακέτων διακοπών της Thomas Cook που βρίσκονται ήδη στον προορισμό τους θα μπορούν να επιβιβαστούν κανονικά στην προγραμματισμένη πτήση επιστροφής τους.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να επικοινωνούν απευθείας με τα ταξιδιωτικά πρακτορεία και να ενημερώνονται απευθείας από την Thomas Cook.

Η ασφαλιστική εταιρεία Zurich έχει ενεργοποιήσει μία εταιρεία εξυπηρέτησης με την ονομασία KAERA. Αυτή με τη σειρά της έχει ανοίξει τηλεφωνική γραμμή εξυπηρέτησης (hotline): 0049 6172-99761123. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: www.kaera-aa.de

(www.kaera-ag.de/geschaeftsfelder/a bwicklungsstelle/insolvenzthomascook/

B. THOMAS COOK ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ

Επιπρόσθετα, η ολλανδική θυγατρική της Thomas Cook έχει καταθέσει αίτηση πτώχευσης και έχει ενεργοποιήσει την ασφαλιστική της εταιρεία για να καλύψει το κόστος παραμονής και επιστροφής των πελατών της.

Σύμφωνα με την από 24/9/2019 επιστολή της TUI Nederlands, σε συνέχεια της παύσης εργασιών της Thomas Cook Nederland B.V. και της Neckermann (εφεξής Thomas Cook Nederland), το Ολλανδικό Ταμείο Εγγυήσεων (SGR) (www.sgr.nl ) — και η TUI Nederlands για λογαριασμό του εγγυώνται τις πληρωμές για υπηρεσίες που παρασχέθηκαν και παρέχονται σε πελάτες της Thomas Cook Nederland που παραμένουν σε ξενοδοχεία στην Ελλάδα. Η παροχή υπηρεσιών στους πελάτες της Thomas Cook Nederland θα συνεχίσει να γίνεται σύμφωνα με τα συναφθέντα συμβόλαια.

Αυτή η εγγύηση δεν αφορά οιεσδήποτε εκκρεμείς πληρωμές για πελάτες που δεν διαμένουν πλέον σε ξενοδοχεία στην Ελλάδα. Αυτές οι απαιτήσεις θα πρέπει να υποβάλλονται στον εκκαθαριστή της Thomas Cook Nederland.

Στην επιστολή της TUI Nederlands σημειώνεται ότι επειδή οι πελάτες της Thomas Cook Nederland χρειάζονται άμεση υποστήριξη, οι πληρωμές των απαιτήσεων υπό αυτή την εγγύηση, δεν δύνανται να εκτελεστούν άμεσα και θα ακολουθήσουν αφού οι ξενοδόχοι αποστείλουν τα τιμολόγια για τις παρασχεθείσες υπηρεσίες.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ξενοδόχοι μπορούν να απευθύνονται στην TUI Nederlands μέσω της διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: TCsupplier@tui.nl

Γ. THOMAS COOK ΒΕΛΓΙΟΥ

Σύμφωνα με σημερινή Ρηματική Διακοίνωση της Πρεσβείας του Βασιλείου του Βελγίου προς το Υπουργείο Τουρισμού, για τους Βέλγους πελάτες της Thomas Cook Βελγίου και της Neckermann Βελγίου, που κήρυξαν πτώχευση εχθές 24/9/2019, ισχύουν τα εξής:

Το Βελγικό Ταμείο Εγγυήσεων Ταξιδίων (ο δημόσιος ασφαλιστικός φορέας αφερεγγυότητας της Thomas Cook Belgium) ανακοίνωσε επίσημα εχθές 24/9/2019 ότι όσον αφορά τους πελάτες που έχουν αγοράσει ταξιδιωτικό πακέτο (πτήση και διαμονή) από την Thomas Cook Belgium θα καταβάλει στους ξενοδόχους τα αντίστοιχα ποσά από την ημερομηνία έναρξης της αφερεγγυότητας (24/9/2019) και μέχρι την προγραμματισμένη ημερομηνία αναχώρησης των πελατών της. Η καταβολή θα γίνει σύμφωνα με τα αρχικό συμβόλαιο που έχει συναφθεί με την Thomas Cook Belgium.

Για περαιτέρω πληροφορίες οι πελάτες της Thomas Cook Γερμανίας, Ολλανδίας και Βελγίου που παραμένουν στην Ελλάδα μπορούν να απευθύνονται στους κατά τόπους αντιπροσώπους της Thomas Cook, ως κατωτέρω:

 • Ρόδος: GEM TRAVEL, κ. Πυλιάσης τηλ. 22410-84500, κ. Μιχαλάκης Γ., τηλ. 6945105300/22410-78130 ή 84500
 • Κρήτη: Αντιπρόσωπος, κ. Παπακαλιάτης Ελευθέριος, τηλ. 6934716719
 • Λέσβος: κ. ΣΟΥΓΙΟΛΤΖΗΣ Αχιλλέας, τηλ. 6944570999, e-mail:achilleas@comtravel.qr
 • Ηπειρος: κα Γεωργίου Κατερίνα, τουριστικό γραφείο KANARIS TRAVEL στην Πάργα, τηλ. 6945339838, e- mail:info@kanaris.qr
 • Ζάκυνθος: κ. Φιλλιπολίτης Ιωάννης Τουριστικό Γραφείο “Fidelity travel’ , τηλ. 2695041531
 • Ανατολική Μακεδονία και Θράκη: Περιφερειακός Δ/ντης, κ. Δεληνιώτης Πάρης, e-mail:paris.deliniotis@thomascook.de
 • Κέρκυρα: Τοπικός Δ/ντής THOMAS COOK, κ. Μουρτζινούδης Αλέξανδρος, τηλ.6951942783, e-mai/:alekos.mourtsinoudis@thomascook.com
 • Βόρεια Ελλάδα (Χαλκιδική και Πιερία): κ. Αναγνώστης Θεοχαρόπουλος, τουριστικό γραφείο “Hellenic lsland Services – ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ ΕΠΕ”, τηλ. 23730 20020 (10), e-mail.•accounts@chalkidiki-his.gr

Πηγή:

Back To Top